Podľa súdu sa Nishit T. bránil, prepustili ho

Oslobodzujúci rozsudok pre Nishita T., ktorý pred rokom v Bratislave nožom smrteľne zranil Branislava B., je prekvapením. Slovák indického pôvodu strávil vo väzbe rok a týždeň, keď ho v pondelok Okresný súd Bratislava I prepustil na slobodu. Senát vyhodnotil, že nôž použil v sebaobrane.

15.10.2018 13:37 , aktualizované: 22:25
Nishit, Ind Foto: ,
Na snímke obžalovaný Nishit T. počas príchodu na súdne pojednávanie na Okresnom súde Bratislava I.
debata (703)

Stalo sa to vlani 7. októbra nadránom. Nishita T. slovne a neskôr aj fyzicky napadli traja muži. Všetci štyria mali vypité. Podľa svedkov sa snažil útok najskôr odvrátiť miernejším spôsobom. Keď ho však zatlačili k stene, vytiahol nôž. Desaťcentimetrovou čepeľou reznými a potom aj bodnými ranami mieril na hlavu, krk a tvár dvoch útočníkov. Podľa sudcu Michala Kačaniho nešlo o úmysel niekoho usmrtiť. „Dôležitá je konkrétna situácia, v akej k použitiu noža došlo,“ vysvetľoval pri zdôvodňovaní rozsudku.

Jeden z útočníkov Volodymyr Ch. vyviazol z pouličnej bitky s povrchovými ranami. Branislava B. však nôž zasiahol v oblasti krku a krátko nato vykrvácal priamo na chodníku.

Súd vyhodnotil rozsiahle dokazovanie, jeho súčasťou bol kamerový záznam samotného skutku, ktorý zachytil aj konanie jednotlivých osôb bezprostredne pred skutkom. „Súd dospel k záveru, že konanie obžalovaného naplnilo atribúty a podmienky nutnej obrany,“ zdôraznil Kačani.

Pripomenul, že útočili traja na jedného a Nishit T. teda nemusel zvoliť najmiernejší spôsob obrany. „Boli to poškodení, ktorí vyprovokovali konflikt a značne agresívnym spôsobom napádali obžalovaného,“ pokračoval sudca. „Obžalovaný bol oprávnený brániť sa, nemusel utekať, nemusel voliť najmiernejší spôsob. Z hľadiska všetkých situačne podmienených okolností to nevylučuje, aby sme posúdili konanie v nutnej obrane. Súd dospel k záveru, že je potrebné obžalovaného oslobodiť.“

V čase útoku mal Nishit T. pri sebe dva nože. Podľa sudcu však nie je podstatné, že ich mal pri sebe. „Neporušuje zákon, ak ich má výlučne na svoju obranu a na svoju obranu ich použije. To nesvedčí o úmysle spôsobiť niekomu ublíženie na zdraví alebo smrť,“ vysvetľoval sudca. Nešlo o rasovo motivovaný útok, rozhodol senát. Aj keď v zdôvodnení rozsudku uznal, že obvinený to tak mohol pociťovať. Sudca tiež upozornil, že na Slovensku nie je výnimočné, keď osoby inej národnosti alebo farby pleti sú objektom útokov. „Agresivita ľudí je v porovnaní s minulosťou oveľa vyššia, bez ohľadu na to, čo hovoria štatistiky Policajného zboru,“ dodal sudca Kačani.

Nishit T. strávil vo väzbe rok a týždeň. Ešte dnes ho prepustili na slobodu. Prokurátor hneď na pojednávaní vyhlásil, že sa proti rozhodnutiu odvolá.

Advokát a bývalý prokurátor Ladislav Kuruc si myslí, že prokurátor postupoval správne, že sa odvolal. Malo by sa podľa neho viac sústrediť na nutnú sebaobranu. „Podľa nášho zákona sebaobrana musí byť primeraná útoku. Nesmie prekračovať intenzitu útoku,“ poznamenal Kuruc. Muži, čo mali zaútočiť proti slovenskému občanovi indického pôvodu, mali holé ruky. Kuruc si preto myslí, že rozhodujúci je moment, či nestačilo iba vytiahnuť nôž ako hrozbu.

„Paradoxný je ešte jeden moment, keď porezal jedného, tak ostatní prestali s útokom. Nevyburcovalo ich to, ale prestali,“ poznamenal s tým, že otázne je, či bol útok skutočne tak agresívne vedený, že sa Nishit T. cítil byť ohrozený na živote tak, aby reálne aj zaútočil. „Možno bol v panike, keď zaútočil,“ povedal Kuruc, podľa ktorého by k tomu mal čo povedať znalec. Potom sú tam podľa neho aj sprievodné javy, prečo incident vznikol, či nešlo iba o šarvátku.

Odvolanie chcú podať aj pozostalí po Branislavovi B., nároky na škodu si však môžu uplatniť len v civilnom konaní.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

703 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #útok nožom #oslobodenie #sebaobrana