Kurilovská: Obvinenie z podvodu so známkou je čistý výmysel

Inšpekcia ministerstva vnútra preveruje, či na Akadémii Policajného zboru došlo k falšovaniu známky za test. Upozornila na to jedna z pedagogičiek s tým, že vedenie školy podvod kryje. Šéfka akadémie Lucia Kurilovská obvinenia odmieta. "Ide o znôšku nezmyslov a očierňovanie školy," zdôraznila Kurilovská.

12.08.2018 20:00
Akadémia Policajného zboru v Bratislave Foto: ,
Akadémia Policajného zboru v Bratislave.
debata (26)

Nahlásený podvod ste podľa učiteľky nemali záujem riešiť. Prečo?

Nie je to pravda. V apríli mi pedagička listom oznámila, že údajne prvý prorektor bol v roku 2017 za ňou a chcel zapísať skúšku z nemčiny pre jedného zo študentov. Zároveň poukázala aj na množstvo ďalších skutočností týkajúcich sa samotného fungovania katedry jazykov. Hneď po doručení listu som si vyučujúcu zavolala, aby mi vysvetlila všetky skutočnosti. Zavolala som si tiež prvého prorektora, komunikovala som s vedúcou katedry jazykov, ako aj s celou katedrou. Navzájom som ich s tvrdeniami v liste konfrontovala.

Dala som si vytiahnuť zložku daného študenta. Vedúca katedry mi doniesla ukázať test, ktorý absolvoval. Nikto nepotvrdil verziu sťažovateľky. Všetci dali za pravdu prorektorovi, ktorý situáciu opísal tak, že sám bol za pedagogičkou, aby zistil, ako má študent pri zapísaní známky postupovať. Bolo to z dôvodu, že vyučujúca dlho neodpisovala študentovi na e-mail. Študent sa preto zrejme obrátil na prvého prorektora, aby si pomohol. Nakoniec prorektor zistil, že študent nepatril do skupiny pedagogičky, ale k inej nemčinárke, u ktorej urobil aj test z predmetu.

Popierate, že by študent dostal známku zadarmo?

Študent požadovaný test urobil, je k dispozícii a je uložený archíve katedry jazykov. Vyučujúca sa napriek tomu obrátila v júli na inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá to začala preverovať. Koncom týždňa sme v tejto záležitosti všetci dotknutí vypovedali, museli sme vypracovať písomné stanovisko. To sme odovzdali 9. augusta. Časový sklz nastal aj preto, že v lete majú pedagógovia povinné čerpanie dovolenky.

Rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Lucia Kurilovská Rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská.

Prvý prorektor sa mal mimoriadne snažiť o zapísanie známky.

V prvom rade nie je pravda, že chcel zapísať známku. Vyhlásil, že to, čo tvrdí pedagogička, nie je pravda. Potvrdil, že za učiteľkou bol, ale s tým, že chcel pomôcť zistiť študentovi, ku ktorej nemčinárke patrí. Ukázalo sa tiež, že napriek tomu, že študent nepatril do jej skupiny, sťažovateľka konala protiprávne a sama študentovi iniciatívne navrhla, že ho vyskúša, aj keď na to nemala právo.

K elektronickému zápisu známky malo dôjsť tri týždne po skončení skúškového so spätným dátumom. Je bežný takýto postup?

Niekedy sa stane, že pedagóg zapíše známku do indexu študenta, ale k počítaču si sadne neskôr. Keď je skúška alebo zápočet daný na určitý termín, učiteľ to musí zapísať spätne s týmto dátumom. Nemalo by sa to stávať, ale občas k tomu dochádza.

Na začiatku júla ste pedagogičke, ktorá kauzu rozpútala, zrušili miesto. Prečo ste ju prepustili?

O organizačnej zmene som uvažovala od začiatku tohto roka, pretože je potrebné, aby sa v rámci Akadémie Policajného zboru vyučovali aj nové predmety, aby sme boli inovatívni vo vzdelávaní. Aby som mohla zaviesť nové predmety, ktoré sú potrebné, potrebujem na to nové miesta. Aby som nenavyšovala počty pedagógov, tak si vždy spravím rešerš, ktorý učiteľ koľko učí, aký je záujem študentov o daný predmet. Tento prieskum som si urobila ešte v zime a vyplynulo z neho, že na nemecký jazyk sa hlási veľmi málo študentov.

Máme pritom tri nemčinárky. Ďalšie dve nemčinárky majú aprobáciu, čo sťažovateľka nemá. Jedna môže učiť aj angličtinu a druhá ruštinu. Nejde teda o nič osobné. Miesto katedre jazykov úplne ruším, nikto nebude prijatý namiesto pedagogičky, a uvoľnené miesto presúvam na druhú katedru, kde potrebujem posilniť pedagogický zbor. Ide navyše o väčšiu organizačnú zmenu, netýka sa to teda len jej. Navyše som jej ponúkla, aby pokračovala napríklad v korektúrach našich akademických časopisov či aby tlmočila, keď zabezpečujeme zahraničné delegácie. Pedagogička tiež neodíde naprázdno. Na základe kolektívnej zmluvy dostane 12-tisíc eur odstupné.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Kurilovská #Policajná akadémia