Alena Zs., obvinená z objednania Kuciakovej vraždy, požiadala o prepustenie z väzby

Obvinená z objednania úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka požiadala o konanie v neprítomnosti. Sudca si vypočul obhajcu a prokurátora a svoje rozhodnutie oznámi stranám písomne.

11.12.2018 17:48 , aktualizované: 12.12.2018 10:21
SÚDY: Kauza vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Foto: ,
Obvinená Alena Zs. (uprostred) počas príchodu na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.
debata (48)

Alenu Zs. spolu s Tomášom Sz., Miroslavom M. a Zoltánom A. vzal sudca do väzby 30. septembra. Stíhajú ich za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a za ďalšie trestné činy. Dôvodom na väzbu je možná obava, že by obvinení pokračovali v trestnej činnosti, mohli sa skrývať a ovplyvňovať svedkov. Verdikt potom potvrdil i Najvyšší súd SR.

Alena Zs. je prvá z obvinených, ktorá využila možnosť podať žiadosť o prepustenie z väzby. Odmena za dvojnásobnú vraždu novinára a jeho partnerky bola 50-tisíc eur v hotovosti a ďalších 20-tisíc eur bolo odpustenie dlhu.

Rozhodnutie súdu sa bude doručovať procesným stranám

Až po doručení písomného vyhotovenia rozhodnutia procesným stranám bude známe, ako sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS)- pracovisko Banská Bystrica rozhodol v prípade Aleny Zs. V stredu o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

„Rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko B.Bystrica o žiadosti obvinenej A.Z. o prepustenie z väzby na slobodu bude po jeho písomnom vyhotovení v najbližších dňoch doručené procesným stranám. Rozhodnutie bude zverejnené, až keď súd obdrží doručenky o tom, že procesné strany uznesenie prevzali,“ dodala hovorkyňa ŠTS. Informovať pravdepodobne po doručení písomného rozhodnutia procesným stranám bude aj Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) alebo obhajca obvinenej.

O problematike usvedčenia objednávateľa vraždy sa pre TV Pravda v relácii Ide o pravdu vyjadril aj advokát a bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok.

Novinára a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy hrozí páchateľom trest odňatia slobody od 20 do 25 rokov, alebo na doživotie.

Zásah NAKA a zadržanie podozrivých si môžete pozrieť na nasledujúcom videu TV Pravda.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová