Tóth údajne špehoval novinárov pre Kočnera

Vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa mal objaviť druhý svedok, ktorého výpoveď ukazuje na podnikateľa Mariana Kočnera.

22.10.2018 16:04 , aktualizované: 18:47
Marian Kočner Foto: ,
Marian Kočner
debata (669)

Exnovinár a bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth mal vypovedať na polícii, že si ho Kočner najal na sledovanie minimálne piatich novinárov, vrátane Kuciaka. Tóth výpoveď popiera. Údajné zapojenie Kočnera do prípadu ako prvý naznačil jeden z obvinených z vraždy reportéra a jeho snúbenice Zoltán A. Podľa jeho slov si mal podnikateľ tento zločin objednať.

Pred tromi týždňami sa mal Tóth prihlásiť na polícii sám, bolo to krátko po zadržaní štyroch podozrivých, ktorých následne obvinili z úkladnej vraždy. Počas výpovede mal priznať, že si ho Kočner pred rokom a pol najal, aby sledoval minimálne piatich novinárov. Mal za to dostávať tisíc eur mesačne. Tvrdí to Denník N s odkazom na zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.

Peter Tóth Foto: Ivan Majerský, Pravda
Peter Toth Peter Tóth

Ďalší štyria

Okrem Kuciaka mali byť medzi sledovanými aj šéf investigatívneho oddelenia portálu Aktuality.sk Marek Vagovič, redaktor denníka SME Adam Valček, šéfredaktor týždenníka .týždeň Štefan Hríb a redaktorka Denníka N Monika Tódová. Tóth mal uviesť, že sledovaných bolo viac, no ďalšie mená nepovedal. Zo sledovania mal vyhotovovať fotografie, videá a analýzy. Tento materiál mal Kočnerovi slúžiť na diskreditačnú kampaň.

„Denník N používa jazyk 50. rokov a klame. Neviem, čo je vo vyšetrovacom spise, ale výpoveď s mojím menom a mojím podpisom v ňom určite nie je,“ reagoval na zverejnené informácie Tóth pre denník Pravda.

Kočnerov nepriateľský vzťah voči novinárom je verejne známy a on sa ním nikdy netajil. Krátko predtým, ako sa ocitol vo väzbe pre podozrenie z falšovania miliónových zmeniek, spustil na sociálnej sieti stránku s názvom Na pranieri, kde plánoval publikovať informácie zo súkromia novinárov, ktorí písali o jeho kauzách. V septembri minulého roka v telefonickom rozhovore s Kuciakom mladému reportérovi odkázal, že „začne hľadať "špinu“ o ňom a jeho rodine a ak niečo zistí, zverejní to. Kuciak podal trestné oznámenie pre nebezpečné vyhrážanie, no polícia ho odmietla.

zväčšiť Marian Kočner v talkshow Petra Tótha v decembri... Foto: Youtube
kočner, toth Marian Kočner v talkshow Petra Tótha v decembri 2017 v Leviciach.

Odkazy od veštice

Bývalý šéf kontrarozviedky mal vo výpovedi vyhlásiť, že o sledovaných novinároch nezistil nič škandalózne. Kočnera sa údajne po Kuciakovej vražde spýtal, či s tým má niečo spoločné. Ten to vraj rázne poprel. Podozrenie, že za vraždou Kuciaka mohol stáť Kočner, mal Tóth nadobudnúť po zadržaní Aleny Zs. Tesne predtým, ako v júni zobral Najvyšší súd podnikateľa do väzby, mal totiž exnovinárovi povedať, aby s touto ženou komunikoval.

Údajne podľa Denníka N mala Kočnerovi cez Tótha sprostredkovať odkazy od veštice, ktorá mala podnikateľovi na diaľku veštiť budúcnosť. Tóth mal vtedy nadobudnúť pocit, že Alena Zs. je Kočnerova milenka a majú k sebe veľmi blízko. Bývalý SIS-kár tomu údajne neprikladal váhu, keďže na veštenie neverí. Až keď Alenu zadržali, rozhodol sa ísť na políciu.

zväčšiť Na archívnej snímke z 5. októbra 1995 tlačová... Foto: TASR, Drahotín Šulla
Rakúsko SR Michal Kováč ml. únos, peter tóth Na archívnej snímke z 5. októbra 1995 tlačová konferencia Michala Kováča ml. v hoteli Astron vo Viedni. Vľavo Peter Tóth ešte ako novinár denníka Sme.

