Zombie droga drieme už dlhšie aj na Slovensku

Poplach zo zombie drogy sa šíri z Čiech aj k nám. Svoje meno získala pre desivý výzor človeka, ktorý ju užil a motá sa ako chodiaca mŕtvola. Na Morave spôsobila dve úmrtia, ďalších 23 ľudí v moravskosliezkom regióne sa za predchádzajúce dva týždne priotrávilo.

23.09.2018 08:00
drogy, kokaín, hašiš Foto:
Ilustračné foto.
debata (37)

Droga sa pridáva do bylinných zmesí na fajčenie, v kombinácii s alkoholom má smrteľné účinky. Na čiernom trhu je aj u nás, zatiaľ po jej užití nik nezomrel. Odborník na liečbu závislostí odhaduje, že za smrťou dvoch ľudí v Česku stojí jej vysoká koncentrácia.

Česká polícia hľadá výrobcu tejto drogy. Podozrivých je 12 mužov, policajti dosiaľ zaistili 150 balení. „Intoxikáciu mimo Moravskosliezskeho kraja v súčasnosti nemáme hlásenú, ani konkrétne podozrenie o ďalšom šírení,“ doplnila Lenka Sikorová, vrchná komisárka odboru tlače a prevencie Policajného prezídia Českej republiky.

Zombie droga (syntetický kanabinoid) je vyrobená s cieľom kopírovať halucinogénne účinky látky THC, ktorá sa nachádza v marihuane. Rozšírila sa hlavne v Poľsku, Česku, na Slovensku menej. Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica sa stretol v centre s pacientmi, ktorí ju brali. „K smrteľným otravám zo syntetického kanabinoidu u nás zatiaľ nedošlo. Nikto však neporovnával koncentráciu syntetickej látky, ktorá sa vyskytla na severnej Morave a tú, ktorá sa vyskytla u nás. Tam zrejme bola vysoká koncentrácia, a preto dochádzalo v takej miere k úmrtiam,“ myslí si Okruhlica.

Droga je súčasťou sušených bylinných zmesí na fajčenie. Vyvoláva halucinácie, úzkosť, zmätenosť, nespavosť. „Koncentrácia syntetických kanabinoidov v rastlinných zmesiach a toxické dávky jednotlivých látok sa môžu výrazne líšiť. Syntetické kanabinoidy sú niekoľkonásobne toxickejšie ako THC a môžu byť až život ohrozujúce. Toto riziko sa zvyšuje v kombinácii s inými drogami alebo alkoholom,“ upozornila Silvia Plačková, vedúca Národného toxikologického informačného centra.

Účinok po požití je krátkodobý, odznie do niekoľkých hodín. Môžu sa však vyskytnúť zdravotné komplikácie. Prejavujú sa zrýchlenou srdcovou činnosťou, hypertenziou, bolesťami na hrudníku, arytmiou až infarktom, ale aj zlyhaním pečene alebo epileptickým záchvatom. Pravidelné používanie poškodzuje mozog – dochádza k poruchám pamäti, užívanie môže vyprovokovať paranoidnú psychózu. Tiež môže nastať zlyhanie obličiek.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #drogová závislosť #zombie droga #kanabinoid