Poslanci provokujú Ukrajinu návštevou Krymu

Skupina poslancov Národnej rady si koleduje o zákaz vstupu na Ukrajinu. Ten im hrozí, ak vycestujú na návštevu polostrova Krym. V reakcii na otázku Pravdy to potvrdil ukrajinský veľvyslanec na Slovensku Jurij Muška. Organizátorom cesty je nezaradený poslanec Peter Marček. Veľvyslancovi odkázal, že mu nič zakázať nemôže.

19.07.2018 13:29 , aktualizované: 20.07.2018 10:24
Krym, Simferopol, vojsko, armáda Foto: ,
Ruské vojská na Kryme na základni Prevalno pri Simferopole, 27. marca 2014.
debata (390)

Poslanci sa na cestu chystajú v posledný júlový deň, keď odlietajú do Moskvy. Následne sa 1. augusta presunú na Krym. Naspäť sa vracajú 4. augusta. Polostrov bol anektovaný Ruskou federáciou v roku 2014, podľa medzinárodného práva však stále patrí Ukrajine.

„Neteší ma to,“ reagoval ukrajinský mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec v SR Jurij Muška na otázku denníka Pravda, ako hodnotí plánovanú návštevu poslancov na Kryme. „Vieme o tom a už som poslal listy adresované jednotlivým poslaneckým frakciám, aby v rámci nich odhovorili od plánu prípadných záujemcov o vycestovanie na anektované ukrajinské územie. Cesta by sa mala uskutočniť v auguste a súčasťou delegácie majú byť vraj aj predstavitelia slovenských podnikateľských kruhov,“ dodal ukrajinský diplomat.

Marček ďalšie mená tají

Ukrajinský diplomatický zdroj Pravde potvrdil, že na cestu sa chystá nezaradený poslanec Peter Marček. Podľa toho istého prameňa ide vraj o desaťčlennú skupinu, ktorá pocestuje na pozvanie spolupredsedu Jaltského ekonomického fóra Andreja Nazarova.

Marček sa organizovaním cesty na Krym netají. Spolu s ním má ísť aj nezaradená poslankyňa Martina Šimkovičová. Ďalšie mená Marček prezradiť nechcel. „Rád by som povedal mená, ale nechcem spôsobiť, aby na nich začali tlačiť predsedovia strán,“ vysvetlil. V noci zo štvrtka na piatok však oznámil na sociálnej sieti, že s ním odcestujú aj traja poslanci NR SR za Smer. Podľa informácií agentúry SITA pôjde aj jeden poslanec SNS. Podľa jeho slov sú to zástupcovia koaličných strán. Vyjadrenie ukrajinského veľvyslanca ho od cesty neodradilo. „Idem počas svojho voľna a nikto nemá právo mi to zakazovať,“ doplnil pre Pravdu poslanec.

Oficiálny postoj Slovenskej republiky hovorí, že anexia Krymu bola porušením medzinárodného práva. Marček sa s tým nestotožňuje a tvrdí, že Krym odjakživa patril Rusku a pripojený k federácii bol na základe referenda.

Veľvyslanec Muška zdôraznil, že ukrajinská strana bude na cestu našich poslancov na Krym rozhodne reagovať. Pripomenul, že „každá návšteva územia, ktoré nie je pod kontrolou ukrajinského štátu, je porušením jeho platných zákonov“. Poslanci tak „musia rátať s následným zákazom vstupu na Ukrajinu“. Podľa Mušku na veci nič nemení ani skutočnosť, že vycestujú ako súkromné osoby. „Na Kryme ich však budú prijímať ako poslancov a oni sa tak aj budú správať,“ dodal veľvyslanec.

Rezort žiada Mušku: Svoje postoje tlmočte diplomatickou cestu

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí žiada Jurija Mušku, aby na tlmočenie svojich postojov uprednostňoval obvyklú diplomatickú komunikáciu pred verejnými vyhláseniami. Uviedol hovorca slovenského rezortu diplomacie Peter Susko.

„Pokiaľ ide o avizovanú cestu pána Marčeka a ďalších osôb na Krym, ako sa to uvádza v stanovisku predsedu NR SR, tieto osoby plánujú navštíviť Krym nie ako poslanci Národnej rady SR, ale ako súkromné osoby. Tieto skutočnosti, ako aj postoj slovenskej diplomacie v danej veci, sú všeobecne známe a boli opakovane tlmočené tak ukrajinskému veľvyslancovi na Slovensku, ako aj našim ukrajinským partnerom v Kyjeve,“ povedal Susko.

Môžu ísť aj na Mesiac, odpovedá Danko

Hovorca predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) Tomáš Kostelník uviedol, že žiadny vecne príslušný útvar Kancelárie NR SR nebol o tejto ceste informovaný. „Ide navyše o aktivitu, ktorá nie je v súlade s dlhodobými zahraničnopoli­tickými prioritami Slovenska, ako aj Národnej rady a jej predstaviteľov. V uvedených súvislostiach je ju preto potrebné vnímať výlučne ako cestu súkromných osôb,“ podčiarkol Kostelník.

Samostatné stanovisko médiám poslal šéf národniarov a predseda parlamentu Danko. Muškovi odkázal, aby sa nevyjadroval k súkromným cestám poslancov, pretože „ak sa akýkoľvek občan, tobôž poslanec NR SR, rozhodne kamkoľvek vycestovať, nebude žiaden veľvyslanec hovoriť o tom, či tam ísť má alebo nemá“.

Podľa Danka by mal veľvyslanca predvolať minister zahraničných vecí a upozorniť ho, že takéto vyjadrenia sú nezlučiteľné s jeho mandátom. „Verím, že sa verejne ospravedlní za vyhrážky, ktoré zazneli. Ak sa poslanec NR SR rozhodne ísť nielen na Krym, ale hoci aj na Mesiac, nik ho nemôže zastrašovať. Je to ich neoficiálna cesta a slobodná vôľa mimo slovenského parlamentu. Ukrajinské zákony pre slovenských občanov neplatia, pán Muška, to by ste mohli vedieť,“ avizoval svoje slová Danko diplomatovi.

Anektovanie Krymu

Rusko anektovalo Krym na jar 2014. Koncom novembra ukrajinskí občania chceli, aby Kyjev podpísal asociačnú dohodu s EÚ, čo vtedajší prezident Viktor Janukovič odmietol. Moskva pôvodne odmietala, že na Krym prišli ruskí vojaci, potom tvrdila, že to boli vojaci na dovolenke a v pondelok na stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom ruský prezident Vladimír Putin dokonca povedal, že „sme zorganizovali referendum,“ čím podľa analytikov priznal, že Kremeľ stojí za anexiou.

Na situáciu odpovedala EÚ aj Rusko zavedením sankcií, ktoré neustále obe spoločenstvá predlžujú. Brusel aj Washington považujú Krym za ukrajinské územie a vyzývajú Rusko na zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

390 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Krym #Peter Marček