Za prelomenie Kaliňákových účtov podmienka pre Rybaniča

Filip Rybanič, ktorý mal ako asistent opozičného poslanca SaS Jozefa Rajtára zneužiť informácie z bankových účtov vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer), bol uznaný za vinného z porušenia bankového tajomstva. Súd mu za to vymeral trojročný podmienečný trest a povinnosť verejne sa exministrovi ospravedlniť. Rybanič sa odvolá, okrem toho chce, aby sa jeho prípadom zaoberal Súdny dvor EÚ v Luxemburgu.

25.09.2018 15:28 , aktualizované: 18:59
filip rybanič Foto: ,
Asistent poslanca zo SaS Filip Rybanič.
debata (737)

"Súd obžalovanému výkon uloženého trestu podmienečne odkladá a zároveň určuje probačný dohľad nad správaním v skúšobnej dobe v trvaní 5 rokov, povinnosť verejne sa ospravedlniť poškodenému Robertovi Kaliňákovi a zákaz činnosti výkonu zamestnania s obsahom dodržiavať bankové tajomstva na dobu 5 rokov,“ vyhlásila sudkyňa Okresného súdu Bratislava V, ktorá pre jeho doterajšiu bezúhonnosť určila minimálnu výšku trestu. Hrozilo mu pritom až 8 rokov.

Protiprávnosť Rybaničovho konania podľa sudkyne spočíva v tom, že vyhotovil screenshoty o pohyboch na Kaliňákovom účte bez jeho súhlasu, bez akékokoľvek právneho dôvodu a poskytol ich tretím osobám. "Už v čase ich vyhotovenia ste vedeli, za akým úmyslom to robíte,“ vysvetlila obžalovanému sudkyňa. Naznačila pri tom možnosť, že prokurátor by sa mohol zaoberať aj prípadnou trestnou zodpovednosťou poslanca Rajtára, ktorý mohol svojho asistenta k tomu naviesť. Ten počas celého procesu odmietal vypovedať, s vysvetlením, že „poslanec môže odoprieť svedectvo vo veciach, o ktorých sa dozvedel pri výkone svojej funkcie.“

Obhajca Rybaniča na mieste podal odvolanie a o prípade bude rozhodovať Krajský súd Bratislava. Samotný obžalovaný rozhodnutie súdu rešpektuje, trvá však na svojej nevine. „Súd dodnes nepovedal, čo konkrétne som vyzradil. Komu a kedy som to posunul, súd nepovedal. Budeme sa odvolávať, preto nechcem hovoriť viac,“ povedal novinárom Rybanič.

„Ja som nikoho na nič nenavádzal,“ reagoval včera po pojednávaní Rajtár na poznámku sudkyne k možnej trestnoprávnej zodpovednosti. Za verdiktom vidí zaujatú sudkyňu.

K výsledku procesu sa vyjadril aj Kaliňák na sociálnej sieti. „Ukázalo sa, že Rajtár je obyčajný zbabelec, slaboch obetujúci svojho poslaneckého asistenta, mladého chlapca na začiatku profesionálnej kariéry, ktorý si nemal šancu uvedomiť závažnosť konania, o ktoré ho Rajtár požiadal,“ napísal exminister.

Rybanič mal v lete roku 2016 vyzvedať a vyzradiť údaje z Kaliňákových účtov v Tatra banke. Získané informácie o finančných transakciách odovzdal vybraným médiám s cieľom upozorniť na jeho obchodovanie so spoločnosťou B. A. Haus podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý dnes čelí obžalobe z daňových podvodov. On sám sa však považuje za whistleblowera ( poz.red. informátora). Ide o človeka, ktorý vo verejnom záujme prezradí utajované informácie, ktoré dokazujú nejaké protiprávne konanie, či neetické praktiky proti verejnému záujmu. Preto sa chce obrátiť na Súdny dvor EÚ V Luxemburgu. Tento by mal podľa neho vydať výkladové stanovisko, keďže v Európskej únii nie je ustálená presná definícia whistleblowingu.

Sudkyňa v tom ale mala jasno. „Nemali ste žiadny pracovnoprávny dôvod na tento prístup, ani žiadnu relevantnú indíciu, na základe ktorej by ste sa mali snažiť brániť protiprávnemu konaniu,“ preto sa súd ani nezaoberal otázkou, či je Rybanič whistleblower. „Vaše tvrdenie, že ste to urobili zo zvedavosti, vyvracia teda možnosť, že by ste odhaľovali trestnú činnosť a tým sa zbavili trestnoprávnej zodpovednosti,“ doplnila.

Rybaničov obhajca Marek Para ešte doplnil, že si musia počkať na odôvodnenie rozsudku, v rozhodnutí vidí problémy. „Viaceré otázky považujeme za sporné. Tie porušenia sme vymenovali presne. Zo strany sudkyne to bolo dnes stručné a mnohé otázky zostali otvorené,“ dodal Para. Kaliňák v roku 2016 po zverejnení údajov z jeho účtu priznal, že v októbri 2013 kúpil od Ladislava Bašternáka 16 – percentný podiel v spoločnosti B. A. Haus, ktorá vlastnila aj byty v komplexe Five Star Residence. Na získanie podielu si Kaliňák zobral úver od Tatra banky vo výške 500 – tisíc eur a zaplatil zaň 430 – tisíc eur.

Podľa obžaloby si mal asistent okrem Kaliňákových účtov prezerať kontá exministra financií a neskôr aj dopravy Jána Počiatka, podnikateľov Mariána Kočnera a Ladislava Bašternáka.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

737 debata chyba
Viac na túto tému: #rozsudok #Robert Kaliňák #Filip Rybanič