Protestujúci farmári dorazili do Bratislavy, chcú sa rozprávať s premiérom

Jazdy nespokojných farmárov budú počas celej stredy (20. júna) pokračovať v hlavnom meste Slovenska.

19.06.2018 15:24 , aktualizované: 22:22
Farmári na traktoroch v Bratislave Foto: ,
Protestujúci farmári po príchode do Bratislavy.
debata (66)

Na Tyršovo nábrežie v Bratislave–Petržalke dorazila v utorok večer prvá skupina poľnohospodárov na vyše 25 traktoroch a sprievodné autá, uviedla Lucia Gallová z Vidieckej platformy, ktorá je koordinátorkou­ akcie.

Uviedla, že sa chcú rozprávať s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer) a koaličnou radou a podpísať s nimi memorandum, kde sa zaviažu, že za určitý čas splnia požiadavky farmárov. Tie sa týkajú napríklad prístupu k pôde, aby sa pôda zo Slovenského pozemkového fondu (SPF) dostala prednostne miestnym mladým a malým farmárom a aby Pôdohospodárska platobná agentúra prideľovala dotácie iba tomu, kto má k pôde právny vzťah.

Protestujúci farmári mieria do Bratislavy.
Protestujúci farmári mieria do Bratislavy.
+10Protestujúci farmári mieria do Bratislavy.

Gallová avizovala, že v noci na stredu prídu ďalšie traktory a vo finále by ich v Bratislave malo byť 150 až 200. „Prišli sme preto, lebo máme dlhodobo dojem, že nie sme vypočutí,“ povedala Gallová s tým, že chcú ísť pred parlament, Úrad vlády SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a SPF.

Nevedela povedať, ako dlho ostanú, to bude podľa nej závisieť od reakcií politikov. „Odovzdali sme v utorok list a požiadali sme o stretnutie pána premiéra. Zatiaľ odpoveď nemáme, čakáme,“ informovala.

Matečná: Farmári doteraz nepožiadali o stretnutie

Vedia farmári protestujúci na traktoroch, že veľká časť požiadaviek z tzv. Košickej výzvy je už splnená? Spýtala sa vicepremiérka a šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS) v reakcii na protestnú jazdu farmárov z východu SR do Bratislavy.

„My sme otvorení dialógu, ale do dnešného dňa sme od týchto farmárov nedostali žiadnu požiadavku na stretnutie,“ podčiarkla.

Upozornila, že Patrik Magdoško, zastupujúci Iniciatívu poľnohospodárov, bol neúspešným kandidátom strany Sieť vo voľbách do Národnej rady SR. Protestujúci farmári by sa ho podľa nej mali opýtať, či sa nestali rukojemníkmi v jeho politickej kampani. „Niektoré body z Košickej výzvy však nepatria do gescie MPRV SR, ale do pôsobnosti Ministerstva vnútra SR, respektíve Generálnej prokuratúry SR,“ dodala.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #farmári #ministerstvo pôdohospodárstva #Gabriela Matečná