Gábor Gál je za rozšírenie okruhu osôb navrhujúcich kandidáta na šéfa prokuratúry

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) si vie predstaviť rozšírenie okruhu osôb a subjektov s právomocou navrhnúť kandidátov na post generálneho prokurátora. "Celému procesu to môže pomôcť," uviedol Gál po stredajšom rokovaní vlády.

19.06.2019 14:01
Gábor Gál Foto: ,
Minister spravodlivosti Gábor Gál.
debata

Doplnil, že je otázkou dohody, či novelu zákona pripraví jeho rezort alebo parlamentný ústavnoprávny výbor. „V princípe príprava vládneho zákona tým, že prechádza medzirezortným pripomienkovaním a legislatívnou radou vlády, je pomalší, no kvalitatívne vyšší proces. Ale závisieť bude i na tom, ako to budeme môcť stihnúť,“ povedal.

V prípade rozšírenia si Gál vie predstaviť, že okruh osôb a subjektov bude podobný tomu, v rámci ktorého môžu padať návrhy na kandidátov na sudcov Ústavného súdu.

Zmeny pri voľbe generálneho prokurátora presadzuje prezidentka Zuzana Čaputová. Chce, aby kandidátov mohli navrhovať nielen poslanci parlamentu. Avizovala to po utorkovom (18. 6.) stretnutí s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer), ktorý to podľa jej slov podporuje. So šéfom kabinetu sa dohodla na pravidelnej komunikácii.

Rozšíreniu návrhového opatrenia podľa prezidentkiných slov vyjadril podporu aj predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #Gábor Gál