VIDEO: Lajčák zváži demisiu, ak Slovensko neprijme pakt o migrácii

Ak by Národná rada SR svojím uznesením zablokovala odsúhlasenie Globálneho kompaktu o migrácii z dielne Organizácie Spojených národov, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák by asi zvažoval demisiu. Odpovedal tak dnes na otázky novinárov pred zasadnutím vlády.

20.11.2018 10:27 , aktualizované: 14:48
debata (1030)
Video

„Odkedy som vo funkcii ministra, presadzujem víziu Slovenska, ktoré je demokratické, európske, ktoré je súčasťou riešení. Ale ak prevažujúca vôľa poslancov bude, že sa chce Slovensko izolovať, chce byť súčasťou problémov a nechá riešenia na iných, tak ja nemôžem takú politiku presadzovať,“ priblížil šéf diplomacie. Upozornil tiež, že vláda sa práve chystá rokovať o zjednodušení zamestnávania ľudí z tretích krajín. „Čo je presne legálna, regulovaná migrácia, presne to, o čom hovorí tento kompakt,“ zdôraznil.

Riešia si domácu zápecnícku politiku

Lajčák tvrdí, že s predsedom strany komunikoval ešte pred tým, ako Fico zverejnil na Facebook video, v ktorom kompakt kritizuje a označil ho za neakceptovateľný. „Základný element tam bol zohľadnený, a to, že nemôžeme sedieť za pecou alebo dávať statusy na Facebook, ale ak máme výhrady, treba ísť tam a rokovať,“ povedal Lajčák.

Na otázku, že ako je možné, že výhrady sa objavujú až teraz, keď o kompakte sa rokovalo niekoľko mesiacov aj za jeho pôsobenia v OSN, Lajčák odpovedal, že to nie je o tomto dokumente. „Tu si všetci riešia preferencie. Všetci riešia našu malú domácu zápecnícku politiku,“ povedal pre médiá. Na otázku, či tým teda myslí aj predsedu Smeru Fica, Lajčák odpovedal, že „keď som povedal všetci, tak všetci. Všetci tí, ktorí kritizujú kompakt, nemyslia na kompakt.

Lajčák: Bez dôvery Smeru nemôžem byť ministrom

„Ja v tejto chvíli neviem vylúčiť nič. Som zodpovedný človek, čaká nás predsedníctvo v OBSE, ale ak sa Slovensko rozhodne ísť cestou xenofóbie, tak ja také Slovensko nebudem zastupovať,“ povedal minister Lajčák po rokovaní vlády. Proti migračnému paktu sú Slovenská národná strana (SNS), Sloboda a Solidarita (SaS), Sme rodina a najnovšie aj Smer, ktorý Lajčáka nominoval.

Minister trvá na tom, že o Globálnom kompakte o migrácii stále koluje veľa mýtov a klamstiev. Z právneho a procedurálneho hľadiska nie je dokumentu, ktorý nie je právne záväzný a vymáhateľný, čo vyčítať. Dokument nemá v úmysle na Slovensko priviezť migrantov. Podľa dokumentu si každý štát určí, kto je legálny a nelegálny migrant, problematické by bolo, ak by im túto kompetenciu bral. Diskusia o tomto dokumente je ale iracionálna, akoby sa tu hrali preteky „kto je väčší Kotleba ako Kotleba“.

Pellegrini: Vždy bolo výhodou, keď v zásadných otázkach zahraničnej politiky panoval konsenzus

Na Slovensku bolo vždy výhodou, keď v zásadných otázkach zahraničnej politiky panoval konsenzus a neboli predmetom politického boja. Po dnešnom rokovaní vlády to uviedol premiér Peter Pellegrini v reakcii na skoršie vyhlásenia ministra zahraničia Miroslava Lajčáka ku Globálnemu paktu o migrácii. Podľa predsedu vlády má SR výhrady k aktuálnemu zneniu dokumentu, čo prezentovali napríklad aj predsedovia niektorých politických strán. On sám by bol podľa vlastných slov rád, keby sa konsenzus našiel na stredajšom rokovaní zahraničného výboru parlamentu. „Rozhodnutie bude musieť padnúť,“ skonštatoval.

Tvrdenie Lajčáka, že v prípade, že SR dokument neprijme, by zvážil odstúpenie, Pellegriniho prekvapilo, pretože mal pocit, že súčasná situácia je v súlade aj s Lajčákovým videním sveta. Podľa premiéra však ide o hypotetické vyjadrenie a nepredložil oficiálne žiadne ultimátum. Podľa Pellegriniho Slovensko v tejto oblasti neprekročí „určité línie“, čo vie aj samotný Lajčák. Línie sa podľa neho týkajú najmä zásahov do suverenity. V dôsledku migračnej krízy a rôznych pochybení sú podľa premiéra aj iné krajiny „veľmi ostražité k podobnému typu dokumentov“. Slovensko preto hľadá možnosti, ako dať najavo svoje výhrady. Pellegrini však zdôraznil, že žiadny medzinárodný dokument nepostaví nad bezpečnosť krajiny

Pokiaľ ide o Lajčáka, premiér si podľa vlastných slov váži ľudí, ktorí majú osobnú integritu a stoja si za svojimi názormi. „To je dobrá vlastnosť, ktorú by mohol mať budúci prezident SR,“ dodal.

