Žitný: Kočner pri vražde musel mať plán B

Marian Kočner cítil od zavraždeného novinára Jána Kuciaka tlak, ale motiváciu zbaviť sa ho mohli posilniť aj jeho kontakty. Myslí si to bezpečnostný analytik Milan Žitný, ktorý si už nevie predstaviť, kto iný ako Kočner by mohol mať záujem zavraždiť nielen novinára ale aj prokurátorov. Žitný nevylučuje, že piati obvinení budú stíhaní ako organizovaná zločinecká skupina, musia však viac vypovedať o svojej trestnej činnosti a jej organizácii.

14.03.2019 19:19
debata (188)

Váš názor na Kočnerovu úlohu vo vražde sa v priebehu posledného roku menil. Teraz Kočnera v prípade obvinili. Prokurátor nevylúčil, že obvinení môžu byť aj ďalší. Myslíte si, že Kočner je konečným objednávateľom?

V tejto chvíli sa zdá, že fyzickú likvidáciu novinára si objednával on. Až do istej chvíle som si myslel, že je to pol na pol. Ale keď bola zverejnená informácia, že bola v tejto skupine objednávka aj na námestníka generálneho prokurátora Šufliarskeho, od tej chvíle som už bol presvedčený, že objednávateľom bol Marian Kočner. Aj Šufliarsky, aj Kuciak Kočnerovi spôsobovali problémy. Neviem si predstaviť, kto iný by si tu objednal jedno i druhé, a jedine u neho sa tieto súvislosti objavujú.

Ako si, aj na základe toho, že Kočnera osobne poznáte, vysvetľujete jeho motiváciu k objednávke vraždy. Bol to nejaký psychický skrat po problémoch z Kuciakových článkov? Alebo bol vďaka svojim kontaktom na polícii, prokuratúre či u politikov presvedčený o svojej nedotknuteľnosti?

Možno je to práve kombinácia. Kľúčovú rolu asi zohral pocit, že je na neho príliš sústredená pozornosť. Na jeho obchody a „podnikanie“ bol aj zo strany orgánov činných v trestnom konaní intenzívnejší postup. Ak už si ale niekto trúfne dať za A objednávku na námestníka generálneho prokurátora, musí mať ten človek pripravené aj B. Ak potrebuje odstrániť prokurátora, ktorý bol veľmi dôsledný, a prípad, ktorý chytí, už nepustí, musí mať pripravenú jeho náhradu, ale hlavne mechanizmy, ktoré jeho prokurátora do uprázdnenej funkcie dosadia. To už nie je pouličná záležitosť nejakej galérky, ale musia byť do toho zapojené aj nejaké politické sily. Bez tých by tam svojho človeka presadiť nedokázal. To znamená, že prostredie už muselo byť pripravené a ovplyvnené. To už naozaj nemôže robiť niekto bezvýznamný.

Na čo sa teraz vyšetrovací tím zameria?

Výpovede a ďalšie dôkazy. Pod týmito si môžeme predstaviť celú plejádu faktov a dôkazov. Odposluchy, výpisy z elektronickej a telefonickej komunikácie, časové súvislosti a ďalšie, ktoré dokopy vytvoria dostatočne silnú dôkaznú bázu.

Prokurátor priznal, že okrem výpovede jedného z obvinených založili obvinenie Kočnera aj na viacerých hmotných dôkazoch, a spomenul množstvo dátových záznamov z telefónov, počítačov a pamäťových nosičov. Myslíte, že medzi nimi bol kľúčový dôkaz, ktorý viedol k obvineniu?

Nechcem špekulovať o tom, či tam našli záznamy o komunikácii smerujúcej k príprave vraždy. Ak už vyšli s obvinením, majú dostatočné dôkazy, povedzme aj z týchto dátových nosičov, mobilov, ktoré svedčia o tom, že bol objednávateľom.

Aké dôležité je preukázať vzájomnú komunikáciu, keď objednávateľ takúto službu žiada, a odovzdanie sľúbených peňazí?

Nedá sa to jednoznačne určiť. Rozhodujúce je, že ak už orgány činné v trestnom konaní pristúpili k obvineniu, tak si musia byť na sto percent isté, že ich dôkazy po podaní obžaloby obhajoba nebude môcť vyvrátiť. Podobne ako u Mikuláša Černáka bolo zabezpečenie dôkazov tak procesne spracované, že nebolo možné takmer proti ničomu namietať. Boli tam precízne spracované napríklad rekonštrukcie vrážd na miestach činu aj s aktérmi, že nebolo možné si vymýšľať a klamať. Poviem príklad. Robila sa rekonštrukcia vraždy, o ktorej Černák tvrdil, že ju spáchal niekto iný zo skupiny. Prokurátorka mu dala opísať ako, kde, za akých okolností ho strelil a ukázalo sa, že klamal. Tvrdil, že strela išla z nejakej vzdialenosti a pod istým uhlom, ale pitva ukázala, že išla pod iným uhlom z bezprostrednej blízkosti. Jeho tvrdenie bolo vyvrátené.

Zoltán A. sa podľa všetkého s Kočnerom osobne nepoznal. Už vo februári ste po medializácii informácií, že Alena Zs. vypovedá o objednávateľovi, tvrdili, že sa Alena priznáva. Mohla pomôcť polícii pri získaní dôkazov proti Kočnerovi aj ona?

Pred pár týždňami sa objavila informácia, že pri výpovedi ukazovala na niekoho z podnikateľského prostredia, aj keď táto informácia bola riadne skomolená. Nemôžeme vedieť, ako vypovedá. Opäť pripomínam, rozhodujúce je, že ak Kočnera obvinili, majú dostatok dôkazov.

Vyšetrovací tím stále nemá vražednú zbraň. Ako si to vysvetľujete?

Zbraň mohla byť niekde zlikvidovaná. Otázky vyšetrovateľa ale určite smerovali aj týmto smerom.

Je tu až pätica obvinených, ktorí mohli mať prsty aj v iných zločinoch. Mali by byť stíhaní ako organizovaná zločinecká skupina? Aký by bol rozdiel?

Musí tam byť nejaká organizácia práce a štruktúra. Takéto niečo zatiaľ prokurátor k dispozícii zjavne nemá. Ak by prokurátor takéto dôkazy mal, bolo by im vznesené aj obvinenie zo zosnovania organizovanej skupiny. Mali by tak na krku ďalší skutok a o to väčší trest by im hrozil. Prokurátor musí mať najmä viac výpovedí. Ak nevypovedajú, ťažko sa dokazuje, že ide o takúto skupinu. Keby začali spolupracovať viacerí a opisovať, ako prebiehala ich komunikácia, ako sa dohadovali, kto čo zabezpečoval, aká bola deľba práce, kto určoval ďalšie kroky, prokurátor im môže vzniesť obvinenie aj z tohto.

Kočnera teraz čakajú výsluchy v pozícii obvineného. Myslíte si, že priznanie či ľútosť sú v jeho povahe?

Vôbec netuším. Ak som si aj dlhý čas myslel, že síce má vznetlivú povahu, ale zároveň aj nejaké hranice, dnes už v jeho prípade nie som o žiadnych hraniciach schopný uvažovať. Ak doteraz nevypovedal a nebol ochotný spolupracovať, o nejakej ľútosti možno ťažko hovoriť.


VIDEO: Kočner s rozmazanou tvárou sa objavil ku koncu policajného videa, ktoré polícia zverejnila 21. februára 2019, na prvé výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Video

© Autorské práva vyhradené

188 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Milan Žitný #vražda novinára Jána Kuciaka