Šufliarsky a Haščák o esemeskách s Kočnerom

Prvý námestník Generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky a jeden z najbohatších Slovákov Jaroslav Haščák vysvetľujú esemeskový kontakt s podnikateľom Marianom Kočnerom, ktorý bol obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

20.03.2019 19:28
sud, Rusko, Kočner, Foto: ,
Peter Šufliarsky a Jaroslav Haščák trvajú na tom, že s Marianom Kočnerom ich nič viac nespája.
debata (94)

Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta tvrdí, že takúto komunikáciu mal tendenciu ukončiť prísľubom osobného stretnutia, Šufliarsky Kočnerovi odpovedal, pretože bol vychovaný k slušnosti. Obaja trvajú na tom, že s Kočnerom ich nič viac nespája.

Tému textových správ otvoril v posledných dňoch advokát Roman Kvasnica, ktorý zastupuje matku Martiny Kušnírovej. Podľa neho bol kontakt medzi Šufliarskym a Kočnerom dôverný. Prepisy esemesiek tvoria podľa advokáta obsah vyšetrovacieho spisu k prípadu dvojnásobnej úkladnej vraždy. "Mal som možnosť si tú komunikáciu prečítať, kópiu ale zatiaľ nemám,“ povedal pre Pravdu Kvasnica.

V čom spočívala dôvernosť správ, špecifikovať nechcel. „Môžem len potvrdiť, že si v tej komunikácii tykali,“ doplnil advokát, ktorý nespresnil počet správ, ktoré si mal prokurátor s väzobne stíhaným podnikateľom vymeniť. „Po tom, čo som zistil, aký je obsah týchto SMS správ, som sa vyjadril tak, ako bolo namieste. Zatiaľ by som nechcel rozširovať počet tých informácií, ktoré som o tejto komunikácii poskytol. Nerád by som nad pánom Šufliarskym vynášal súdy,“ doplnil Kvasnica.

Šufliarsky: Komunikácia bola vždy iniciovaná Kočnerom

Podľa Šufliarskeho sú advokátove vyjadrenia zavádzajúce a subjektívne. „Ide o neprofesionálne vyjadrenie, ktoré je výsledkom dlhoročnej animozity vo vzťahu k mojej osobe a prokuratúre, keďže zastupuje vydavateľa týždenníka, ktorý je mnou žalovaný v ešte neskončenom civilnom konaní o ochranu osobnosti. Táto animozita sa vystupňovala po tom, ako prokurátor Generálnej prokuratúry podal obžalobu na jeho klientku – obvinenú H. M. Žákovú za trestný čin krivej výpovede a krivej prísahy. Odvtedy sa jeho útoky iba stupňujú,“ reagoval Šufliarsky prostredníctvom hovorkyne Generálnej prokuratúry Andrey Predajňovej. Kočner mu vraj písal iba niekoľkokrát. „Komunikácia bola vždy iniciovaná M. K., pričom z mojej strany išlo o slušnú reakciu. Predmetom komunikácie neboli žiadne trestné veci,“ zdôraznil Šufliarsky vo štvrok opäť.

Opozičná strana SaS pre textovky s Kočnerom žiada Šufliarskeho odchod z prokuratúry. Vyzvala generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby zakročil. „Dôverné vzťahy s osobou ako Kočner sú jednoducho pre prokurátorov kompromitujúce a diskvalifikujúce. Dôveryhodnosť týchto vysokých štátnych úradníkov sa ocitla na bude nula,“ tvrdí poslanec a líder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

„Pána generálneho prokurátora by zaujímalo, podľa akých kritérií hodnotí pán poslanec Alojz Baránik „dôvernosť“ predmetnej komunikácie, ktorú, ako predpokladáme – nemá k dispozícii, alebo ju má? Vyhodnocuje pán poslanec takto exaktne a striktne akúkoľvek komunikáciu, resp. stretnutia všetkých osôb, s ktorými M. K. komunikoval alebo sa stretával?“ pýta sa Čižnár a Baránikovi zároveň odporúča doštudovať si zákonné podmienky na odvolanie prokurátora z funkcie.

Jaroslav Haščák tento pondelok sám kontaktoval vyšetrovateľa s tým, že je SMS komunikáciu v prípade záujmu pripravený vysvetliť. To, že takéto správy existujú, vyšlo na povrch minulý týždeň. Majú byť dokonca medzi dôkazmi v prípade dvojnásobnej vraždy. Šéf Penty sa ich chystá objasniť aj médiám.

„Pán Haščák si kontroloval svoju komunikáciu a má k nej vysvetlenie. Môžem na 100 percent potvrdiť, že nesúvisela s ničím, čo by mohlo byť predmetom záujmu vyšetrovateľov. Konkrétne informácie poskytneme v najbližších dňoch,“ povedal hovorca spoločnosti Penta Martin Danko.

Polícia odmieta prípad komentovať

Kočner mal v stredu 17. januára 2018 dopoludnia, niečo viac ako mesiac pred dvojnásobnou vraždou, poslať správu šéfovi finančnej skupiny. „Inak pracujem na odj…ní čuráka,“ napísal údajne Kočner, na čo mu mal vzápätí Haščák odpovedať: „Povieme si, keď budeme spolu.“ Minulý týždeň Haščák objasňoval, že Kočner je známy aj tým, že často rôznym ľuďom posielal správy, čo bol spôsob, akým sa snažil udržiavať kontakt, aj keď ich obsah býval často bezvýznamný.

Polícia nič z tohto komentovať nechce. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová pripomenula, že prípad naďalej komunikuje Úrad špeciálnej prokuratúry. Ani tam však neboli zhovorčivejší. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa nebudeme v tomto štádiu vyjadrovať k priebehu vyšetrovania ani jednotlivým konkrétnym úkonom, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie,“ odpovedala hovorkyňa úradu Jana Tökölyvá.

Marian Kočner je od 28. júna minulého roka vo väzbe pre podozrenie, že sfalšoval zmenky v hodnote takmer 70 miliónov eur. Okrem viacerých ďalších trestných stíhaní z daňových a finančných machinácií bol vo štvrtok 14. marca obvinený aj z objednania vraždy Jána Kuciaka, pri ktorej prišla o život aj novinárova snúbenica Martina Kušnírová.

Penta ovláda viaceré médiá

Penta prostredníctvom mediálnej spoločnosti News and Media Holding ovláda viaceré printové a on-line tituly na Slovensku. Pod značkou News and Media Holding vychádzajú lifestylové, spoločenské, odborné, ekonomické, detské a hobby tituly. Medzi najznámejšie patria týždenník Plus 7 Dní, denník Plus 1 Deň či týždenník Trend. Penta je od roku 2014 finančným partnerom vo vydavateľstvách 7 Plus, Trend Holding a Centrum Holding. O rok neskôr sa tieto vydavateľstvá zlúčili do News and Media Holdingu. Podeň patrí napríklad aj portál medialne.trend.sk. Penta má tiež 40-percentný podiel vo vydavateľstve Petit Press, ktoré vydáva aj denník Sme či regionálne týždenníky MY.


TV Pravda: Manažér Penty Martin Danko tvrdí, že údajná výpoveď Aleny Zs. o účasti Jaroslava Haščáka z Penty na vražde novinára je nezmysel. „Ide o snahu odviesť pozornosť,“ hovorí Danko. (vysielané 5.2.2019)
Video

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Marian Kočner #Peter Šufliarsky #Jaroslav Haščák #vražda novinára Jána Kuciaka