Kočnerovi chcú väzbu sprísniť

Záver vyšetrovania falšovania zmeniek za takmer 70 miliónov eur sa blíži a viacnásobne trestne stíhaný podnikateľ Marian Kočner padá do čoraz väčších problémov. Nielenže súdu nestačila na prepustenie kaucia vo výške rovného milióna eur, najnovšie prokurátor žiada väzbu ešte sprísniť. Kočnerov spoluobvinený, exriaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko sa snaží skončenie vyšetrovania oddialiť a namieta neúplnosť znaleckého dokazovania.

14.12.2018 10:11 , aktualizované: 19:19
Marian Kočner Foto: ,
Marian Kočner
debata (33)

Prokurátor tesne pred koncom vyšetrovania požiadal v prípade Kočnera väzbu sprísniť a predĺžiť. „Na Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, bol dňa 12. decembra 2018 prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry podaný návrh na rozhodnutie o zmene dôvodov väzby u obvineného Mariana K., ako aj návrh na predĺženie lehoty väzby u obvineného,“ informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. Ako doplnila, sudca pre prípravné konanie bude o návrhoch prokurátora rozhodovať 20. decembra.

Prokuratúra nešpecifikovala, prečo chce meniť podmienky väzby. Kočnerov advokát Michal Mandzák potvrdil, že bol navrhnutý najvyšší kolúzny stupeň väzby. „Našli sa nejaké dôkazy z prípadu vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka, ktoré majú údajne potvrdzovať, že pán Kočner marí v prípade zmeniek vyšetrovanie,“ vysvetlil pre Pravdu Mandzák s tým, že konkrétnejšie sa vyjadrí tento víkend.

Video
Kočner zostáva vo väzbe. Čo na to hovorí prokurátorka a Kočnerovi advokáti?

Kočnerova obhajoba sa celý čas snaží presvedčiť súdy o nedôvodnosti väzby. Nepomohol ani ponúkaný milión eur, ktorý naposledy odmietol aj Najvyšší súd. „Súhlasím s názorom Najvyššieho súdu, že prijatie peňažnej záruky v danom prípade nie je aktuálne,“ povedal pre Pravdu prokurátor Ján Šanta, ktorý prípad dozoruje. Suma to bola podľa neho naozaj vysoká. „Takáto suma presahuje hranice bežnej aplikačnej praxe v Slovenskej republike,“ uznal.

V Banskej Bystrici bol v piatok vypovedať Rusko. Jeho obhajca Marek Para poukázal na neúplnosť spisového materiálu a žiada, aby prokurátor preskúmal postup vyšetrovateľa. „Prebiehal výsluch klienta, ktorý sa vyjadril v tej časti, ktorú mu umožňoval spis, keďže sme namietli neúplnosť spisového materiálu. Keď budeme mať stanovisko prokurátora, predpokladáme, že tento spis bude doplnený a klient sa vyjadrí celkovo,“ vysvetlil Para. Problémom sú podľa neho znalecké dokazovania. „Námietky voči ukončeniu vyšetrovania sa týkali predovšetkým neúplnosti znaleckého dokazovania a odmietnutia, doslova bránenia v prístupe k znalcom, čo považujeme za zásadný problém. Pokiaľ majú znalci rozpory v neúplnosti, tak musia byť vypočutí aj v prípravnom konaní. To znamená, že dnes bola urobená výpoveď, čo sa týka časti všetkých námietok o neúplnosti spisu, pre ktoré bolo odložené ukončenie vyšetrovania,“ spresnil Para.

Marian Kočner je vo väzbe od 28. júna tohto roka. O prepustenie žiadal už dva razy. NAKA ho zadržala 21. júna a obvinila ho z trestného činu falšovania cenných papierov a marenia spravodlivosti. Spolu s ním sú obvinení aj Rusko a od polovice novembra tiež Kočnerov bývalý spoločník Štefan Ágh. V prípade dokázania viny im hrozí 12 až 20 rokov väzenia.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka