Obvinili Ivana Kmotríka mladšieho

Viceprezident futbalového Slovana Ivan Kmotrík ml. môže skončiť za mrežami. Polícia ho obvinila z extrémizmu. Ak by ho súd uznal za vinného, môže ho potrestať odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky.

25.06.2018 10:24 , aktualizované: 19:38
Ivan Kmotrík ml. Foto:
Ivan Kmotrík mladší a jeho gesto smerom k fanúšikom.
debata (37)

Závažný incident, pre ktorý je Kmotrík ml. obvinený, sa udial ešte v máji po zápase Slovnaft Cupu medzi Slovanom Bratislava a MFK Ružomberok. Videozáznam, ktorý zverejnil portál aktuality, ukazuje Kmotríka ml. so vztýčenou pravicou, čo vyzerá ako hajlovanie. Zároveň sa zdá, že niekoľkokrát vysloví nacistický pozdrav.

Polícia informovala, že vyšetrovateľ národnej protiteroristickej jednotky NAKA policajného prezídia „vzniesol obvinenie osobe I. K. za prečin prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu práv a slobôd“. Viac informácií chce polícia poskytnúť, len čo to priebeh vyšetrovania dovolí. Futbalový klub ŠK Slovan sa k obvineniu svojho funkcionára nevyjadril. Jeho hovorca odkázal, že I. Kmotrík ml. je služobne odcestovaný a záležitosť nebude komentovať.

Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu ešte 17. mája dala Kmotríkovi ml. trest za hrubé nešportové správanie, a to finančnú pokutu 10-tisíc eur. V stanovisku disciplinárnej komisie sa okrem iného uvádzalo, že počas stretnutia pri upokojovaní fanúšikov ŠK Slovan Bratislava, ktorí hádzali na trávnik svetlice a používali pyrotechniku, kvôli čomu museli arbitri finále na pár minút prerušiť, išiel Ivan Kmotrík ml. za priaznivcami svojho klubu na tribúnu, teda vošiel na hraciu plochu, a následne s nimi podľa televíznych záznamov vulgárne skandoval. Okrem toho sa Ivan Kmotrík ml. podľa komisie dopustil ďalšieho hrubého nešportového správania na ploche ihriska, kde ho televízne kamery zastihli so vztýčenou pravicou, ktorou gestikuloval smerom k tribúnam.

Samotný ŠK Slovan následne v stanovisku uviedol, že odmieta akúkoľvek spojitosť s prejavmi rasovej nenávisti či intolerancie. „Zábery na videu považujeme za nešťastné a vytrhnuté z kontextu. Po zápase a zisku trofeje sa viceprezident klubu veľmi radoval a vôbec mu nenapadlo, že jeho gesto môže byť pochopené inak ako obyčajný pozdrav,“ uviedol klub a pokračoval, že „viceprezident klubu Ivan Kmotrík ml. dôrazne odmieta, že by jeho gesto malo čokoľvek spoločné s nenávistnými prejavmi a plne sa od nich dištancuje. Vedie klub tak, aby bol otvorený a tolerantný voči ľuďom všetkých národností bez rozdielu farby pleti či náboženstva“.

Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv však hovorí, že išlo o maximálne nevhodné správanie. „To nie je iba vulgárnosť. Ale mohlo by ísť aj o implicitné schvaľovanie zločineckého režimu, ktorý vyvraždil milióny ľudí vrátane desiatok tisíc občanov Slovenska. Žiaľ, zdá sa, keďže je to doteraz nepostihované na Slovensku, tak ľudia majú pocit, že to môžu robiť. Samozrejme, môže to viesť k tomu, že to nebude postihnuté,“ myslí si Weisenbacher. Podľa neho je oprávnené pochybovať, či je Kmotrík ml. skutočne človek, ktorý má sympatiu k neonacizmu, alebo išlo o nejaký exces. „Ale nejaká forma trestu by tam podľa môjho názoru mala byť, pretože to bolo na verejnosti a nie je to akceptovateľné,“ dodal Weisenbacher.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #obvinenie #Ivan Kmotrík ml.