Exministra Štefanova už eskortovali do väzenia

Bratislavskí policajti zadržali hľadaného exministra Igora Štefanova odsúdeného v kauze nástenkový tender a zabezpečili jeho dodanie do výkonu trestu.

19.11.2018 18:19 , aktualizované: 20.11.2018 07:48
Igor Štefanov, nástenkový tender, Pezinok,... Foto: ,
Igor Štefanov počas pojednávania v kauze nástenkový tender.
debata (196)

V pondelok popoludní vyhlásili pátranie po Štefanovovi, ktorý sa nezdržiaval v mieste bydliska. Informovali o tom na oficiálnej facebookovej stránke polície. Druhý odsúdený exminister Marian Janušek podľa medializovaných informácií do väzenia nastúpil.

Najvyšší súd SR minulý týždeň vo štvrtok v kauze známej ako nástenkový tender potvrdil vinu exministrov výstavby a regionálneho rozvoja Mariana Janušeka a Igora Štefanova. Janušek by si mal odsedieť trest 11 rokov, čo je o rok menej, ako mu pôvodne vymeral Špecializovaný trestný súd a Štefanov deväť rokov. Obaja zároveň dostali finančný trest 30 000 eur a zákaz päť rokov pôsobiť vo verejných funkciách. Rozhodnutie súdu je právoplatné.

Podľa odvolacieho súdu sú Janušek a Štefanov vinní, že vytvorili v rámci verejného obstarávania na reklamné služby podmienky pre vopred vybraného uchádzača a znemožnili účasť ďalších súťažiacich. „Verejné obstarávanie bolo len fingované,“ uviedol predseda senátu s tým, že celú záležitosť označil za bábkové divadlo. Napriek tomu, že kauza je mediálne známa ako nástenkový tender, oznámenie o obstarávaní služieb v celkovej hodnote viac ako tri miliardy vtedajších korún (viac ako 97 miliónov eur), neviselo ani na nástenke.

Víťazné konzorcium podľa predsedu senátu Juraja Klimenta vzniklo len pár mesiacov pred obstarávaním a na žiadnom inom sa nikdy nezúčastnilo. Obžalovaní tak zvýhodnením tohto konzorcia konali v rozpore s pravidlami verejného obstarávania a štátu spôsobili škodu veľkého rozsahu. Janušek a Štefanov sa konkrétne podľa verdiktu dopustili machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a Janušek, ktorý bol v tom čase ministrom, tiež zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Prípad sa stal v roku 2007. Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja vtedy zverejnilo oznam o tendri na reklamné služby v hodnote 3,6 miliardy vtedajších korún len obmedzeným spôsobom. Ponuku zaslalo len jedno konzorcium, ktoré následne vyhralo. Dvoch ministrov za SNS stála kauza postupne kreslo, najskôr Janušeka a neskôr aj Štefanova, ktorý ho nahradil. Tender neskôr zrušili, konzorcium však na ňom údajne stihlo zarobiť viac ako tri milióny eur.

196 debata chyba
Viac na túto tému: #nástenkový tender #Marián Janušek #Igor Štefanov