Mimovládky: Ak nás chce Fico vytrestať, nerobí to adresne

Dať povolené dve percentá daní nielen mimovládnym organizáciám, ale aj rodičom. S takým návrhom vyrukoval najnovšie predseda Smeru a expremiér Robert Fico. Občianske združenia aj neziskovky by však potom prišli o veľký balík peňazí. Ficovi preto odkazujú, že ak je jeho cieľom naozaj pomôcť seniorom, nech k terajším dvom pridá aspoň ďalšie jedno percento. No ak je jeho skutočným motívom skôr vytrestať tretí sektor za to, že sa príliš "stará do politiky", vôbec to nerobí adresne.

20.11.2018 12:00
den narcisov 2015, bratislava Foto: ,
Jednou z mimovládnych organizácií je aj Liga proti rakovine, ktorá získava peniaze na svoju činnosť nielen zo zbierky Deň narcisov, ale aj prostredníctvom dvoch percent z daní.
debata (138)

O možnosti, že by dve percentá ročných daní mohli od detí dostávať aj ich rodičia, sa Fico zmienil v októbrovom rozhovore pre český internetový portál Echo24.cz. Zdôraznil, že by to prispelo k lepšej prehľadnosti financovania mimovládnych organizácií. „Potom sa ukáže, akú podporu a dôveru tie neziskovky skutočne majú, kto im bude skutočne ochotný prispieť zo svojho,“ povedal.

Voči Ficovým narážkam o financovaní a transparentnosti občianskeho sektora na Slovensku sa následne ostro ohradili členovia Komory mimovládnych organizácií. „Odmietame nepodložené obvinenia a posielanie si odkazov cez médiá. Sme za serióznu diskusiu o vzťahu štátu a občianskych organizácií, o legislatívnom i finančnom rámci. Dlhodobo voláme po takejto diskusii na pôde poradného orgánu vlády, ktorým je jej Rada pre mimovládne neziskové organizácie. Budeme radi, ak sa jej zúčastní aj pán poslanec a predseda Smeru Fico,“ reagoval predseda komory a zároveň podpredseda rady Marcel Zajac.

Podľa Zajaca momentálne na Slovensku nefunguje systém transparentnejší či dôkladnejšie a opakovateľnejšie kontrolovaný, ako je mechanizmus takzvanej asignácie dvoch percent daní, založený v roku 2004. Len vlani sa o 64 miliónov eur od vyše 800-tisíc daňovníkov uchádzalo viac ako 14-tisíc mimovládok. „Záujem o asignáciu je vysoký, dlhodobo rastie tak počet daňovníkov, ktorí tento inštitút využívajú, ako aj počet občianskych organizácií, ktoré cez asignáciu získavajú peniaze, aj celková prerozdelená suma,“ zdôraznil šéf komory mimovládok.

„Ak chce pán expremiér niekoho vytrestať, zrejme ani dobre tento systém nepozná a rozhodne je na nesprávnej adrese,“ tvrdí Zajac. Pripomína, že 80 až 90 percent organizácií, ktoré zo systému dostávajú finančné prostriedky, sa neangažuje vo verejných politikách. „Hoci, myslím si, že aj na to by mali právo, občania sa predsa môžu angažovať aj mimo volebných aktov,“ uvažuje.

Lenže, spresňuje Zajac, väčšina takto darovaných peňazí končí „nepoliticky“ na kontách školských rodičovských združení, ďalšie idú do sociálnej, kultúrnej, športovej oblasti. „Sú to peniaze, ktoré adresne pomáhajú aj v odľahlých regiónoch, kam oko štátu nedovidí. Naopak, o senioroch – ich počtoch, sumách dôchodkov, dávkach a ostatných problémoch – vie štát úplne všetko. Preto, ak chce, vie im pomáhať nástrojmi, ktoré má k dispozícii,“ mieni filantrop.

Poslanec Smeru Erik Tomáš odmieta, že by za plánovaným opatrením bola snaha utlmiť činnosť mimovládok priškrtením toku peňazí. „Chceme aj týmto spôsobom podporiť medzigeneračnú solidaritu. V žiadnom prípade nejde o útok proti tretiemu sektoru, len pribudne aj táto možnosť,“ vyhlásil Tomáš.

Ako pripomína Eva Kováčová, výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine, ktorá zo systému dostáva asi 300-tisíc eur ročne, podľa zákona môže byť prijímateľom dvoch percent výhradne len právnická osoba, zapísaná v registri mimovládok, ktorá vyvíja činnosť najmenej dva roky a vedie si o použití darovaných peňazí dôkladnú účtovnú evidenciu. „Už len tieto podmienky vylučujú úvahy o možnosti darovať túto sumu rodičom – fyzickým osobám, ktoré by nemali možnosť zdokladovať použitie tohto finančného zdroja. Navyše, nejestvujú mechanizmy, ktoré by hodnoverne dokázali overiť účinnosť a efektívnosť takejto podpory,“ myslí si šéfka nadácie pre onkopacientov.

Podľa Kováčovej by zároveň výpadok tohto príjmu znamenal veľké existenčné problémy či dokonca zánik pre neziskové organizácie, ktorým umožňuje napĺňať ich verejnoprospešné poslanie. „Mnoho neziskoviek, zriadených priamo na tento účel, pritom rieši aj pomoc seniorom,“ dodala.

Podľa Tomáša má Smer „ideu“ o posunutí dvoch percent daní rodičom už dlhšie, musí ju však ešte „technicky domyslieť“. „Pravdaže, zákon by sa podľa potreby upravil, zatiaľ je tu len pracovná verzia, bez časového plánu. Chcem však zdôrazniť, že nikto nikomu nezakáže podporiť namiesto rodičov napríklad Ligu proti rakovine,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

138 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #mimovládne organizácie #dve percentá