Kočner a Rusko idú domov, sudca ich prepustil

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici prepustil na slobodu Mariána Kočnera a Pavla Ruska, ktorých prokuratúra viní z falšovania zmeniek v hodnote približne 70 miliónov eur a marenia spravodlivosti.

23.06.2018 13:46
Marián Kočner, súd Foto: ,
Marián Kočner odchádza zo Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Sudca ho nevzal do väzby, ktorú navrhoval prokurátor.
debata (462)

Ako prvý vyšiel z budovy súdu Pavol Rusko. „Nehnevajte sa, dnes bez komentára,“ povedal čakajúcim novinárom. Marián Kočner odišiel bez toho, aby sa vyjadril.

Skúpi na informácie boli aj právni zástupcovia oboch obvinených. Zhodne skonštatovali, že ich klienti idú domov a o návrhu o väzbe sa bude rozhodovať ešte raz. Dozorujúca prokurátorka tiež nechcela viac hovoriť. Krátko informovala, že podala sťažnosť voči rozhodnutiu súdu.

„Sudca špecializovaného trestného súdu skonštatoval existenciu dôvodného podozrenia spáchania trestnej činnosti oboma obvinenými, ale nezistil žiadne konkrétne skutočnosti odôvodňujúce útekovú, kolúznu, ako aj preventívnu väzbu u oboch obvinených. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR 28. júna,“ potvrdila v sobotu večer pre TASR hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Sudca v sobotu o tomto prípade rozhodoval od 14.00 h, keď obidvoch obvinených priniesla polícia v putách.

Rusko nastupuje do auta svojho právneho...
Mariána Kočnera zo súdu odviezol jeho právny...
+8Pavol Rusko vychádza zo súdu.

Na súde strávili dlhé hodiny

Novinári nemohli vstúpiť do budovy súdu. Polícia ako prvého priviezla Mariána Kočnera. Vystúpil v dobrej nálade, usmieval sa, ale putá na rukách skrýval. Hneď za ním do budovy súdu voviedli Pavla Ruska. Ten si niesol niekoľko fasciklov a zdá sa, že je z tejto situácie mrzutý. Polícia novinárom zakázala komunikovať s oboma mužmi.

Podľa Mareka Paru, právneho zástupcu Pavla Ruska, rozhodovanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici nebude rýchle. Dodal, že jeho klient nesúhlasí so zadržaním a odmieta obvinenie z falšovania niekoľkomiliónových zmeniek.

Polícia priviedla Kočnera na Špecializovaný... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Kočner, polícia, súd, Banská Bystrica Polícia priviedla Kočnera na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

Uvidíme, ako rozhodne súd, odpovedal právnik Martin Pohovej, na otázku, ako hodnotí obvinenie jeho klienta Mariána Kočnera z marenia spavodlivosti. „Nebudem sa vyjadrovať k názoru prokurátora,“ do­dal.

Pred 17. hodinou sa pred banskobystrickým špecializovaným súdom objavil Ivan Felner. Na plot historickej budovy zavesil tabuľu s nápisom „Aj príslušného sudcu do basy“. Podľa vlastných slov chcel poukázať na to, že niekedy aj sudcovia nahrávajú tým, ktorí by mali byť súdení a odsúdení. Banskobystričan vedel, že súd rozhoduje o väzbe Kočnera s Ruskom, a práve na medializované kauzy prvého z nich sa snažil poukázať.

Polícia priviedla Ruska na Špecializovaný... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Rusko, súd, zmenky, Banská Bystrica Polícia priviedla Ruska na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

K novinárom pred Špecializovaným trestným súdom prenikla informácia, že dovypovedal Marián Kočner. Jeho výpoveď trvala približne štyri hodiny. Teraz sa pred sudcu postaví Pavol Rusko.

Krátko pred 19. hodinou sudca na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici prerušil konanie o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry na vzatie do väzby obvinených Mariána Kočnera a Pavla Ruska. Podľa obhajcu Mareka Paru v súčasnosti sudca pripravuje vo veci rozhodnutie, čo môže trvať aj viac hodín, pretože ide o komplikovaný prípad. Sudca vyhlásil verdikt ešte v sobotu pred 23. hodinou.

Rusko chcel zabrániť Kočnerovi, aby ovládol televíziu

Kočner a Rusko sú obvinení z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva.

Kočner v civilnom spore zažaloval Ruska v prvom rade a televíziu Markíza v druhom rade o zaplatenie zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur. Ide o štyri zmenky, v jednom prípade bratislavský okresný súd rozhodol, že Rusko a Markíza majú zaplatiť zmenku v hodnote približne 8,3 milióna.

Bývalý šéf televízie pred časom vysvetľoval, že zmenky podpísal v roku 2000, aby zabránil Kočnerovej spoločnosti Gamatex v ovládnutí televízie. Dve zmenky boli vypísané na sumu 8,3 milióna eur, dve boli blankozmenky, ktoré mali byť uplatnené vtedy, ak by nedošlo k vyplateniu prvých dvoch. Blankozmenky majú hodnotu po 26,2 milióna eur.

Televízia Markíza už pred časom namietala pravosť zmeniek. Polícia v stredu zadržala Kočnera, vo štvrtok najskôr vyšetrovateľ vypočul Ruska. Asi o dve hodiny po výsluchu však polícia zadržala aj jeho. Návrh na väzbu podal dozorujúci prokurátor Ján Šanta, podľa ktorého sú „konkrétne skutočnosti vedúce k záveru, že obaja obvinení by na slobode pokračovali v trestnej činnosti a jeden z nich už teraz marí objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie“.

Prokurátor nespresnil, ktorý zo stíhaných marí vyšetrovanie a čoho konkrétne sa marenie týka. Marenie však môže súvisieť s faktom, že polícia nemá k dispozícii originálne zmenky. Tie totiž Kočner krátko pred tým, ako televízia podala trestné oznámenie za falšovanie vzal zo súdu. Prokurátor pripustil, že originály zmeniek sa polícii získať nepodarilo.

462 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #Kočnerove zmenky