Bratislavská doprava kolabuje, sťažujú sa vodiči

Aktuálnu dopravnú situáciu v Bratislave a jej blízkom okolí vnímajú niektorí vodiči ako neúnosnú a kolabujúcu. Môže za to podľa nich zlyhanie kompetentných pri príprave a koordinácii prebiehajúcich opráv a stavieb ciest. Občianske združenie Ivanka sa preto listom obrátilo na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraja Drobu i krajský dopravný inšpektorát, aby túto situáciu bezodkladne riešili.

22.07.2018 11:49
Bratislava, zápchy, Bajkalská Foto: ,
Systémové riešenie dopravy v Bratislave stále chýba.
debata (15)

Združenie v liste píše, že už niekoľko dní pozoruje zhoršujúcu sa dopravu na Seneckej ceste. Zlou koordináciou podľa združenia kompetentní povolili súčasne opravovať a budovať viacero komunikácií. Spomínajú napríklad Račiansku ulicu v Bratislave (výjazd na Pezinok) či práce na hlavnom ťahu v Moste pri Bratislave. „Výjazd na Čiernu Vodu je poobede pre opravy úplne neprejazdný a na Seneckej ceste (výjazd na Ivanku pri Dunaji a Bernolákovo) prejazd blokujú stavebné mechanizmy budujúce diaľnicu D4,“ spresňuje združenie.

Ministerstvo dopravy rozumie sťažnostiam občanov, podľa neho však každá stavba prináša so sebou aj dočasné dopravné obmedzenia v menšom či väčšom rozsahu. „Práve z dôvodu rozsiahlych prác, ktoré stavba diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 obnáša, sme výrazne posilnili vlakovú dopravu zo Senca do Bratislavy,“ uviedlo ministerstvo.

Ministerstvo informuje o obmedzeniach

Krajský dopravný inšpektorát (KDI) Bratislava povedal, že pre zlepšenie informovanosti verejnosti sú údaje o významných obmedzeniach v cestnej premávke zverejnené aj na stránkach ministerstva vnútra. „V stredu (18.7.) asi o 8. h KDI vykonal kontrolu dopravných značiek a dopravných zariadení na ceste I/61 (Senecká cesta). Výsledok kontroly bol bez nedostatkov,“ povedal inšpektorát. Ako podotkol, uskutočnili sa aj opakované rokovania so stavebníkom D4 a R7 so žiadosťou o minimalizovanie pohybu nákladných vozidiel počas rannej a poobednej špičky, prípadne o vykonávanie prác v nočných hodinách.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal koncom júna inicioval koordinačné stretnutie dotknutých orgánov. „Jeho výsledkom je šesť praktických návrhov, ktoré pomôžu zmierniť dopady na plynulosť dopravy v čase výstavby D4 a R7,“ uviedla TASR hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. Ide napríklad o vytvorenie pozície splnomocnenca pre výstavbu obchvatu, ktorý bude koordinovať projekt a jeho komunikáciu. Medzi návrhmi je aj včasné zverejnenie podrobného harmonogramu prác, zvolenie reálnych obchádzkových trás či vybudovanie dočasných záchytných parkovísk s kyvadlovou dopravou. „Stretnutie s ministrom dopravy Árpádom Érsekom, na ktorom chcel primátor prerokovať tieto požiadavky a ďalší postup, sa malo uskutočniť minulý týždeň. Ministerstvo stretnutie nateraz odložilo, bez stanovenia náhradného termínu, o ktorý sa usilujeme,“ podotkla Onufer.

BSK avizuje, že opravu cesty Chorvátsky Grob Čierna Voda ukončí už budúci týždeň, teda o mesiac skôr, ako bolo naplánované, a tým výrazne odľahčí dopravu v okolí Bratislavy. „Aj keď bratislavské mestské komunikácie a cesta I/61 do Senca nie je v správe BSK, požiadali sme dopravnú políciu o koordináciu dennej premávky počas špičiek. Z nášho pohľadu je riadenie dopravy fyzicky priamo policajtmi jediná možnosť, ako v tejto situácii pomôcť doprave,“ uviedla vedúca tlačového oddelenia BSK Veronika Beňadiková.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava