Ulice Bratislavy rozžiaril Dúhový Pride

Každý je podľa slovenskej ústavy slobodný a rovný v dôstojnosti a právach, a na Slovensku toto zatiaľ nedodržiavame. Konštatovala to verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová pred asi 10-tisíc účastníkmi 9. ročníka Dúhového Pridu v Bratislave. Podľa odhadu organizátorov sa na Hviezdoslavovom námestí zišlo približne 8 až 10 000 ľudí.

20.07.2019 15:12 , aktualizované: 18:59
debata
VIDEO: Pozrite si pulzujúcu atmosféru 9. ročníka Dúhového Pridu v Bratislave.
Video

"Tieto problémy prehliadame. Osoby, ktoré chcú vytvoriť partnerstvá rovnakej sexuálnej orientácie, nevidíme. Prečo by sme ich mali vidieť? Lebo z našej ústavy vyplýva, že každý je slobodný a rovný v dôstojnosti a právach a z medzinárodných štandardov vyplýva, že každý má mať právo na ochranu súkromia a rodinného života. Na Slovensku toto zatiaľ nedodržiavame,“ konštatovala ombudsmanka. Podľa nej je najhoršie to, že sme sa zatiaľ nepustili do serióznej diskusie, ako to riešiť.

„Stále riešime otázku, či by sme to vôbec mali vnímať. Odpoveď je áno, lebo ľudia, členovia našej spoločnosti so sexuálnou orientáciou, v ktorej si hľadajú partnera rovnakého pohlavia, existujú, nie je to ich vlastná voľba, je to ich vrodená danosť a mali by sme to rešpektovať,“ zdôraznila Patakyová.

Z hostí sa prítomným okrem iných prihovorili aj primátor Bratislavy Matúš Vallo či teológ Ondrej Prostredník. Z pódia okrem podporných slov zaznela i kritika adresovaná rezortu kultúry, ktorý sa tento rok rozhodol Dúhový Pride nepodporiť.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo na Dúhovom Pride. Foto: Ivan Majerský, Pravda
duhový pride 2019, matúš Vallo, bratislava, primátor Primátor Bratislavy Matúš Vallo na Dúhovom Pride.

Dav sa krátko pred pol piatou vydal na pochod, ktorý mal vopred určenú trasu. Sprievod sa vrátil na Hviezdoslavovo námestie zhruba za hodinu. Týmto sa uzavrela hlavná časť programu. Podujatie ďalej pokračovalo koncertom.

Patakyová v svojom príhovore tiež uviedla, že niektoré veci sa vedia zmluvne ošetriť, ale to nestačí. „Požiadavka v súlade s našou ústavou je, aby im bol poskytnutý právny rámec, aby mohli vystupovať ako blízke osoby v správnom konaní, aby mohli mať opatrovateľský príspevok, ak sa starajú o svojho partnera, aby mohli mať voľno, ak ho sprevádzajú do zdravotníckeho zariadenia. To nie je v rozpore s hodnotami, na ktorých stojí naša spoločnosť. Naopak, mali by sme si veľmi vážne uvedomiť, že ak sa slovenská spoločnosť označuje za spoločnosť, ktorá stojí na tradíciách, tak volanie po tom, aby bol ich vzťah uznaný a ochraňovaný, tak to predstavuje tú najkonzervatív­nejšiu hodnotu, akú si vieme predstaviť,“ prízvukovala.

Účastníci sprievodu 9. ročníka podujatia Dúhový...
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová na...
+10Transparent účastníka sprievodu 9. ročníka...

Bratislava je podľa primátora Bratislavy Matúša Valla otvorené a tolerantné mesto a chce, aby sa v nej každý Bratislavčan, Bratislavčanka a návštevník cítili bezpečne. "V období, keď sú na Slovensku menšiny napádané, a nielen slovne, je veľmi dôležité, aby sme sa ako majorita mohli postaviť za tých, ktorí potrebujú našu pomoc. A je to jedno, či je to náboženská menšina, alebo na úrovni etnika či sexuálnej orientácie. Bratislava ako mesto sa má vedieť postarať o svojich slabších a má sa zastať menšín,“ doplnil Vallo.

Podporu Dúhovému pochodu vyjadrili aj predstavitelia 35 ambasád na Slovensku aj slovenské Zastúpenie Európskej komisie. Zdôraznili, že ich záväzkom je chrániť a obhajovať ľudské práva všetkých ľudí bez rozdielu.

