VIDEO: Vydymený Ružomberok. Pozrite si ako ľudia protestovali

Ružomberčanov niekoľko dní trápi dym a miestami až štiplavý zápach. Ľudia zaň vinia miestnu fabriku Mondi.

23.01.2019 13:08 , aktualizované: 17:56
debata (73)

VIDEO: Protestujúci majú dosť smradu v meste. Pozrite si vo videu TV Pravda, čo požadujú.

Video

Ružomberčanov niekoľko dní trápi štiplavý dym v meste. Situácia zašla až tak ďaleko, že dnes sa konalo pred budovou fabriky Mondi v Ružomberku protestné zhromaždenie. Na proteste zaznelo, že ľudia neveria v opatrenia a kvalitu výroby v miestnej fabrike. Ružomberčania sú na tom zdravotne horšie ako ľudia v iných regiónoch, za čo tiež vinia miestnu fabriku.

Boris z Ružomberka pre Pravdu povedal, že to trvá niekoľko dní. „Je to neznesiteľné,“ opisuje. Aktuálne je v meste tiež dym, aj keď neštípe tak ako po iné dni, dodáva. „Vetrať sa však nedá, dym spôsobuje, že človek nemá chuť ísť vôbec von,“ dodáva.

VIDEO: Fabrika v Ružomberku dymí na celé mesto.

Video

Fabrika dala cez týždeň stanovisko. Priznala problém zatiaľ len pre pondelok 21. januára. „Približne o ôsmej hodine ráno, došlo k výpadku systému spaľovania zapáchajúcich látok v Mondi SCP. Na krátky čas, kým boli plyny presmerované do záložného zdroja, prechádzali tieto plyny cez uhlíkové filtre do ovzdušia a spôsobili nepríjemnosti voči verejnosti. Aktuálny inverzný stav počasia spôsobil, že obťažujúci zápach zotrval v kotline po dlhý čas. Z našej výroby neunikli do ovzdušia žiadne nebezpečné látky, ale uvedomujeme si nepríjemnosť situácie a obyvateľom mesta a okolitých obcí sa týmto chceme ospravedlniť. Pracujeme na nápravných opatreniach,” informovala o udalosti spoločnosť Mondi SCP prostredníctvom hovorcu Ľubomíra Čecha.

Protest proti dymu v Ružomberku. Foto: Boris Klukoš
Protest proti dymu v Ružomberku. Protest proti dymu v Ružomberku.

Podľa ľudí v meste je však situácia neznesiteľná už niekoľko dní a nejde len o pondelok. Denník Pravda oslovil k tomu Mondi. Odpoveď zatiaľ nedostal.

Aktivisti združení v Občianskom združení Ochrana ovzdušia dolný Liptov podali v súvislosti s incidentom podnet na prešetrenie i žiadosť o informácie.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Ružomberok #dym #Mondi SCP