Lajčák sa rozhodol rezignovať, Pellegrini zrejme nebude akceptovať jeho odchod

Po hlasovaní v parlamente, v ktorom poslanci odmietli dohovor OSN o migrácii, sa minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák rozhodol podať demisiu.

29.11.2018 18:17
volby 2016, smer, lajcak Foto: ,
Miroslav Lajčák.
debata (711)

Informáciu Pravde potvrdil hovorca rezortu zahraničia Boris Gandel. Lajčák sa čoskoro stretne s premiérom Petrom Pellegrinim a prezidentom Andrejom Kiskom, po ktorom bude informovať o podrobnostiach a ďalších krokoch.

„Detaily k tomuto kroku zverejníme po jeho rozhovore s predsedom vlády SR Petrom Pellegrinim a prezidentom SR Andrejom Kiskom,“ dodal hovorca.

Prezident Andrej Kiska nebude zatiaľ komentovať rozhodnutie Miroslava Lajčáka podať demisiu. „Prezident nedostal zatiaľ žiadnu demisiu člena vlády. Keď sa tak stane, bude sa ňou zaoberať,“ uviedol prezidentov hovorca Roman Krpelan.

Predseda vlády Peter Pellegrini podľa informácií Pravdy demisiu neprijme. Oficiálne situáciu komentoval len cez hovorkyňu. „Predseda vlády sa vyjadrí potom, ako mu bude tento návrh na demisiu doručený,“ informovala premiérova hovorkyňa Patrícia Macíková.

TV Pravda zmapovala názory politikov na migračný pakt. Vyjadrenia vznikli ešte pred rozhodnutím Lajčáka rezignovať.

Video

Poslanci Národnej rady SR schválili návrh uznesenia ku Globálnemu paktu OSN o migrácii, ktorým migračný pakt odmietli podporiť. Za spoločné uznesenie Slovenskej národnej strany (SNS) a Smeru hlasovalo 90 zákonodarcov. Zároveň prijali pozmeňujúci návrh poslanca za Smer Mariána Kéryho, ktorý v uznesení dopĺňa, že SR je plne suverénna v definovaní vlastnej národnej migračnej politiky. Uznesenie tak priamo nezakazuje cestu slovenskej diplomacie do Marrákeša.

NR SR konštatuje, že pakt v podobe konečného návrhu z 11. júla je dokumentom, ktorý nie je v súlade s aktuálnou bezpečnostnou a migračnou politikou SR. Ďalej zdôrazňuje suverenitu Slovenska v otázke migračnej politiky. „SR je plne suverénna v definovaní vlastnej národnej migračnej politiky,“ uvádza uznesenie.

Za svojimi slovami si stojí

Lajčák už skôr zopakoval, že „vo svojich rozhodnutiach musím byť v súlade so svojím vlastným svedomím a pomyselnú hranicu neprekročiť.“

„Pre mňa je dôležité, aby som sa rozhodol v súlade s mojím svedomím. Nechcem špekulovať, ja som jasne povedal, že hovorím to, čo si myslím. Ja s nikým nebojujem, moje slová stále platia. Ja som minulý týždeň povedal, ako to je a som konzistentný vo svojich vyjadreniach,“ povedal v stredu Lajčák.

Pellegrini privítal uznesenie

„Slovenská republika je a bude suverénnym štátom, ktorý si bude rozhodovať o tom, kto a za akých podmienok môže na jej územie prísť žiť,“ uviedol na margo uznesenia parlamentu premiér Peter Pellegrini (Smer). V rozhodnutí parlamentu vidí stotožnenie názoru zákonodarcov a dlhodobého konzistentného postoja exekutívy.

„Vítam rozhodnutie parlamentu, zhodu naprieč politickým spektrom a vnímam to ako vyjadrenie širokého konsenzu v oblasti zahraničnej politiky,“ uviedol premiér, ktorý pripomenul, že postoj Slovenska je rovnaký ako postoj mnohých krajín Európy a sveta.

Kto je Miroslav Lajčák

  • Miroslav Lajčák začínal pred tridsiatimi rokmi na ministerstve zahraničných vecí bývalého Československa. Krátko po nežnej revolúcii bol vyslaný na československé veľvyslanectvo Moskve, od roku 1993 pokračoval na veľvyslanectve už SR.
  • Po návrate asi rok pôsobil ako riaditeľ kabinetu ministra a neskôr aj predsedu vlády. Nasledoval post veľvyslanca v Japonsku a v rokoch 1999 – 2001 bol aj výkonným asistentom osobitného vyslanca generálneho tajomníka OSN pre Balkán.
Miroslav Lajčák Foto: Robert Hüttner, Pravda
lajčák Miroslav Lajčák
  • V roku 2006 Lajčák zohral kľúčovú úlohu pri zorganizovaní referenda o nezávislosti Čiernej hory a dozoru nad jeho priebehom. O rok neskôr bol vymenovaný za vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva a osobitného predstaviteľa EÚ v Bosne a Hercegovine. Za jeho pôsobenia podpísala táto krajina stabilizačnú a asociačnú dohodu.
  • Od roku 2009 do júla 2010 bol ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Ďalšie dva roky pracoval ako výkonný riaditeľ pre Európu a strednú Áziu v novovytvorenej Európskej službe pre vonkajšiu činnosť v Bruseli. Zároveň bol aj hlavným vyjednávačom EÚ pre Asociačnú dohodu s Ukrajinou a Moldavskom, ako aj zástupcom EÚ v rokovaniach „5 plus 2“ o Podnestersku.
  • Od apríla 2012 bol opäť ministrom zahraničných vecí, opätovne bol vymenovaný aj v marci 2016 a marci 2018, čím sa začalo jeho štvrté pôsobenie na tejto pozícii.
  • Vlani v máji ho Valné zhromaždenie OSN zvolilo za predsedu svojho 72. zasadnutia, ktoré trvalo od septembra 2017 do septembra 2018.
  • Miroslav Lajčák študoval na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov. Univerzitné vzdelanie ukončil postgraduálnym štúdiom práva na Univerzite Komenského v Bratislave. Je držiteľom viacerých vyznamenaní, napríklad Radu juhoslovanskej hviezdy prvého stupňa, Čestného radu Moldavskej republiky a Radu čiernohorskej veľkej hviezdy.
O migračnom pakte diskutovali poslanci Ľuboš Blaha a Martin Klus. Relácia vznikla pred demisiou ministra Lajčáka.
Video
711 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Miroslav Lajčák #Pellegriniho vláda #Globálny pakt o migrácii #demisia Miroslava Lajčáka