Boj o palác alebo útek pred médiami?

Chystá sa nečakaná zmena na pozícii druhého najvyššieho ústavného činiteľa? Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) nevylučuje, že to vo svojej funkcii čoskoro "zabalí". Plánuje sa vraj viac venovať straníckej politike a oslovovať ľudí v regiónoch. Jeho slová tak posilňujú kuloárne správy o tom, že sa pripravuje na prezidentskú kandidatúru. Danko to zatiaľ odmieta. Podľa odborníkov môže byť skutočným dôvodom to, že šéf národniarov už nechce čeliť veľkému mediálnemu tlaku.

15.10.2018 09:41 , aktualizované: 18:40
danko Foto: ,
Predseda NR SR Andrej Danko.
debata (158)

„Chcem sa viac priblížiť ľuďom a pred voľbami ešte raz obehať regióny a požiadať ľudí v parlamentných voľbách o silnejší mandát,“ povedal a dodal, že ako predseda parlamentu na to nemá čas. „Chcem dostať SNS k väčšej politickej sile a nevylučujem ani to, že svoje miesto v nejakom blízkom období ponúknem,“ pripustil pre denník Plus Jeden deň a prezradil, že jeho nástupcom by sa v takom prípade stal Tibor Bernaťák, súčasný predseda poslaneckého klubu SNS.

Ten si na významný post zuby nebrúsi. „Ja si vážim dôveru, ale nikdy som nad tým neuvažoval. Myslím si, že Andrej Danko by mal aj naďalej zastávať funkciu predsedu Národnej rady. Viem, že je predmetom neskutočných útokov do súkromia, rodiny, detí. Ja, ako aj ostatní kolegovia, poslanci SNS, ako aj ďalší členovia strany s ním ešte budeme hovoriť a budeme sa s ním jednoznačne rozprávať, aby naďalej zostal predsedom Národnej rady,“ reagoval pre Pravdu Bernaťák.

Video

Šéf národniarov vedie parlament od marca 2016. Po prezidentovi ide o druhú najvyššiu ústavnú funkciu v štáte. Jeho úlohou je zvolávanie a riadenie parlamentných schôdzí, prijímanie sľubov poslancov, vyhlasovanie volieb či riadenie činnosti Národnej rady. O Dankovi sa už dlhšie špekuluje v súvislosti s jeho kandidatúrou za prezidenta. Odchod z kresla predsedu parlamentu by túto verziu len podporil.

Danko zatiaľ odmieta, že by sa chcel na budúci rok zúčastniť na súboji o Prezidentský palác, a to aj napriek tomu, že v prieskume agentúry Focus pred dvoma týždňami skončil s 12,3 percenta na druhom mieste a s takýmto výsledkom by sa dostal do druhého kola. SNS stále svojho kandidáta nepredstavila, v poslednom čase sa v tejto súvislosti skloňuje Dankovo meno.

Nevylúčil to ani podpredseda SNS Anton Hrnko, ktorý minulý týždeň v relácii TV Markíza Na telo síce skonštatoval, že strana potrebuje Danka ako svojho silného lídra, no „len hlupák nemení svoje názory“, a keby Danko kandidoval, podporil by ho.

Inšpiroval sa Ficom?

Sociológ Pavel Haulík si však nemyslí, že možný odchod Danka z čela parlamentu by súvisel s jeho prezidentskými ambíciami. „A to z jednoduchého dôvodu: nebol by to krok, ktorý by mu uľahčil kandidatúru za prezidenta. Ako predseda parlamentu je oveľa viditeľnejší, oveľa viac sa dostane do médií, než by sa dostal ako poslanec Danko, ktorý chodí po regiónoch. Áno, personálna kampaň zoči-voči voličom je síce dôležitá, ale určite nie rozhodujúca. Pokiaľ nemá silné mediálne zázemie, celkom určite by vyznela naprázdno,“ mieni sociológ.

Podľa jeho slov je ťažké odhadnúť dôvody, ktoré by Danka k takémuto kroku viedli. „Ale zostal by som pri tom, čo uvádza. Možno sa mu zdá, že Robert Fico tým, že sa stal predsedom strany na plný úväzok a nemá žiadne iné či už exekutívne funkcie, alebo funkcie v parlamente, má možnosť väčšej priamej komunikácie zoči-voči občanom a možno si môže tie mierne prírastky Smeru, ktoré v poslednom čase naznačujú prieskumy, vysvetľovať ako výsledok takýchto aktivít Roberta Fica. Uveril by som tomu, čo hovorí, že naozaj chce komunikovať voličmi,“ uvažuje Haulík, podľa ktorého môže ísť o pokus uvoľniť si ruky.

V hre je aj ďalšia alternatíva. „Možno Andrej Danko vníma veľký tlak, ktorý naňho médiá ako na predsedu parlamentu vyvíjajú, a má pocit, že je lepšie dostať sa priamo k ľuďom, ako vydržať mediálne ataky, ktoré sa naňho valia zo všetkých strán,“ uzavrel sociológ Haulík.

Predseda národniarov čelí v týchto dňoch zvýšenej pozornosti pre jeho rigoróznu prácu, ktorou získal titul JUDr. a ktorú odmieta zverejniť. V minulosti musel vysvetľovať okolnosti svojho sporného vymenovania do hodnosti kapitána, objavili sa tiež nepodložené správy o tom, že mal napadnúť svoju expriateľku.

Radšej kontakt s voličmi ako s médiami?

Aj podľa politológa Juraja Marušiaka môže byť dôvodom na takéto zásadné rozhodnutie snaha Danka vyhnúť sa mediálnemu tlaku. „Za ten čas, čo pôsobí v politike, od roku 2016 doteraz, čelil naozaj tvrdým nevyberavým útokom, ktoré, možno povedať, nie vždy boli celkom férové, a uvedomuje si, že asi v bezprostrednej komunikácii s voličom môže byť silnejší ako v kontakte s médiami. Tam sa ukázalo, že takéto vystupovanie pred médiami nie vždy zvládal,“ nazdáva sa politológ.

Aj on si myslí, že inšpirácia mohla prísť od Roberta Fica. „Na druhej strane, v prípade SNS sú preferencie viac-menej stabilizované, čiže nie je nevyhnutné, aby sa jej predseda musel takýmto spôsobom stiahnuť,“ premýšľa Marušiak.

Podľa jeho názoru môže byť motivácia aj iná. „Môže byť vnútrostranícka, už v roku 2017 sa počas tej malej koaličnej krízy, alebo ako by sme nazvali tú epizódu, objavovali dohady, že existuje vnútri strany nespokojnosť s pánom Dankom a možno takto si chce posilniť stranícke pozície, pretože určite z postu predsedu NR SR, ako druhý najvyšší ústavný činiteľ, nemá dostatok času venovať sa strane,“ odhaduje politológ.

Kollár Dankovi neverí

Opozičný politik a líder strany Sme rodina Boris Kollár neverí, že Danko skutočne na čele parlamentu skončí. „My sme už počuli všeličo od pána predsedu parlamentu a nie vždy sa to naplnilo. Bol by som opatrný v tom, uveriť tejto jeho novej prevratnej myšlienke, ktorú vypustil,“ okomentoval Kollár, no dodal, že prípadné Dankovo pôsobenie v regiónoch by vnímal pozitívne, keďže by sa tak dozvedel viac o problémoch a chudobe dôchodcov či matiek s deťmi a možno „prehodnotil šafárenie s verejnými zdrojmi na jeho ministerstvách“.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

158 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #predseda NR SR #Tibor Bernaťák