Procesy overovania kvality armádnych nákupov sa zefektívnia

Procesy štátneho overovania kvality výrobkov a služieb na účely obrany by sa mali zefektívniť. Zjednodušiť sa má aj kodifikačná činnosť pri nákupoch a kontrole kvality. Novelu zákona o obrannej štandardizácii, ktorá reaguje na smernicu Severoatlantickej aliancie, v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR schválili. Zmeny budú platiť od 1. septembra.

19.06.2019 17:55
debata (1)

Po novom budú dodávatelia produktov a agentúry na kodifikáciu spracúvať návrhy kodifikačných údajov prostredníctvom elektronického prístupu do kodifikačného informačného systému. Novela zároveň upravuje práva a povinnosti používateľa produktu, povinnosti dodávateľov a agentúr na kodifikáciu, priblížilo ministerstvo obrany.

Dotýka sa aj pôsobnosti Úradu pre obrannú štandardizáciu, kodifikáciu a štátne overovanie kvality, a to v oblasti prideľovania prístupu do kodifikačného informačného systému a poskytovania údajov z neho.

Zákon o obrannej štandardizácii sa zameriava na zosúladenie technických prostriedkov používaných slovenskými ozbrojenými silami a činnosti ich jednotiek s podmienkami interoperability s armádami členských krajín NATO, ako aj ostatných štátov. Používaná technika by mala byť na zodpovedajúcej úrovni a v zodpovedajúcej kvalite, logistické zabezpečenie by sa malo realizovať operatívne a efektívne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda SR