Odsúdeného podnikateľa Igora Šajgala zatkli policajti

Právoplatne odsúdeného breznianskeho podnikateľa Igora Šajgala, ktorý figuroval v kauze vraždy Jána Kubašiaka z Polomky, v pondelok zatkli v okrese Rimavská Sobota. Na sociálnej sieti o tom informovala polícia.

10.12.2018 13:18 , aktualizované: 18:31
debata (22)

„Dnes v doobedňajších hodinách prišiel na obvodné oddelenie v okrese Rimavská Sobota, kde sa predstavil ako "Hazucha“ a žiadal vydať potvrdenie o strate dokladov," uviedla polícia. Doplnila, že informáciami o možnom pobyte Šajgala disponovala pred jeho zadržaním, pričom ich operatívne preverovala a vyhodnocovala.

Dňa 8. decembra zastavila policajná hliadka z obvodného oddelenia Veľký Blh počas bežnej kontroly vozidlo, v ktorom sa podľa jej slov nachádzal muž bez dokladov. Polícii uviedol, že sa volá Hazucha a stratil doklady. Jeho falošnú identitu potvrdila aj vodička s majiteľom vozidla, ktorý tvrdil, že je to jeho bratranec, ozrejmila polícia.

„Šajgal bol poučený, aby išiel stratu dokladov nahlásiť na políciu, čo aj v pondelok urobil,“ doplnila. Podľa polície chcel pravdepodobne získať oficiálne potvrdenie o strate dokladu totožnosti, čo by mu istý čas zabezpečovalo bezpečný pohyb po celom Slovensku. „Medzitým prebiehala výmena informácií medzi jednotlivými útvarmi. Šajgal sa na obvodné oddelenie dostavil a na mieste bol zadržaný. Svoju pravú identitu potvrdil. V porovnaní s minulosťou výrazne zmenil svoj vzhľad,“ dodala polícia.

Ako informovala polícia, na jeho zadržaní sa podieľali Odbor cieľového pátrania Prezídia Policajného zboru, okresné riaditeľstvo v Rimavskej Sobote a obvodné oddelenie vo Veľkom Blhu.

Šajgal bol v policajnom pátraní od novembra 2015, keď nenastúpil do väzenia. Odvolací súd Šajgalovi ešte 29. októbra 2015 potvrdil za zločiny lúpeže, ktorú si mal objednať, a vydierania rodiny Kubašiakovcov osem rokov väzenia so stredným stupňom stráženia. Potrestal ho aj peňažným trestom vo výške 35-tisíc eur. Ak by ho nezaplatil, uložil mu náhradný trest – 12-mesačné väzenie.

Rozhodnutím, ktoré koncom októbra 2015 padlo na Krajskom súde v Banskej Bystrici, sa po deviatich rokoch od brutálnej vraždy Kubašiaka definitívne skončila celá kauza „Polomka“.

Hoci Šajgal bol okrem pokračujúceho zločinu vydierania rodiny Kubašiakovcov obžalovaný pôvodne z objednávateľstva úkladnej vraždy Kubašiaka, vzhľadom na dôkaznú situáciu ešte pred senátom okresného súdu prokurátor požiadal o zmenu právnej kvalifikácie skutku na zločin lúpeže formou objednávateľstva.

Šajgala z neho usvedčoval odsúdený banskobystrický expolicajt Róbert Petluš, ktorého súd v roku 2008 uznal vinným z vykonania úkladnej vraždy Kubašiaka a odsúdil na 25 rokov väzenia.

Podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky zavraždili 14. novembra 2006 pri útoku policajného komanda pod vedením Róberta Petluša. Ten na akciu za peniaze naviedol trenčianskeho policajta Juraja Roszíka a jeho kolegu Róberta Červeňana. Ako objednávateľa útoku na Kubašiaka žaloval prokurátor jeho bývalého spoločníka Šajgala. Zároveň mu kládol za vinu i vydieranie manželov Kubašiakovcov. Šajgal sa na odvolacom konaní ospravedlnil zo zdravotných dôvodov, inak by ho bol súd vzal hneď do výkonu trestu. Pretože do väzenia nenastúpil, súd na neho vydal zatykač.

Šajgal čaká, kým ho predvedú pred sudcu

Podľa našich informácií sa Šajgal momentálne nachádza v cele predbežného zadržania vo Veľkom Blhu a čaká, kým ho predvedú pred sudcu.

Vdova po Jánovi Kubašiakovi Mária Sihelská cítila po správe o Šajgalovom zadržaní veľkú radosť. „Život to už nikomu nevráti, ale tento človek do väzenia jednoducho patrí. Narobil veľa zla nielen našej rodine, ale aj iným ľuďom,“ povedala s tým, že zostala v šoku, keď videla, ako sa zmenil. „Veru by som ho nespoznala,“ podotkla. „Pre nás je táto správa predčasnými Vianocami a darčekom. Polícii sa chcem za to úprimne poďakovať,“ dodala.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kubašiak #igor šajgal