„Robte politiku pre ľudí a nie pre boj!“

Organizátori pestrofarebného festivalu v rámci tohtoročného podujatia zverejnili výzvu Robte politiku pre ľudí a nie pre boj! Slovenskú politickú reprezentáciu vyzývajú, aby sa v predvolebných kampaniach zdržala akýchkoľvek nenávistných prejavov, nevytvárala z LGBT ľudí na základe falošných tvrdení nepriateľov a kultivovala verejnú diskusiu smerom k hľadaniu riešení na zlepšenie života všetkých ľudí na Slovensku. Takisto žiadajú, aby pre páry rovnakého pohlavia zákonom ustanovila podmienky na štátom uznané uzavretie ich rodinného spolužitia a formu obradu pred orgánom štátu, ktorým ho štát akceptuje.

"Namiesto hľadania a presadzovania riešení problémov, ktoré trápia všetkých ľudí na Slovensku, politická reprezentácia zneužíva tému práv LGBT ľudí ako nástroj politického boja a na rozdeľovanie spoločnosti. LGBT ľudia sú vyčleňovaní ako niekto, kto nezdieľa rovnaké hodnoty a morálku ako väčšina a kto ohrozuje rodinu ako inštitúciu či dokonca vlastné deti. Neustále sa tak opakujú tie najzraňujúcejšie predsudky o tejto menšine, ktoré v súčasnosti už šíria nielen predstavitelia extrémistických, ale aj štandardných politických strán,“ uvádza sa vo výzve. Výzvu môže verejnosť podporiť podpisom na webovej stránke.

Osobná účasť politikov na pochode má podľa Martina Macka z občianskeho združenia Dúhový Pride Bratislava veľký význam. „Pre nás je však dôležitejšia podpora, ktorou prejavia, že presadia niektoré riešenia. Dúfame, že do budúcna to už bude iné,“ podotkol. „Naším očakávaním je, aby sa téma LGBT nezneužívala, aj keď vieme, že to asi nebude naplnené. Od tejto vlády už neočakávame žiadne kroky, ale po voľbách od novej politickej reprezentácie očakávame, že príjmu nejaké opatrenia, ktoré budú riešiť situáciu párov rovnakého pohlavia a ich rodín,“ prízvukoval Macko.

Verejnú podporu LGBT komunite už dávnejšie vyjadrujú strany Sloboda a Solidarita (SaS) či Progresívne Slovensko. Na dnešnom Pride sa zúčastnili napríklad predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová, ako aj podpredsedovia strany Progresívne Slovensko Martin Poliačik a Ivan Štefunko. Podľa Štefunka, dôvodom nízkeho počtu politických elít na takomto podujatí je strach. „Mnohí sú za vzťahy homosexuálov, ale sa boja, že im to pokazí politické preferencie. My sme sa rozhodli sa neskrývať a povedať pravdu," prízvukoval.

Sprievodné podujatia

Počas týždňa sa v rámci Dúhového Pride konalo viacero podujatí: diskusie, živé knižnice, divadlo, workshopy, premietanie filmov, ta ďalšie. Vyvrcholením programu bol pochod ulicami hlavného mesta. Nasledoval bude kultúrny program na Hviezdoslavovom námestí až do 20:00. Na javisku sa vystriedali kapely Bad Karma Boy, Funkiez, Modré hory, Chalani z chatrče, Matia/B-complex a Monika Yamamoto and House of Velvet. Na námestí v stánkoch svoju činnosť predstavili aj mimovládne organizácie ako Iniciatíva Inakosť, Amnesty International Slovakia, PRIDE Košice, Odyseus či Bratislava bez náckov. Ani tento rok nechýbal stánok Domu svetla Slovensko, ktorý na námestí ponúkol testovanie a poradenstvo o HIV a hepatitíde.

V hlavnom meste v sobotu konal aj 8. pochod Hrdí na rodinu, ktorý organizujú Marek Nikolov a Anton Chromík.

Podľa ľudskoprávneho aktivistu Petra Weisenbachera je organizovanie podujatia proti Dúhovému pochodu nezmysel. „Dúhový Pride nijakým spôsobom nechce vystupovať voči akýmkoľvek rodinám. Práve naopak, jednou z jeho požiadaviek, aj požiadaviek ďalších LGBT a ľudskoprávnych organizácií je, aby na Slovensku boli zákonom uznané všetky druhy rodín, nielen tie tzv. tradičné,“ podčiarkol Weisenbacher. Napriek tomu dodáva, že sa musíme pripraviť na to, že politici budú aj naďalej z tejto témy vytĺkať politické body.

Tohtoročný 9. ročník podujatia Dúhový Pride Bratislava sa uskutočnil s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR, vďaka dotácii Bratislavského samosprávneho kraja, Grantového programu hlavného mesta SR Bratislavy Ars Bratislavensis, Veľvyslanectva Kanady a sponzorstvu viacerých spoločností či nadácií. Podujatie podporila aj verejnosť prostredníctvom výzvy www.zafarebnukulturu.sk, ktorú združenie Dúhový Pride Bratislava spustilo po rozhodnutí ministerky kultúry nepodporiť tento projekt.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dúhový pochod #Dúhový PRIDE Bratislava #LGBTI+