Miliardový nákup v armáde je spečatený

Slovenské nebo bude chrániť 14 moderných amerických stíhačiek F-16. Aj napriek kritike, že rezort obrany obstarával tieto lietadlá netransparentne, vláda nákup za vyše 1,6 miliardy eur schválila. Zmluvy podpísali obe strany. Proces nezvráti ani Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý sa pre utajovanie dokumentácie zo strany ministerstva obrany obrátil na Európsku komisiu. Prvé americké stíhačky by mali prísť v roku 2023, aké stroje budú dovtedy používať naši vojaci, vláda zatiaľ nerozhodla.

12.12.2018 11:34 , aktualizované: 20:29
SR Sliač SIAF medzinárodné letecké dni BBX Foto: ,
Stíhačka F-16 Poľských vzdušných síl počas medzinárodných leteckých dní SIAF 2018 na letisku Sliač.
debata (1026)

„Oficiálne sme zavŕšili proces obstarania nových stíhacích lietadiel pre armádu. Slovenská republika ukončí ochranu svojho vzdušného priestoru ruskými stíhačkami MiG-29 a nakúpi od Spojených štátov amerických najmodernejšie bojové lietadlá F-16. Je to historický počin, ktorý bude aj naďalej garantovať suverenitu a ochranu vzdušného priestoru Slovenska,“ vyhlásil predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) po podpise zmlúv.

Naše vzdušné sily získajú 14 taktických bojových lietadiel F-16 v najmodernejšej verzii Block 70/72. Prvé štyri kusy prídu v roku 2022 a ďalších desať bude dodaných v roku 2023. Súčasťou kontraktov je aj výcvik 22 pilotov a 160 vojakov pozemného technického personálu, ktorý bude prebiehať v USA, ďalej servis spolu s logistickou podporou na dva roky.

Podľa Pellegriniho ministerstvo postupovalo neseriózne

Historický obchod nezastavil ani kontroverzný krok ministerstva obrany, ktoré zmluvy svojvoľne parafovalo na konci novembra bez vedomia rezortu financií a vlády. Pellegrini to síce vtedy označil za neseriózne, tým sa však celý spor skončil. "Minister financií potvrdil, že súhlasí s predmetnými zmluvami a vyrokovanými finančnými podmienkami. Preto vláda konštatovala, že nevidí žiadne prekážky, ktoré by bránili uzavretiu toho významného kontraktu,“ doplnil premiér.

Zľava viceprezidentka Lockheed Martin Ana... Foto: TASR, Michal Svítok
SR Armáda Lockheed stíhačky nákup podpis BAX Zľava viceprezidentka Lockheed Martin Ana Wugofski a minister obrany SR Peter Gajdoš pri podpise dohody o nákupe stíhačiek F-16 Block 70/72 americkej výroby.

Na dokumentoch je podpis ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) a Any Wugofski, viceprezidentky spoločnosti Lockheed Martin, ktorá lietadlá F-16 vyrába. „Je to najväčšia modernizácia v histórii ozbrojených síl. Som presvedčený o tom, že v plnej miere zabezpečí zvýšenie obranyschopnosti Slovenska a bezpečnosti občanov,“ uviedol Gajdoš.

Ako vysvetlil šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer), do vyjednávacieho tímu rezortu obrany jeho ministerstvo delegovalo troch zástupcov. „Na základe informácií, ktoré sme dostali, prísľubu a dohody aj s americkou stranou ohľadom splátkového kalendára, som vystavil súhlas s podpisom zmluvy. Presadili sme si, že najväčšia časť ceny sa splatí v najbližších troch rokoch, aby sme sa vyhli kurzovým rizikám,“ spresnil Kažimír finančný rozmer obchodu.

Slovensko sa priblížilo k splneniu záväzkov voči NATO

Podľa Pellegriniho sa Slovensko aj týmto krokom priblížilo k plneniu záväzku voči NATO o investovaní 2 percent hrubého domáceho produktu do obrany krajiny. Na podpise zmlúv sa zúčastnil aj zástupca ministra zahraničných vecí USA John Sullivan. „Nákup stíhačiek F-16 je dôležitý na viacerých úrovniach. Slovensko tvrdo pracuje a dokonca prekonáva očakávania, čo sa týka vlastnej obrany a záväzkov k NATO. Z hľadiska vzťahov s USA je to na vojenskej úrovni silný signál, čo sa týka interoperability a toho, ako Američania a Slováci dokážu spolupracovať,“ povedal John Sullivan v exkluzívnom rozhovore pre Pravdu.

