Danko chce hostiť prezidenta Lukašenka

Pozvanie bieloruského diktátora, ale zároveň pevné vyhlásenie proeurópskej orientácie. Šéf parlamentu a národniarov Andrej Danko chce na oslavách SNP privítať hlavu Bieloruska. Prezidentke ani rezortu zahraničia sa nápad nepozdáva a hovoria o porušení protokolu. Odborník na zahraničnú politiku Pavol Demeš upozorňuje na zmätočné signály vysielané smerom do zahraničia.

27.06.2019 10:35 , aktualizované: 18:01
Alexandr Lukašenko, bielorusko Foto: ,
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, ktorý vládne nepretržite od roku 1994.
debata (900)

Oslavy SNP na konci augusta by sa mali konať tento rok aj za účasti bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Ten by mal na Slovensko pricestovať na pozvanie predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS). Lukašenkov režim je považovaný za poslednú diktatúru v Európe. Bielorusko je jediná európska krajina, ktorá nie je členom Rady Európy. Začiatkom apríla 2006 ministri zahraničných vecí EÚ zaradili Lukašenka spolu s tridsiatimi bieloruskými predstaviteľmi na čiernu listinu osôb, ktoré mali na určitý čas zákaz vstupu do členských krajín únie. Na Dankovu hlavu sa preto zo strany politických špičiek zosypala vlna kritiky.

Danko na pozvánke trvá

Danko si za svojím rozhodnutím stojí. „Predseda parlamentu je presvedčený, že na výročí jedného z našich najvýznamnejších historických míľnikov, by mali byť prítomní najvyšší predstavitelia štátov, ktorých občania bojovali za našu slobodu a riskovali svoje životy, aby pomohli dostať fašizmus z nášho územia,“ vysvetlil jeho hovorca Tomáš Kostelník. Pozvaním tak chcel vyjadriť úctu.

Na kritiku, že prekročil svoje právomoci, Danko odpovedal, že pozvanie prezidenta sa realizovalo cez predsedu bieloruského parlamentu. „Adresoval som pozvanie prezidentovi, vedomý si toho, že bude postúpené predsedom ich parlamentu,“ vysvetlil Danko. Ten postup si podľa jeho slov zvolil po tom, čo naša prezidentská kancelária nereagovala na Dankovu žiadosť, aby bola na oslavu štátneho sviatku pozvaná aj hlava Bieloruska.

Šéf národniarov si myslí, že celá vec sa zbytočne spolitizovala. „Toto pozvanie navyše protokolárne neslúži na oficiálnu návštevu na najvyššej úrovni, je to účelové pozvanie na konkrétne podujatie. V prípade, že pán Lukašenko príde, predseda parlamentu ho prijme ako svojho osobného hosťa,“ zdôraznil Kostelník.

Prezidentka sa od pozvania dištancovala

O Dankovej akcii ostatní dvaja najvyšší ústavní činitelia nevedeli. Prezidentka Zuzana Čaputová tým nadšená nie je a od pozvánky sa dištancovala. „Vyslali sme do Bieloruska signál, že pozvanie nebolo posielané z vôle prezidentky krajiny, pozvanie nedostal odo mňa,“ upozornila Čaputová. Pripomenula, že prezidenta by mal do krajiny pozývať iba prezident. „Faktom je, že ja by som mala vyslať signál prezidentovi, a to som neurobila. Na oslavy SNP nebudem pozývať hlavy iných štátov,“ dodala prvá žena krajiny.

Premiér Peter Pellegrini (Smer) považuje obavy za predčasné. Zoznam hostí na oslavy SNP ešte nie je definitívne potvrdený. „Pán Danko bol na návšteve danej krajiny a býva zvyklosťou v rámci diskusii takéto aktivity robiť. Nemyslím si, že sa niečo dramatické deje,“ skonštatoval Pellegrini.

Lajčák: Danko sa dopustil diplomatického prešľapu

Podľa ministerstva zahraničných vecí predseda parlamentu nerešpektoval protokol, keď obišiel hlavu štátu. „Dopustil sa diplomatického prešľapu,“ skonštatoval Miroslav Lajčák (Smer), minister zahraničia. Ústavní činitelia pozývajú zahraničných partnerov na svojej úrovni oficiálnou cestou – listom, ktorý sa doručí diplomatickou cestou, nótou alebo sa môžu tlmočiť takéto pozvanie ústne. „Pozvanie ústnou formou môže uskutočniť aj nižšie postavený predstaviteľ vyššiemu, ale musí mať na to poverenie od príslušného partnera, v tomto prípade od prezidentky krajiny,“ pripomenul Boris Gandel, hovorca rezortu.

Pavol Demeš, niekdajší minister medzinárodných vzťahov SR, označil Dankovu svojvoľnú pozvánku za zahraničnopolitický prešľap, ktorý bude zamestnávať ústavných predstaviteľov aj rezort diplomacie. „Týmto a ďalšími krokmi predsedu parlamentu by sa mala vážne zaoberať Národná rada a koaliční partneri, pretože nie sú v súlade so zahraničnopoli­tickým smerovaním krajiny, zneisťujú našich partnerov a kazia reputáciu Slovenska,“ zhodnotil Demeš. Zároveň verí, že keď si prezident Lukašenko napokon vyhodnotí reakciu Slovenska, zistí, že jeho cesta do Banskej Bystrice je nežiaduca.

Pozvanie sa uskutočnilo krátko predtým ako prezidentka, premiér aj šéf parlamentu spoločne vyhlásili, že chcú viesť krajinu aj naďalej k Európskej únii (EÚ) a NATO. Podpísali deklaráciu o zahraničnopo­litickej orientácii Slovenska. „Považujem za kľúčové, aby naša zahraničná politika na úrovni najvyšších činiteľov bola jednotná, je dôležité, aby sme doma aj v zahraničí hovorili jedným hodnotovo zrozumiteľným jazykom,“ zdôraznila po podpise Čaputová.

Aj premiér mieni, že politickú zhodu smerom do zahraničia treba posilňovať. „Je to naliehavejšie o to viac, že rast populizmu a extrémizmu ide ruka v ruke s dezinformačnými kampaňami namierenými proti základom fungovania demokratickej spoločnosti,“ poukázal Pellegrini.

Danko medzi pozvaním Lukašenka a podpisom deklarácie rozpor nevidí

Danko (SNS) nevidí rozpor v tom, že pozval Lukašenka a podpísal memorandum. „Zaznieva veľa hlasov, ktoré spochybňujú naše kontakty a návštevy, ale budem vždy hovoriť, že svet má štyri svetové strany, že všade sú ľudia dobrí aj zlí, múdri aj hlúpejší, ale vždy sú to ľudia, s ktorými treba viesť dialóg, aby sa problémy vyriešili,“ povedal.

Deklarácia o zahraničnopo­litickej orientácii Slovenska bola prvýkrát podpísaná v októbri 2017. Dodržiavať sa ju vtedy zaviazali vtedajší úradujúci prezident Andrej Kiska, predseda vlády Robert Fico (Smer) a šéf parlamentu Andrej Danko.

© Autorské práva vyhradené

900 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Alexandr Lukašenko #Zuzana Čaputová