NAKA pozastavila naplánované vypočúvania organizátorov Za slušné Slovensko

Vo štvrtok sa mali na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) konať ďalšie výsluchy organizátorov z iniciatívy Za slušné Slovensko.

14.11.2018 18:24 , aktualizované: 18:36
za slušné slovensko Foto: ,
Zástupcovia iniciatívy Za slušné Slovensko.
debata (523)

Napokon sa tak ale nestane, informovala iniciatíva na svojom facebooku. „Dnes popoludní nám bolo oznámené, že vec bola na základe rozhodnutia prokutátora vecne a miestne odstúpená,“ napísala iniciatíva.

V tejto chvíli nie je jasné, aký bude ďalší postu NAKA alebo prokuratúry a či sa bude v predvolávaní a výsluchoch pokračovať respektíve bude vo veci anonymného trestného oznámenia vznesené aj konkrétne obvinenie.

„Veríme, že toto bezpredmetné trestné oznámenie bude odmietnuté,“ napísali organizátori.

Na organizátorov zhromaždení eviduje Generálna prokuratúra päť trestných oznámení. Štyri z nich podali fyzické osoby, jedno z nich bolo anonymné. Uviedla ešte v utorok hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

Polícia je podľa jej šéfa MIlana Lučanského povinná každé trestné oznámenie preveriť. „Nie je reálne, aby som vedel o každom trestnom oznámení, nepoznám ani toto,“ uviedol Lučanský s tým, že v rámci svojich zákonných možností si dá zistiť bližšie informácie. „Do postupu vyšetrovateľa však ja zasahovať nemôžem, je procesne samostatný,“ dodal Lučanský.

Video

O tom, že organizátori demonštrácií Za slušné Slovensko chodia na výsluchy na Národnú kriminálnu agentúru, informoval Denník N. Vyšetrovateľ protikorupčnej jednotky Peter Jakubík ich podľa denníka predvolával na výsluch vo veci „korupcia a iné“. Na výsluchu už boli Juraj Šeliga, Karolína Farská, Katarína Nagy Pazmány, Táňa Sedláková a Veronika Bruncková. Vyšetrovateľ im oznámil, že na nich niekto podal anonymné trestné oznámenie, že organizovali štátny prevrat a platí ich George Soros. Polícia k veci uviedla, že je jej povinnosťou preveriť každé trestné oznámenie.

O tom, že organizátorov platí údajne Soros písal expremiér Fico, ktorý rovnako naznačil ich sledovanie štátom. „Dnes už vieme, že organizátori tých demonštrácií po vražde Jána Kuciaka boli z organizácií, ktoré platí George Soros. My dobre vieme, kto sa s kým schádzal a akú úlohu v tom čase zohrával. Všetko to pôjde von, až bude jasné, kto si objednal vraždu,“ dodal Fico.

523 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #vypočúvanie #Za slušné Slovensko