Haščák chce o Kočnerovi rozprávať aj polícii

Jeden z najbohatších Slovákov Jaroslav Haščák chce polícii vysvetliť svoju komunikáciu s Marianom Kočnerom, ktorý bol nedávno obvinený z objednania vraždy. Trestne stíhaný podnikateľ mal Haščákovi len mesiac pred dvojnásobnou úkladnou vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej naznačiť, že pracuje na niekoho likvidácii. Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta popiera, že o poprave vedel, polícii však ponúkol spoluprácu.

19.03.2019 19:41
SR Penta hospodárske výsledky TK Foto: ,
Jaroslav Haščák možno bude na polícii vysvetľovať komunikáciu s obvineným Marianom Kočnerom
debata (68)

Haščák ešte minulý týždeň vysvetľoval komunikáciu s Kočnerom, ktorý je od minulého štvrtka obvinený z účasti na vražde novinára a jeho snúbenice, len tlačovým vyhlásením. Tvrdil, že o vražde, ktorú mal Marian Kočner pripravovať, nič nevedel, Kočnera nepodozrieval, a preto nevidel dôvod, aby sa v tejto súvislosti prihlásil polícii. V pondelok však svoj postoj prehodnotil.

„Pán Haščák v pondelok na poludnie kontaktoval príslušného vyšetrovateľa s tým, že je pripravený poskytnúť vysvetlenie k uvedenej sms komunikácii, ak je o takéto vysvetlenie zo strany príslušných orgánov záujem. Pán Haščák dal k dispozícii svoj kontakt a ďalší postup je vecou vyšetrovateľa, bližšie informácie nemáme,“ povedal hovorca spoločnosti Penta Martin Danko.

Komunikácia medzi Kočnerom s vplyvným podnikateľom je v prípade dvojnásobnej úkladnej vraždy údajne medzi zaevidovanými dôkazmi. Kočner mal v stredu 17. januára 2018 dopoludnia, teda len niečo viac ako mesiac pred dvojnásobnou vraždou, poslať sms správu šéfovi finančnej skupiny. „Inak pracujem na odj…ní čuráka,“ napísal údajne Kočner, na čo mu mal vzápätí Haščák odpovedať: „Povieme si, keď budeme spolu.“

Aj keď Haščák priznal, že s Kočnerom sa aj stretával, tvrdil, že len nepravidelne a sporadicky. Autenticitu správ nepotvrdil. Či sa po medializovanej sms komunikácii ešte stretli a prečo sa Haščák teraz rozhodol s políciou iniciatívne spolupracovať, hovorca Penty stále nevysvetlil.

„Ak má nejaký človek informácie relevantné k trestnému konaniu, je jedno či sa prihlási sám, alebo ho predvolá policajt, vždy má postavenie svedka a je povinný vypovedať,“ hovorí odborníčka na trestné právo a rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská.

Penta ovláda viaceré médiá

Penta prostredníctvom mediálnej spoločnosti News and Media Holding ovláda viaceré printové a online tituly na Slovensku. Pod značkou News and Media Holding vychádzajú lifestylové, spoločenské, odborné, ekonomické, detské a hobby tituly. Medzi najznámejšie patria týždenník Plus 7 Dní, denník Plus 1 Deň či týždenník Trend. Penta je od roku 2014 finančným partnerom vo vydavateľstvách 7 Plus, Trend Holding a Centrum Holding. O rok neskôr sa tieto vydavateľstvá zlúčili do News and Media Holdingu. Pod neho patrí napríklad aj portál medialne.trend.sk. Penta má tiež 40-percentný podiel vo vydavateľstve Petit Press, ktoré vydáva aj denník Sme či regionálne týždenníky MY.

Ak ho predvolajú, Haščák bude musieť podrobne vysvetliť všetky okolnosti komunikácie s Kočnerom. „Vyšetrovateľ sa pravdepodobne bude svedka pýtať, ako komunikácia vznikla, čo jej predchádzalo, prečo k nej vôbec došlo, za akých okolností, čo nasledovalo potom a či to malo nejaké ďalšie pokračovanie. Vyšetrovateľ by sa tiež mal pýtať, či došlo k stretnutiu naznačovanému v komunikácii a za akých okolností,“ vysvetľuje trestná právnička.

Ak Haščák všetky okolnosti vzájomnej komunikácie dôveryhodne vysvetlí, nemá sa čoho báť. „Ak by sa hovorilo jednoznačne o likvidácii, má človek podľa zákona povinnosť trestný čin oznámiť. Obvinený vie, čo svojou správou myslel, ale ak z komunikácie priamo spáchanie trestného činu nevyplývalo, človek si to môže vysvetliť rôzne. Vyšetrovateľ by sa preto mal zaujímať aj o to, ako si komunikáciu svedok vyhodnotil a ako ju vnímal po tom, čo sa vražda stala, a potom to celé posúdi,“ dodáva Kurilovská.

Marian Kočner je vo väzbe od 28. júna minulého roka pre kauzu televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur, ktoré podľa polície sfalšoval. Hrozí mu za to od 12 do 20 rokov väzenia. Okrem viacerých ďalších trestných stíhaní z daňových a finančných machinácií bol vo štvrtok 14. marca obvinený aj z objednania vraždy Jána Kuciaka, pri ktorej prišla o život aj novinárova snúbenica Martina Kušnírová.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Jaroslav Haščák #vražda novinára Jána Kuciaka