VIDEO: Súd poslal exministrov za SNS v kauze nástenkový tender do väzenia

Najvyšší súd odsúdil v nástenkovom tendri exministrov SNS Mariana Janušeka na 11 rokov väzenia a 30-tisíc eur pokuty a Igora Štefanova na 9 rokov a 30-tisíc eur pokuty.

15.11.2018 09:30 , aktualizované: 16:53
debata (121)
Video

Obaja dostali zákaz činnosti na päť rokov v štátnej správe. Nástenkový tender urobili v rozpore so zákonom a pre vopred vybratého uchádzača.

Senátu Najvyššieho súdu predsedal sudca Juraj Kliment. Ten po vyhlásení rozsudku v jeho odôvodnení povedal, že obaja odsúdení spoločným konaním v súvislosti s verejným obstarávaním zabezpečili lepšie podmienky konkrétnemu obstarávateľovi a od začiatku konali s cieľom obísť verejnú súťaž. Podľa jeho názoru išlo od začiatku o systematickú činnosť.

Hoci kauza dostala názov nástenkový tender, podľa sudcu výzva na obstarávanie na nástenke nikdy ani nevisela.

Štefanov mal pri zabezpečení verejného obstarávania postupovať v rozpore so všeobecne záväznými predpismi. S podporou Janušeka mal na starosti túto agendu, hoci mu organizačne ani vecne nepatrila. Janušek bol vo funkcii ministra nominantom SNS. Predsedom SNS bol v tom čase Ján Slota.

Obžalovaní o vyhlásení verejného obstarávania v celkovom objeme 97 miliónov eur neinformovali a proces výberu najlepšej ponuky od začiatku len fingovali. Podstata ich protiprávnej činnosti teda nespočívala vo zvýhodnení konzorcia na úkor iných potencionálnych súťažiteľov, ale v úplnom vylúčení akéhokoľvek súťažného prostredia a priamom pridelení zákazky vopred určenému subjektu.

Pri vyhlásení rozsudku boli prítomní bývalí úradníci ministerstva, obžalovaní Radoslav Behúl a Zdenka Kudláčová, Tomáš Labay sa z druhej časti pojednávania ospravedlnil pre zdravotné dôvody. V ich prípade išlo podľa súdu o vážne nedbanlivostné konanie a v tejto časti po ťažkej úvahe odvolanie prokurátorky súd zamietol. Ako však povedal sudca Behúlovi, v tomto prípade to bolo jedno z najťažších rozhodnutí v kariére tohto senátu, ale aj jeho osobne. „Nemusím to bližšie rozvádzať, čo vám chcem naznačiť. Mali by ste sa dať na charitu, niečo tomuto štátu dlžíte,“ povedal sudca Behúlovi.

Exminister Janušek sa na súd nedostavil a neprišiel ani druhý aktér kauzy Igor Štefanov. Vlani v októbri Špecializovaný trestný súd v Pezinku rozhodol, že exminister výstavby Marian Janušek a Igor Štefanov, exriaditeľ ministerskej agentúry, sú vinní v kauze nástenkový tender.

Janušek podľa Najvyššieho súdu okrem zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe naplnil aj skutkovú podstatu ďalšieho trestného činu, a to zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Vlani pred hlavným pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku Radoslav Behúl navrhol uzavrieť s prokuratúrou dohodu o vine a treste. Behúl je bývalým úradníkom ministerstva výstavby. Jednotliví aktéri kauzy sa sporili o podiel viny. Behúl označil vyjadrenia Štefanova za tendenčné, sudca dnes označil za tendenčné aj vyjadrenia Behúla.

Na súde predpoludním vypovedala znalkyňa Miriam Ševčíková. Tá sa mala vyjadriť k zisku „víťazného“ konzorcia, resp. k škode, ktorú utrpel štát. Na otázku sudcu odpovedala, že dohodnuté podmienky platili len vo vzťahu ku konzorciu, ktoré uspelo v súťaži, teda neboli by sa vzťahovali na iného záujemcu, ktorý by si bol do súťaže prihlásil, ak by dostal možnosť. Nevedela však odhadnúť, aká mohla byť cena obstarávania, ak by sa tender naozaj uskutočnil za zákonných podmienok.

Súdnemu konaniu v kauze nástenkový tender čelilo spolu až päť osôb. Súd dnes rozhodol aj v prípade troch ďalších obžalovaných – Zdenky Kudláčovej, Radoslava Behúla a Tomáša Labaya, a to tak, že v prípade Behúla a Labaya verdikt ŠTS potvrdil, čiže potvrdil oslobodzujúci rozsudok. V prípade Zdenky Kudláčovej vec vrátil prvostupňovému súdu, aby ju opätovne posúdil a nanovo rozhodol.

Sudca sa pri odôvodnení rozsudku prihovoril Behúlovi, Labayovi a Kudláčovej. Ako povedal, vie, že oni nehrali prvé husle, museli si však byť vedomí toho, že niečo nie je v poriadku, keď sa do tendra prihlásil iba jeden záujemca. Spiritus rector celej činnosti bol podľa sudcu Štefanov, pričom vinu prenášal na ostatných.

Sudca tiež pripomenul, že táto medializovaná kauza traumatizovala spoločnosť, keď sa právo porušovalo v priamom prenose.

Súčasťou víťazného konzorcia v tendri bola spoločnosť Avocat. O tej sudca povedal, že mala s ministerstvom neštandardné vzťahy. Do budovy chodili osobitným vchodom bez akejkoľvek kontroly.

Video

Prípad sa stal ešte v roku 2007, teda pred jedenástimi rokmi. Médiá písali, že Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja vtedy zverejnilo oznam o tendri na reklamné služby v hodnote 3,6 miliardy slovenských korún iba na nástenke na chodbe ministerstva. Sudca však dnes povedal, že oznam nevisel ani len na nástenke. Ponuku zaslalo iba jedno konzorcium, ktoré aj vyhralo. Dvoch ministrov za SNS stála kauza kreslo. Tender neskôr zrušili, konzorcium však na ňom údajne stihlo zarobiť viac ako tri milióny eur.

Odsúdení podľa súdu spôsobili spoločnosti škodu veľkého rozsahu, nehovoriac o škode, ktorú spôsobili potenciálnym uchádzačom, ktorí by sa boli do tendra prihlásili.

Sudca tiež kritizoval prácu prokuratúry. Podľa neho sa potkýnali o niektoré dôkazy a vôbec „nešli tým smerom“. Ako povedala novinárom prokurátorka Renáta Ontkovičová, teraz v tejto kauze nie sú stíhané ďalšie osoby. Podľa nej vzniesli obvinenia len voči tým osobám, voči ktorým mali dostatok dôkazov na vznesenie obvinenia. „Uvidíme, vyhodnotíme to zase na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu, a potom sa rozhodne, že čo bude ďalej,“ povedala.

Video

© Autorské práva vyhradené

121 debata chyba
Viac na túto tému: #nástenkový tender #Marián Janušek #Igor Štefanov