V Nitre žiadajú rázne nie brancom

Po nitrianskej mestskej časti Dražovce patrolujú Slovenskí branci, vraj chránia úrodu v záhradách. Zavolal ich mestský poslanec, jeho kolegovia však s týmito hliadkami nesúhlasia a hovoria o krízovom stave. Polícia tvrdí, že situáciu monitoruje.

20.09.2018 20:00

Kým ministerstvo obrany sa snaží potlačiť činnosť polovojenskej skupiny, do Dražoviec si ich priam pozvali. Slovenskí branci sa na sociálnej sieti pochválili, ako chránia záhrady a vinohrady. Časť poslancov mestského zastupiteľstva však nesúhlasí, aby sa pohybovali po Nitre a strašili ľudí. No práve jeden z nich ich zavolal. Pavel Varga sa priznal, že branci sporadicky chodievajú do Dražoviec. „Sám som volal kamarátov na pomoc. Problémy sa hromadia a my iba riešime dôsledky,“ vysvetľuje. Svoj krok zdôvodňuje neprispôsobivými občanmi. „Väčšina býva v nelegálnych obydliach, neplatia za smeti ani miestne dane,“ dodáva Varga.

Znamená to, že zlyhávajú orgány štátnej verejnej moci a v takom prípade nastúpia neštátne iniciatívy.
bezpečnostný analytik Milan Žitný

„Tento problém je dlhodobý, apeloval by som však predovšetkým na ministerstvo vnútra a štátnu políciu, aby sa viac angažovala,“ mieni mestský poslanec Milan Burda. Podľa ďalšieho poslanca Jána Grešša si situácia žiada aj zasadnutie krízového štábu. „A ten by sa mal k tomu postaviť jasne a rázne. Slovenskí branci – to už zaváňa extrémizmom,“ uzavrel.

Ani samotné mesto nie je stotožnené s patrolami, uviedol to hovorca mesta Andrej Jančovič. Uznáva, že Dražovce už nie sú pokojnou a lukratívnou časťou ako kedysi, no jedným dychom dodáva, že pre problémy s neprispôsobivými občanmi posilnili hliadky mestskej polície a spolupracujú aj so štátnou políciou. „Mesto sa zaoberalo aj petíciou, v ktorej Dražovčania žiadajú revitalizovať mestskú časť,“ dodáva Jančovič. Keďže tejto mestskej časti sa najviac dotýka výstavba fabriky Jaguaru, pripomínajú prísľub, že sa u nich preinvestujú štyri milióny eur. Chcú aj viac kamier, drogovú prevenciu, viac policajných hliadok…

Patrolujúci branci v záhradách v nitrianskej... Foto: facebook
branci Patrolujúci branci v záhradách v nitrianskej mestskej časti Dražovce.

Branci sa na sociálnej sieti pochválili, že „deviaty oddiel Slovenských brancov Nitrančan vykonával patrolovaciu činnosť v chatovej a vo vinohradníckej oblasti. Činnosť spočívala v monitorovaní okolia a hlásení každej protizákonnej činnosti polícii Slovenskej republiky“.

Hovorkyňa nitrianskej polície Renáta Čuháková však pre Pravdu potvrdila, že polícii nenahlásili žiadne porušenie zákona. Vyvracia aj tvrdenia, že by v tejto mestskej časti stúpala kriminalita. Evidujú poškodené okná a ukradnutú úrodu, ale páchateľov chytili rýchlo. „Posledným prípadom je trestné oznámenie, ktoré bolo prijaté 13. septembra a polícia v súčasnosti stotožňuje páchateľa,“ pokračuje Čuháková. V tejto časti dokonca navýšili počet pevných stanovísk policajných hliadok. Hovorkyňa dodáva, že o Slovenských brancoch vedia a „ich činnosť polícia monitoruje“.

Žitný hovorí o zlyhávaní štátu

K situácii sa jednoznačne nevyjadril ani rezort vnútra. „Ministerstvo vytvára polícii dostatočný priestor a podmienky tak, aby mohla vykonávať všetky opatrenia, ktoré zabránia protiprávnemu konaniu,“ uviedol hovorca ministerstva Petar Lazarov.

Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného však prítomnosť Slovenských brancov signalizuje, že štát nie je schopný zabezpečiť verejný poriadok. „Znamená to, že zlyhávajú orgány štátnej verejnej moci a v takom prípade nastúpia neštátne iniciatívy, takpovediac iniciatívy zdola, ktoré idú suplovať prácu štátnych orgánov. Zatiaľ čo štátny orgán je regulovaný zákonom, tak takáto občianska iniciatíva regulovaná nie je, s výnimkou Trestného zákona,“ vraví Žitný.

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) požiadal Generálnu prokuratúru o preverenie činnosti Slovenských brancov. Ide o neregistrovanú, polovojenskú skupinu, ktorá pôsobí na Slovensku od roku 2012. Má približne dvesto členov. Na sociálnej sieti sa branci prezentujú vlastenectvom a v oblečení pripomínajúcom profesionálnych vojakov. Tváre však majú prekryté šatkami.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Nitra #hliadky #Slovenskí branci #Dražovce