Petra Stano Maťašovská rezignovala

Vedúca Odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky RTVS Petra Stano Maťašovská rezignovala zo svojej funkcie. "Generálny riaditeľ Jaroslav Rezník jej rezignáciu prijal," informovala hovorkyňa telerozhlasu Erika Rusnáková.

15.10.2018 22:51 , aktualizované: 23:28
Petra Stano Maťašovská, RTVS Foto: ,
Už bývalá šéfka rozhlasového spravodajstva RTVS Petra Stano Maťašovská.
debata (88)

„Rozhodla som sa ponúknuť generálnemu riaditeľovi svoju rezignáciu v záujem ochrany RTVS pred bezprecedentným nátlakom niektorých politikov v uplynulých dňoch. Aj keď sa absolútne nezakladal na pravde, ale spôsoboval inštitúcií značné škody na reputácii a vrhal na prácu jej zamestnancov zlé svetlo,“ reagovala Stano Maťašovská.

Odmieta, že malo alebo má v rozhlasovom spravodajstve dochádzať k neobjektívnemu spracovávaniu informácií. „Je to nezmysel, ktorý niekto vykonštruoval a hrubo zneužil, aby poškodil RTVS a disktreditoval mňa ako osobu. Síce som inkriminovanú pasáž vytrhnutú z kontextu nepísala, ale rozhodla som sa za ňu prebrať zodpovednosť,“ zhrnula.

Odchod šéfky rozhlasového spravodajstva žiadali opozičné strany SaS, OĽaNO, Sme rodina a nezaradení poslanci parlamentu okolo Miroslava Beblavého. Opozícia avizovala, že inak bude zvažovať ďalšie politické aj právne kroky. Nevylučovala podanie trestného oznámenia ani zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu.

Dôvodom bol interný dokument RTVS s názvom Krátke spravodajstvo – pripomenutie zásad, ktorými sa mali riadiť redaktori pripravujúci v Slovenskom rozhlase krátke správy. Opozícia v ňom videla cenzúru strán, ktoré nie sú súčasťou koalície.

RTVS reagovala, že niektoré pasáže zverejneného textu, boli naformulované nevhodne, čo dalo priestor na ich rozsiahlu dezinterpretáciu. Pertraktovaná formulácia predmetného textu nebola podľa RTVS v súlade s internými postupmi a hodnotami RTVS, za čo bolo udelené napomenutie.

P. Stano Maťašovská viedla rozhlasové spravodajstvo od minuloročného októbra.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #rozhlas #rezignácia #Jaroslav Rezník #Petra Stano Maťašovská