K obstarávaniu lietadiel sa vyjadrí Európska komisia. Požiadal ju o to Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý je nespokojný s tým, že výber dodávateľa nemohol skontrolovať, pretože bol z veľkej časti v utajenom režime. Úrad od komisie chce, aby objasnila, ktoré časti zmlúv a analytických materiálov ministerstvo obrany mohlo utajiť a ktoré nie. „Je to ďalší strategický nákup realizovaný ministerstvom obrany, a tak je namieste, aby bolo zrejmé, aká je kontrolná úloha úradu v takýchto strategických nákupoch,“ reagovala pre Pravdu hovorkyňa úradu Jana Zvončeková.

Analytika stíhačky tešia, spôsob výberu považuje za zbabraný

Bezpečnostného analytika zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Juraja Krúpu teší, že Slovensko bude mať kvalitné stíhačky, spôsob ich výberu však považuje za zbabraný. „Celý ten proces sa dá jednoznačne zhodnotiť ako neštandardný, netransparentný a účelový. Pri zhodnotení a analýzach sa podarilo ministerstvu obrany dokázať, že americké lietadlá sú lacnejšie ako švédske gripeny napriek tomu, že to tak nie je nikde na svete. Dá sa preto predpokladať, že takto bude postupovať aj pri ďalších zákazkách,“ zhodnotil Krúpa. Logickejšie a lacnejšie by podľa neho bolo pracovať na užšej spolupráci s menšími krajinami strednej Európy, čo by umožnilo fungovať aj s menším počtom stíhačiek.

Podľa Krúpu je nepochopiteľné, že vláda schválila nákup nových stíhačiek, doteraz však nerozhodla, ako zabezpečí ochranu vzdušného priestoru do roku 2023, kým budú americké stroje dodané. „Kúpiť stíhačky, ktoré prídu o niekoľko rokov, a neriešiť, čo bude dovtedy? Vnímam to ako proces úplne obrátený na hlavu,“ upozornil Krúpa. Súčasné stíhačky sovietskej výroby MiG-29 sú servisované na základe abonentskej zmluvy s ruskou spoločnosťou RSK MiG, ktorá sa končí na budúci rok.

Rezort obrany chcel s ruskou firmou predĺžiť kontrakt do konca roka 2023. Takýto návrh dalo na vládu v polovici novembra. Dokument zatiaľ jej súhlas nezískal. „Ministerstvo obrany zaslalo materiál na rokovanie Bezpečnostnej rady a vlády v stanovenom termíne. O jeho zaradení na samotné rokovanie ministerstvo obrany nerozhoduje,“ tvrdí hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková. Na otázku, či trvajú na svojom rozhodnutí predĺžiť prevádzku starých migov, Capáková neodpovedala.

Predĺženie zmluvy bude stáť 250 miliónov

Predĺženie zmluvy s ruskou stranou vyjde náš rozpočet na 250 miliónov eur, odhaduje analytik Krúpa a pripomína, že to umožní ďalšie zotrvanie ruského vojenského personálu na Sliači. "Osobne si myslím, že v tomto prípade by najlepším riešením bola spolupráca s Poľskom, ktoré tiež využíva stíhačky F-16. Mohli by sme tak postupne pripravovať náš personál aj letisko na novonakúpené lietadlá,“ zdôraznil analytik.

V medzirezortnom pripomienkovom konaní sa síce na konci novembra objavil materiál ministerstva obrany s návrhom na uzavretie dohody medzi slovenskou a poľskou vládou o spolupráci v oblasti vojenského letectva. Ide však o všeobecne formulovaný dokument, z ktorého nevyplýva, že sa s Poľskom dohodneme na dočasnej spolupráci pri ochrane vzdušného priestoru.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #armáda SR #stíhačka F-16