Polícia prehľadávala Kočnerove nehnuteľnosti

Do nehnuteľností podnikateľa Mariana Kočnera nabehli desiatky kukláčov. Prehľadávali budovy v Bratislave, Bernolákove aj na Donovaloch. Čo polícia hľadala, nie je známe, no priznala, že razie súviseli s násilnou trestnou činnosťou. Kočner sedí vo väzbe pre podozrenie z ekonomickej kriminality. Hmlisté vyjadrenie polície tak posilňuje kuloárne správy o tom, že podnikateľa majú orgány činné v trestnom konaní v hľadáčiku v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

16.10.2018 08:39 , aktualizované: 19:37
SR polícia domové prehliadky kočner Foto: ,
Polícia vykonáva domové prehliadky, ktoré súvisia s násilnou trestnou činnosťou.
debata (479)

O domových prehliadkach informovala polícia ráno na svojom facebooku. „Dnes prebiehajú domové prehliadky viacerých priestorov u konkrétnej osoby v súvislosti s násilnou trestnou činnosťou. Viac informácií nie je možné poskytnúť,“ napísala stručne polícia. K strohému statusu pridala viaceré fotografie a video priamo z miest, kde sa razie uskutočnili. Na týchto záberoch bol aj Kočner, hoci so zarastrovanou tvárou. Zásah polície môže súvisieť s vraždou novinára Jána Kuciaka. Polícia to zatiaľ nespresnila.

Viac svetla do dnešného diania nepridal ani Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý dozoruje vyšetrovanie dvojnásobnej vraždy. „Vo veci sa koná, preto v súčasnosti nebudeme poskytovať žiadne informácie, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie,“ napísala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Neodpovedala tak na otázku, či v prípade dvojnásobnej vraždy polícia obvinila ďalšiu osobu.

Na domových prehliadkach sa Kočner osobne zúčastnil, z Leopoldova ho mali priviezť okolo šiestej hodiny ráno. Oblečenú mal nepriestrelnú vestu. Kukláči sa zamerali na viaceré jeho nehnuteľnosti. Zasahovali napríklad v komplexoch Bonaparte a Five Star Residence, aj v domoch na bratislavskej Kolibe, na Donovaloch a v obci Bernolákovo. Tam podnikateľ zostal sedieť v policajnom aute. Do domu v Bernolákove mal prísť policajný technik, aby otvoril trezor. Odmietol komentovať, čo v ňom bolo. Polícia mala vykonať 15 až 20 domových prehliadok.

Polícia vykonáva domové prehliadky, ktoré...
Na snímke policajná razia na bratislavskej Kolibe.
+2Policajná razia na bratislavskej Kolibe.

Vo veci podozrenia z falšovania zmeniek zastupujú Kočnera advokáti Michal Mandzák a Martin Pohovej. Prečo včera kukláči nabehli do podnikateľových nehnuteľností, povedať nevedeli. „Nevieme o tom nič, informácie máme len z médií. Nie sme advokáti, ktorí ho zastupujú v tejto veci,“ reagoval pre Pravdu Mandzák. Podmienky, za akých môže polícia vykonať domovú prehliadku, upravuje Trestný poriadok. Príkaz na jej vykonanie vydáva sudca pre prípravné konanie.

Rektorka Akadémie Policajného zboru a expertka na trestné právo Lucia Kurilovská vysvetlila, že nie je nič výnimočné, ak sa na takejto akcii zúčastní majiteľ nehnuteľnosti, ktorý je väzobne stíhaný. „Pri domovej prehliadke možno vykonávať aj iné úkony, možno preto chceli, aby bol prítomný. Nevidela by som v tom nič výnimočné, je to možnosť podľa Trestného poriadku,“ objasnila Kurilovská. Ako ďalej uviedla, prítomnosť takejto osoby nie je nutná. „Ak by nebol prítomný, nebola by to procesná chyba,“ podčiarkla.

Podľa jej slov je ťažké odhadnúť, prečo Kočner v Bernolákove zostal sedieť v aute. „Z nejakého psychologického alebo taktického dôvodu, neviem komentovať, čo ho k tomu viedlo. No má právo nevypovedať, neuvádzať skutočnosti a nezúčastňovať sa na úkonoch, tak jednoducho využil svoje právo,“ priblížila expertka.

Ani bývalého policajného vyšetrovateľa Petra Vačoka prítomnosť podnikateľa pri prehliadkach neprekvapila. „Zákon nielenže umožňuje, ale aj ukladá, aby sa ten, u koho je vykonávaný tento úkon trestného konania, teda domová prehliadka, na nej zúčastnil osobne alebo člen jeho domácnosti,“ vysvetlil pre Pravdu Vačok. Takýto postup polície je podľa neho správny. „Vďaka tomu sa tento úkon vykoná objektívnejšie, keď je na mieste aj osoba, proti ktorej tento úkon smeruje,“ dodal bývalý vyšetrovateľ. Nepriestrelná vesta je podľa neho nevyhnutnosť v prípade obavy o život osoby. „Polícia je povinná chrániť osobu, ak má informácie, že tento človek môže byť zlikvidovaný, napríklad, keď vie niekoho usvedčiť,“ spresnil Vačok. O tom, čo mohli policajti hľadať, špekulovať nechcel.

Hneď po vražde Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa začalo spomínať práve meno Mariana Kočnera, ktorý novinára nedlho pred smrťou zastrašoval.

Video

Ešte väčšmi sa do siete vyšetrovania zaplietol po výpovedi údajného sprostredkovateľa vraždy Zoltána A., ktorý ho mal označiť ako hlavného objednávateľa. Hovorí sa aj o blízkom vzťahu medzi Alenou Zs., ktorá je obvinená z objednania vraždy, a Kočnerom. Stretnúť sa mali len mesiac pred vraždou.

Video

Kočner je vo väzbe pre kauzu zmenky. Súdi sa s Pavlom Ruskom a televíziou Markíza o vyplatenie zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur. Zmenky, ktoré Kočner najprv uložil v súdnom trezore, následne v máji, keď pojednávania bežali, vybral. Vraj idú na znalecké preskúmanie. Krátko na to polícia začala trestné stíhanie pre falšovanie a prokurátor žiadal o ich vydanie. To sa stalo až po piatich mesiacoch.

© Autorské práva vyhradené

479 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #domové prehliadky #vražda novinára Jána Kuciaka #Kočnerove zmenky