Kiska: Slovo migrácia je pre mnohých politikov ako červené súkno

Prezident Andrej Kiska je znepokojený konfliktom vo vláde Petra Pellegriniho a hroziacou demisiou ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a očakáva, že osobné spory si v koalícii vyriešia tak, že Slovensko zostane dôveryhodným partnerom v očiach svojich spojencov, uvádza v stanovisku k aktuálnemu dianiu.

Kiska považuje Globálny rámec o migrácii za právne nezáväzný dokument, ktorý neukladá Slovensku žiadne povinnosti, aby prijímalo migrantov. Naopak, zdôrazňuje, že každý štát má výlučné právo rozhodovať, kto môže alebo nemôže vstúpiť a zostať na jeho území a za akých okolností. Dokument je aj návodom, ako pomáhať vytvárať také podmienky, aby ľudia nemuseli opúšťať svoje domovy a mohli žiť dôstojný život vo svojej vlasti. Teda migrácii predchádzať.

Prezidenta tiež mrzí, že kedykoľvek, keď sa spomenie slovo migrácia, pre mnohých politikov je toto slovo ako červené súkno, ktoré ich ženie k populistickým vyjadreniam.

Sulík: Demisia Lajčáka je pre mňa nepodstatná vec

Video

Most-Híd rozumie Lajčákovej dileme

„Rozumieme dileme ministra zahraničných vecí, ktorý bol pri koncipovaní samotného dokumentu a ktorý hovorí o zneužívaní témy na získavanie lacných politických bodov,“ uvádza sa v stanovisku strany Most-Híd.

Podporu Miroslavovi Lajčákovi pri presadzovaní migračného paktu vyjadrila predsedníčka zahraničného výboru NR SR Katarína Cséfalvayová (Most-Híd). „Napriek výhradám k niektorým stanoviskám, oceňujem pôsobenie Miroslava Lajčáka v čele rezortu diplomacie. Má moju podporu pri presadzovaní globálneho rámca o migrácii, nakoľko vždy mi bola sympatickejšia konštruktívna politika s hľadaním riešení, ako preteky populistov,“ vyjadrila sa Cséfalvayová v stanovisku pre denník Pravda.

Podľa SNS má Lajčák právo na osobné rozhodnutie

„Miroslav Lajčák má právo na svoje osobné rozhodnutie. SNS nedovolí akceptáciu Globálneho paktu OSN ani osobnou účasťou zástupcu ministerstva v Marrákeši,“ uviedla vo svojom stanovisku strana SNS.

Sme rodina: Lajčák by mal zvážiť zotrvanie v politike

Minister by mal zvážiť svoje ďalšie zotrvanie v politike, nakoľko je spoluautor Globálneho paktu OSN o migrácii. Uviedlo to hnutie Sme rodina v reakcii na vyjadrenie ministra Lajčáka, ktorý pripustil, že je ochotný zvážiť demisiu, ak parlament odhlasuje, že sa Slovensko k paktu nepridá. Sme rodina má s paktom problém.

Stavajú ma do polohy nesvojprávneho

Lajčák sa vyjadril aj k rečiam o kandidatúre na prezidenta a k prieskumom, podľa ktorých by zvíťazil aj v druhom kole. „Veľmi si vážim podporu, dosť ma to prevalcovalo, nečakal som, že ľudia budú takto reagovať. Ale vnímam to ako ocenenie mojej práce na poli diplomacie. Tomu sa chcem venovať aj naďalej,“ zareagoval minister.

Na otázku, prečo teda členovia Smeru stále posielajú odkazy, že by bol najlepším kandidátom, Lajčák odpovedal, že preto, „lebo hrajú svoje hry. A mňa tieto hry veľmi iritujú. Stavajú ma do polohy nesvojprávneho človeka“. Na ďalšiu otázku, ako je možné, že sa na jednej strane snažia, aby kandidoval na prezidenta, na druhej torpédujú jeho najväčší úspech, ktorý dosiahol na poste predsedu Valného zhromaždenia OSN, Lajčák zareagoval, že je to krásna otázka, ktorú si kladie od rána. „Na jednej strane som zlyhal, zradil záujmy Slovenska, na druhej som dosť dobrý za prezidenta,“ dodal s tým, že za týmto vidí vnútornú politiku.

O migračnom pakte v parlamente

O zásadných výhradách k navrhovanému Globálnemu paktu OSN o migrácii sa má hovoriť na pôde parlamentu. Lajčák má v tejto súvislosti v stredu (21. 11.) vystúpiť v zahraničnom výbore Národnej rady SR. Slovenská národná strana nechce, aby bol Globálny pakt OSN pre Slovensko záväzný. Do Národnej rady SR predložili uznesenie, v ktorom navrhuje, aby sa Slovensko k paktu o migrácii nepridalo. S prijatím paktu nesúhlasia ani opozičné Sme rodina a SaS.

Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016. Práce na jeho texte sa začali v apríli 2017. Cieľom 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Zdôrazňuje sa v ňom nedotknuteľnosť suverenity jednotlivých krajín a ich právo na vlastnú podobu migračnej politiky.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #kandidát na prezidenta #Globálny pakt o migrácii