SaS vyzýva ministerku zdravotníctva na odstúpenie, tá sa cíti zneužitá na politický boj

Strana Sloboda a solidarita (SaS) vyzvala ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, aby odstúpila. Dôvodom je nepodpísanie revízie úhrad za lieky. Strana o tom informovala na pondelkovej tlačovej besede.

19.11.2018 12:10 , aktualizované: 16:51
PREMIÉR: Navštívil Ministerstvo zdravotníctva SR Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská
debata (102)

SaS tiež podáva trestné oznámenie pre marenie povinnosti verejného činiteľa a neplnenie povinnosti verejného činiteľa.

Podľa SaS ministerka berie pacientom od 64 do 72 miliónov eur. Prvú sumu vyčíslil Inštitút zdravotnej politiky, druhú zdravotná poisťovňa Dôvera. Peniaze sa tak dostanú k farmaceutickým firmám, hoci mohli ísť na inovácie alebo pre pacientov, pripomenula opozičná strana. Daná suma je rozdielom medzi cenami pred a po revízii úhrad.

„Nedokáže ochrániť pacientov,“ zhodnotila konanie ministerky členka zdravotníckeho parlamentného výboru a tímlíderka SaS pre zdravotníctvo Jana Cigániková.

Kalavská obvinenia odmieta

Kalavská v pondelok opäť zdôraznila, že pri akomkoľvek rozhodovaní berie do úvahy „tak medicínsky, ako aj ekonomický rozmer“. Taktiež tvrdí, že nie je pravda, že by sa revízie úhrad liekov nekonali sedem rokov. „My vykonávame revízie kvartálne. Zakaždým sa nám podarilo ušetriť štyri až päť miliónov eur, ročne je to teda približne 20 miliónov,“ vysvetlila. Tiež si uvedomuje, že v systéme „treba upratať“.

Zároveň dodala, že sa jej nepáči reakcia opozičnej strany SaS, ktorú označila za „populistickú“. „Ak by som túto revíziu úhrad podpísala, určite by tá istá strana prišla a povedala, že Kalavská vyhovela Pente, vyhovela Dôvere a Kalavská stále tvrdí, že na prvom mieste je pacient, ale pacientovi by sme vyrobili také doplatky, že by to bolo neúnosné pre peňaženku či ekonomicky aktívneho pacienta alebo dôchodcu,“ priblížila ministerka.

Na jednej strane Kalavská chápe výpočty Útvaru hodnoty za peniaze a označila ich aj za správne, no zároveň dodáva, že ako lekárka by nikdy nepodpísala dokument, ktorý by pacientov donútil doplácať v niektorých prípadoch aj 2000 eur.

Ministerkino rozhodnutie o nepodpísaní revízie si podľa jej slov vyžiadali viaceré pacientske organizácie. Jej krok otvorene podporili aj prednosta Kliniky kardiológie a angiológie Národného ústavu srdcových chorôb Robert Hatala, ktorý pripomenul, že revíziu treba premyslieť tak, aby bola „medicínsky únosná pre pacientov“, tiež prednosta Kliniky onkohematológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného onkologického ústavu Ľuboš Drgoňa, prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti Ľubomíra Izáková a prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrea Kalavská #SASKA