Tóth sa netajil tým, že s Kočnerom sú priatelia. „Mariana Kočnera poznám 23 rokov. Ak by sa potvrdili podozrenia vyslovené na jeho adresu, nevyhnutne by to znamenalo koniec nášho priateľstva,“ napísal na portáli, ktorý prevádzkuje, začiatkom tohto mesiaca.

Žitný hovorí o úniku cez právnika

Bezpečnostný analytik Milan Žitný zdôraznil, že zverejňovanie takýchto citlivých informácií neprospieva vyšetrovaniu. „Mám pocit, že toto je zase informácia, ktorý unikla pravdepodobne cez nejakého právneho zástupcu. Ako keby niekto chcel odvádzať pozornosť iným smerom,“ hovorí Žitný.

Ak sa tieto informácie potvrdia, podľa Žitného to znamená, že Tóth sa chcel zbaviť viny z prípravy vraždy. „Možno dostal strach, lebo si uvedomil, že nejaké stopy – elektronické odtlačky mohol zanechať a asi mu došlo, že bude podozrivý z podielu na príprave vraždy. Predpokladám, že išiel vypovedať, aby vysvetlil, z akého dôvodu tam figuruje jeho meno či stopy k nemu vedúce a ukázal, že s tou vraždou nič nemá,“ predpokladá Žitný. „Orgány činné v trestnom konaní musia nakoniec vyhodnotiť, či informácie, ktoré zhromaždil, prispeli k smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vyšetrovateľ musí posúdiť, či tieto informácie boli potrebné a boli použité k vražde,“ dodal Žitný.

Tóth: Považoval som ho za priateľa

Tóth začiatkom októbra na svojej stránke potvrdil, že sa s Kočnerom pozná a ich vzťah dokonca označil za priateľský. „Nikdy som netajil, že sa s Marianom Kočnerom poznám. Niektorí to považujú za problém, iní nie,“ napísal Tóth a dodal, že Kočnera pozná 23 rokov. „Ak by sa potvrdili podozrenia vyslovené na jeho adresu, nevyhnutne by to znamenalo koniec nášho priateľstva,“ napísal Tóth s odkazom na vraždu Kuciaka a Kušnírovej.

„Pomyslenie, že niekto, koho som poznal 23 rokov a považoval som ho za priateľa, by bol schopný siahnuť na ľudský život a spôsobiť tak utrpenie rodinám Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, je trýznivé. Čo všetko sa musí odohrať v mysli človeka, aby si objednal vraždu? Potvrdenie týchto podozrení by pre mňa znamenalo radikálnu zmenu predstavy, akú som si mohol o Marianovi Kočnerovi za uplynulých 23 rokov utvoriť,“ uzatvára Tórh.

ÚŠP sa zatiaľ nevyjadruje

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa zatiaľ k údajnému sledovaniu novinárov zo strany exnovinára vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nevyjadruje.

„Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa nebudeme k veci vyjadrovať ani komentovať informácie z neoverených zdrojov. Informácie budú médiám poskytnuté, keď to bude vzhľadom na procesnú situáciu možné tak, aby nebolo sťažené alebo zmarené vyšetrovanie,“ uviedla v pondelok pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Štyria obvinení

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelil páchateľ 21. februára tohto roka v ich rodinnom dome v obci Veľká Mača. Z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov obvinila polícia 28. septembra štyri osoby. Strelcom mal byť bývalý policajný vyšetrovateľ Tomáš Sz., ktorému pomáhal jeho bratranec a bývalý vojak Miroslav M. Podnikateľa Zoltána A. vyšetrovatelia považujú za sprostredkovateľa a za objednávateľa vraždy označujú Alenu Zs. z Komárna. Od 30. septembra sú na základe rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici všetci štyria vo väzbe.

O smrti novinára a jeho priateľky sa verejnosť dozvedela v pondelok 26. februára. Ján pracoval pre portál Aktuality.sk, písal o prepojení talianskej mafie na slovenské vládne špičky.

To, čo vyplynulo z jeho nedokončeného článku, viedlo neskôr k demisii ministra vnútra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica, ale aj k odchodu policajného prezidenta Tibora Gašpara. Po jeho vražde sa na Slovensku konali najväčšie protesty, zhromaždenia a pochody od novembra '89, zúčastnili sa na nich desiatky tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

669 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka