SHMÚ varuje pred nízkymi teplotami na severe, môžu klesnúť až pod - 20 stupňov

Na severe Slovenska môžu v stredu doobeda teploty klesnúť až na -20 stupňov Celzia. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahu pred nízkymi teplotami s platnosťou do 11 h.

23.01.2019 10:03 , aktualizované: 15:37
POÈASIE: Sneh na Kysuciach Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Na východe Slovenska by si zas vodiči mali dávať pozor na snehové jazyky a záveje. Podľa meteorológov sa môžu vyskytovať od 18 h. „Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ pripomenuli.

Arktický deň

Meteorológovia v niektorých obciach zaznamenali prvý arktický deň tohtoročnej zimy. Znamená to, že tam teplota za celý deň nevystúpila nad mínus desať stupňov Celzia. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

„Bolo to na staniciach Blatnica, Ružomberok – Štiavnička a Červený Kláštor. Aj nočné minimum bolo nižšie ako uplynulé noci,“ priblížili meteorológovia. Najnižšia maximálna denná teplota bola v Blatnici, kde stúpla najviac na mínus 10,9 stupňa Celzia.

Mimoriadna situácia v štyroch obciach

Mimoriadna situácia v súvislosti zostáva v štyroch obciach v Žilinskom kraji. TASR o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

Konkrétne ide o Oravskú Lesnú v okrese Námestovo, Jakubovany, Konskú a Žiar v okrese Liptovský Mikuláš.

Situáciu v Oravskej Lesnej, ktorú sneh prekvapil minulý týždeň, si môžete pozrieť vo videu TV Pravda.

Video

Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou vyhlásili minulý týždeň v Žilinskom kraji na území okresov Námestovo, Čadca, Kysucké Nové Mesto a v ďalších vyše 30 obciach. Pomoc v zasiahnutých obciach poskytli okrem profesionálnych a dobrovoľných hasičov aj vojaci či polícia. Na zhadzovanie snehu z preťažených stromov na hornej Orave hasiči prvýkrát v histórii využili vrtuľník.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zima #výstraha #nízka teplota