Pre Dankovu rigoróznu prácu padlo trestné oznámenie

Trenice okolo rigoróznej práce šéfa parlamentu a koaličnej SNS Andreja Danka neutíchajú. Okrem toho, že čelí výzve rektora Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimíra Hiadlovského a niekoľkých stoviek pracovníkov školy, študentov a bežných občanov, aby ju zverejnil, od utorka má na krku trestné oznámenie. Na Generálnej prokuratúre ho podala podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). Danko jej krok odmietol komentovať.

16.10.2018 12:12 , aktualizované: 18:19
Andrej Danko Foto: ,
Predseda NR SR Andrej Danko.
debata (81)

Škola tvrdí, že prácu sprístupniť nemôže, pretože ju o to požiadal Danko. Ten sa odvolal na autorský zákon. Keďže je zo strany médií o ňu veľký záujem, univerzita sa obrátila na politika, aby súhlas dal sám.

Podpredsedníčka parlamentu však argumentuje právnou analýzou, ktorú si dala vypracovať. Z nej má vyplývať podozrenie zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. „Vynára sa otázka, či ten, kto sa mohol dopustiť protizákonného konania, tak nerobil preto, aby napríklad mohol zakryť možné plagiátorstvo alebo niečo podobné,“ mieni Ďuriš Nicholsonová, ktorá tým narážala na Danka. Žiada, aby orgány činné v trestnom konaní situáciu dôkladne preverili, vrátane postupu univerzity, ktorá podľa nej takisto mohla konať protizákonne.

„Konanie UMB, teda utajenie alebo obmedzenie prístupu k rigoróznej práci, podľa nás nesie prvky retroaktivity. Pán Danko odovzdal prácu v roku 2000 a vtedy sa na ňu vzťahovala úplne iná právna úprava, ktorá nepripúšťala obmedzenie prístupu k rigoróznej práci alebo jej utajenie,“ zdôvodnila politička.

Danko v utorok zareagoval len cez svojho hovorcu. „Konanie pani Ďuriš Nicholsonovej nebude pán predseda Národnej rady SR Andrej Danko komentovať. Každý nech si urobí názor sám,“ uviedol Tomáš Kostelník.

Od septembra, keď začali niektoré médiá spochybňovať Dankovo právnické vzdelanie a titul, sa šéf národniarov bráni, že jeho práca utajená nie je a užší okruh zodpovedných osôb na univerzite, vrátane rektora, k nej má kedykoľvek prístup. Vyhlásil tiež, že bude ďalej postupovať v trestnoprávnej rovine, pretože, ako zdôraznil, je tu záujem dostať sa k jeho rigoróznej práci „s cieľom manipulovať s ňou“.

Univerzita informovala, že 21. septembra dostala od Danka písomnú žiadosť s požiadavkou, aby prácu neposkytovala, nepožičiavala ani žiadnym iným spôsobom verejne nesprístupňovala iným osobám. Rektor Hiadlovský to síce označil za „neobvyklý postup“, no zároveň skonštatoval, že v zmysle autorského zákona je povinný rešpektovať žiadosť autora. Odvolal sa na právnu analýzu, ktorú si nechala škola vypracovať.

Video

Medzitým sa však objavili informácie o existencii 72-stranovej rigoróznej práce Verejná správa a jej charakteristické črty, ktorá je názvom aj rozsahom rovnaká ako tá Dankova, no odovzdaná a obhajovaná bola o rok skôr.

„Tu nikomu nejde o pravdu, ale o ničenie profilu človeka,“ povedal v utorok k téme rigorózky svojho straníckeho šéfa podpredseda a poslanec SNS Anton Hrnko. A dodal, že Dankove postoje v celej veci plne podporuje.

V susednom Česku padli v júli dvaja ministri za preukázané odpisovanie vo svojich vysokoškolských záverečných prácach. Ministerka spravodlivosti Taťána Malá (ANO) vydržala vo funkcii po vymenovaní prezidentom Milošom Zemanom iba 13 dní, krátko po nej odstúpil aj minister práce Petr Krčál (ČSSD).

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #trestné oznámenie #Andrej Danko #Lucia Ďuriš Nicholsonová #rigorózna práca