SND krvácalo najmä na externistoch

Slovenské národné divadlo by malo šetriť na honorároch pre externých umelcov. Odporučili to audítori, ktorí situáciu na prvej slovenskej divadelnej scéne zmonitorovali na žiadosť ministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Smer). Denník Pravda má správu z auditu k dispozícii. Tá potvrdila, že najväčšiu stratu divadla tvorila Opera SND, a to práve pre honoráre externistov. V roku 2017 bol rozpočet na ich platy prekročený dvojnásobne.

15.12.2018 20:07
snd, slovenske narodne divadlo Foto: ,
Najväčšiu stratu divadla vytvorila v roku 2017 Opera SND, a to práve pre honoráre externistov.
debata (38)

O premrštených sumách pre externistov hovorila ministerka Laššáková vo štvrtok v relácii TV Pravda Ide o pravdu. „V SND sa obsadzovali do predstavení externisti. Naši kvalitní umelci, obrazne povedané, sedeli doma a čakali na úlohy, no a veľmi štedro sa narábalo s honorármi pre externých umeleckých pracovníkov,“ povedala ministerka.

Video

Správa z auditu jej slová potvrdzuje. Audítori sa zamerali na roky 2016 a 2017. „V Opere SND bol už v máji 2017 prekročený celoročný rozpočet 400-tisíc eur na vyplácanie honorárov externým výkonným umelcom. V roku bolo vyplatených 807 238 eur, čím došlo k prekročeniu rozpočtu o 407 238 eur (index 202 %),“ píše sa v správe. „Najviac zo všetkých organizačných zložiek boli prekračované náklady v položke honoráre výkonných umelcov v umeleckej zložke Opera SND,“ konštatuje ďalej dokument.

Limit pre externých umelcov presiahli v roku 2017 aj v Balete a Činohre, nie však tak výrazne ako v Opere. V Balete „prešvihli“ rozpočet o 75 335 eur (index 143%) a v Činohre o 60 204 eur (index 124%).

Odporúčanie audítorov

Opera vysoko prekročila plánované platy pre externistov aj v roku 2016. Rozpočet rátal so sumou 520 850 eur, reálne bolo vyplatených o 295 817 eur viac. Celková strata Opery predstavovala 382 400 eur. V tom istom roku bol Balet v mínuse len 180 eur a Činohra dokonca skončila v pluse 202 281 eur. Audítori v závere správy okrem iného odporúčajú „hľadať úsporu v oblasti nákladov súvisiacich s umeleckou činnosťou – honorárov výkonných umelcov (externí umelci), t. j. prehodnotiť výšku priamych a nepriamych nákladov už pri uzatváraní zmluvných vzťahov s nimi“. Podľa audítorov prekračovanie limitov na tieto honoráre významne negatívne ovplyvnilo celkové hospodárenie divadla.

Pre problémy v SND odvolala ministerka Laššáková začiatkom augusta z funkcie generálneho riaditeľa Mariána Chudovského. Ten si nemyslí, že by sa s peniazmi pre externistov šafárilo. Nesúhlasí ani s tým, že sa uprednostňovali externisti, zatiaľ čo interní zamestnanci „sedeli doma a čakali na úlohy“.

Chudovský: Slová Laššákovej sú značne demagogické

„To vôbec nie je pravda. Ja si myslím, že to je zakomplexovanosť niektorých členov divadla, ktorí majú vyššie ambície, ako sú ich reálne možnosti. Nakoniec tí hosťujúci umelci, ktorí u nás, teda konkrétne v Opere, hosťovali, boli v prevažnej miere slovenskí interpretační umelci. A tých je veľa, ktorí spievajú aj po Európe alebo po celom svete, ale radi spievajú aj v Bratislave, resp. v SND a radi sa sem vracajú,“ reagoval Chudovský s tým, že, samozrejme, nespievajú zadarmo.

„Čiže tie slová pani ministerky Laššákovej sú značne demagogické, pretože prebrala demagogický slovník istej časti odborárov, ktorí sa dnes v divadle vyjadrujú ku všetkému možnému, no a nie je to pravda,“ mieni exriaditeľ divadla.

Peniaze utekali aj inde. V Opere boli náklady prekračované v prevažnej väčšine položiek a celkový hospodársky výsledok za rok 2017 predstavoval stratu 590 782 eur. Aj Balet skončil v strate, hoci vo výrazne nižšej – 60 344 eur, strata Činohry predstavovala 67 182 eur, v Umelecko-dekoračných dielňach to bolo 63 629 eur. Ekonomický a technicko-prevádzkový úsek skončil v pluse 67 996 eur. V kladných číslach končilo rok aj Centrum marketingu, a to 38 460 eur. Už podľa skôr zverejnených údajov malo celé divadlo v roku 2017 stratu 692-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #honoráre #Ľubica Laššáková