Žitný: Prokurátor chcel ukázať posun, Vačok hovorí o opatrnosti vyšetrovateľov

Dozorujúci prokurátor v pondelok informoval, že dôvodom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bola práca novinára.

17.09.2018 16:58
Peter Vačok Foto: ,
Bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok.
debata (61)

„Vražda bola profesionálna a na objednávku“, uviedol a dodal, že „vyšetrovanie sa v súčasnosti zameriava na dva okruhy novinárovej práce“. VIAC V ČLÁNKU Vražda Kuciaka a Kušnírovej bola úkladná a na objednávku

Bývalý policajný vyšetrovateľ Peter Vačok považuje rozsah informácií zverejnených prokurátorom za opatrný ale štandardný. „Chcú demonštrovať, že na prípade sa pracuje a vykonávajú sa procesné a určite aj operatívno pátracie úkony. Aj tými počtami ukazujú, že na prípade sa pracuje,“ hovorí Vačok. Opatrnosť vyjadrení prokurátora je podľa neho pochopiteľná. „Vyhýba sa zverejňovaniu konkrétností, aby nebol obviňovaný, že prezradil niečo, čo potom uškodilo vyšetrovaniu,“ hovorí.

Milan Žitný Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Milan Žitný, analytik Milan Žitný

Žitný: Vyšetrovatelia sú opatrní

Bezpečnostný analytik Milan Žitný si netrúfa špekulovať, čo mohol prokurátor myslieť pod dvoma okruhmi Kuciakovej práce, ktoré majú byť preverované ako motív vraždy. „Keď povedal, že to súviselo s novinárskou prácou a majú dva okruhy, ktoré nešpecifikoval, môžeme len predpokladať, že to súviselo s niektorou s jeho novinárskych tém,“ hovorí Žitný. Označenie osoby zobrazenej na identikite za dôležitého svedka a nie za podozrivého, môže byť podľa Žitného spôsobené aj opatrnosťou vyšetrovateľov, ktorí nechcú odradiť možných nahlasovateľov.

Vačok si myslí, že polícia robí aj profil vykonania vraždy a profil páchateľa. „Z toho vyhodzujú záver, čo je motívom činu. Dva okruhy Kuciakovej práce ako motív môžu znamenať čokoľvek. Ten chlapec išiel na hranu, zabezpečoval veľmi citlivé informácie a zrejme niekoho ohrozoval. Polícia asi má vedomosti, koho ohrozoval, resp. či sa mu už aj niekto nevyhrážal. Variánt tam je viac,“ vysvetľuje Vačok.

Vždy od každého svedka zvlášť

Identikit mohol vzniknúť na základe výpovedí ľudí, ktorí sa v okolí miesta vraždy pochybovali a zazreli človeka a poskladali takýto obraz. „Môžeme to čítať tak, že sa vyšetrovatelia snažili dať niečo verejnosti a ukázať nejaký posun,“ dodal Žitný.

„Identikit sa dá postaviť aj na základe kamerového záznamu, pokiaľ nie je až taký ideálny, aj na základe výpovedí svedkov. Osobne som sa ešte nestretol s tým, že by jeden identikit robili viacerí svedkovia. Vždy sa vypočúva svedok samostatne, popíše osobu ako si ju zapamätal a potom sa za jeho prítomnosti tento identikit zostavuje. Ale nerobí sa z výpovedí viacerých osôb. Pokiaľ je viac svedkov, urobí sa viac identikitov,“ vysvetľuje Vačok.

Chýbajúce základné údaje o hľadanom svedkovi, ako sú výška, či popis oblečenia, sú podľa Vačoka dôsledkom stratégie vyšetrovateľov. „Polícia, či prokuratúra sú podľa zákona o prípade povinní informovať, ale tak, aby nesťažili a nezmarili vyšetrovanie. Oni si zvážia, čo a kedy zverejnia. Keď v tomto čase nemôžu zverejniť všetko, treba to rešpektovať. Je to vec stratégie. Niekdy sa zverejní čo najviac, aby sa ľudia prihlásili, niekedy len časť. Mohla to byť aj osoba potenciálneho páchateľa a polícia nechce odradiť oznamovateľov, ale aj osoba, ktorá sa tam vyskytla a môže ponúknuť ďalšie informácie o okolnostiach, ktoré v tom čase na mieste zaznamenala,“ vysvetlil Vačok.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka