Pellegrini: Mojou úlohou je aj spolu s Ficom hľadať riešenia, aby bol Smer úspešný

Predseda vlády SR a podpredseda strany Smer Peter Pellegrini poprel, že je na odchode zo strany. „Ja som podpredsedom Smeru a je mojou povinnosťou, aby som urobil všetko pre to, aby strana, ktorá prezentuje politiku sociálnej demokracie, naďalej dosahovala dobré výsledky. Sociálna demokracia totiž patrí do nášho každodenného života," povedal po rokovaní vlády Pellegrini. Demisiu sa podať nechystá a bude robiť všetko pre to, aby ako predseda vlády SR doviedol Slovensko k riadnym parlamentným voľbám.

21.08.2019 14:45 , aktualizované: 19:10
debata (249)

VIDEO: Pozrite si video TV Pravda, v ktorom premiér Pellegrini poprel špekulácie o odchode zo Smeru.

Video

Pellegrini tak nateraz vyvrátil špekulácie o odchode zo Smeru. „Prečítal som si toho veľmi veľa, že ako a na koľko percent som sa rozhodol. Musím vyvrátiť akékoľvek reči, že pomaly balím veci," uviedol premiér s tým, že jeho úlohou je aj s predsedom strany Robertom Ficom hľadať také možnosti, aby si Smer udržal svoje najsilnejšie postavenie a patril k najúspešnejším politickým stranám v modernej histórii, aby vyhral voľby a mohol byť súčasťou ďalšej vládnej koalície. „Toto sú moje priority, s ktorými ráno vstávam. Ostatné je v rovine hypotéz a konšpirácií," povedal Pellegrini na margo svojho odchodu so Smeru či dokonca z vlády.

Podľa Pellegriniho má rovnaký cieľ, úspech Smeru, aj predseda strany Fico. Tvrdí, že obaja vedú diskusiu, ktorá má svoju postupnosť aj časový rámec. Zároveň vylúčil, že by si počas ich diskusie stanovil striktné podmienky. Na otázku, či odmieta na kandidátke bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, ktorý vo svojom facebookovom statuse „poslal“ Pellegriniho do opozičného Progresívneho Slovenska, Pellegrini uviedol, že Gašpar je momentálne civilná osoba a on nikomu právo na názor upierať nebude. „Mnoho civilných osôb sa vyjadruje k politike a dianiu. Ja nikomu neupieram názor a právo na názor. Keďže ide o civilnú osobu, tak jej názory komentovať nebudem. Je to právo každého občana Slovenskej republiky," dodal premiér. Okrem toho poprel, že by sa v takomto zmysle vyjadroval aj k predsedovi Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľubošovi Blahovi.

S Druckerom sa o spoločnom projekte nerozprával

Pellegrini tiež dodal, že sa s Tomášom Druckerom o spoločnom politickom projekte nerozprával. Dodal, že sa nestretli veľmi dlhý čas a ani s ním nie je v kontakte. „Nevediem s ním žiadne diskusie. Jediné diskusie, ktoré vediem, sú s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom, aby sme zabezpečili čo najlepší výsledok strany Smer-SD,“ objasnil premiér. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská v tejto súvislosti na tlačovej konferencii uviedla, že s Tomášom Druckerom sa stretla v júni na svadbe a pozdravili sa.

Exhibíciu jedného pána nemožno brať ako jednoznačný dôkaz

Premiér vyjadril podporu vyšetrovaciemu tímu a prokurátorom v kauze úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Dodal, že dôkazy sú na to, aby sa nimi zaoberali príslušné orgány. To, že sa počas vyšetrovania prišlo na ďalšie trestné činy, je dôkaz, je zložky majú voľné ruky a nikto tu nechce nič zamiesť pod koberec. Nemôžeme však skĺznuť k tomu, aby sa tu exhibícia jedného pána brala ako jednoznačný dôkaz, uviedol k uniknutej komunikácii obvineného Mariana Kočnera s obvinenou Alenou Zsuzsovou cez aplikáciu Threema.

„Nemyslím si, že by sme to mali využívať na niečo, čo zaváňa politickým bojom. Nech si tie správy čítajú tí, ktorí si ich čítať majú. Ak to polícia dokáže, nech sa páči. Ale ja neviem o kom a ako ten pán rozprával,“ povedal Pellegrini na margo uniknutej komunikácie. Pre neho je podstatné, že zatiaľ čo jeden predstaviteľ opozície (predseda SaS Richard Sulík, pozn.) k nemu chodil na raňajky, za jeho vlády je Marian Kočner vo väzbe a vyšetrovaný. Pellegrini trval na tom, že sudcovia, prokurátori a vyšetrovatelia majú voľnú ruku a jeho podporu. Pýtal sa však, prečo komunikácia uniká po častiach a nezverejnia ju celú. On sám k nej prístup nemá, dodal.

Politológ by túto situáciu sporom nenazýval

Politológ Jozef Lenč by túto situáciu sporom nenazýval. „Ani samotní aktéri to nechcú tlačiť až do konfliktu, pretože ten by oslabil stranu. Pellegrini si je vedomý, že musí do volieb spojiť svoju budúcnosť so Smerom. Fico si tiež uvedomuje, že Pellegriniho prítomnosť je dôležitá. Nazval by to som to preto skôr politickou hrou o podporu a východiskovú pozíciu pri rozhodovaní o volebnej kandidátke,“ zhodnotil politológ.

Lenč predpokladá, že Pellegrini do ostrejšieho odboja proti Ficovi nepôjde,. „Fico je zatiaľ útočnejší a Pellegrini je v strategickej defenzíve. Napriek tomu, že Pellegrini sa voči Ficovi nevyhranil tak ostro, ako by si niektorí priali, a do veľkého konfliktu sa zatiaľ nepúšťa, je možné, že takýto strategický ústup bude pre neho víťazstvom. Je veľmi pravdepodobné, že s termínom konečného rozhodnutia o volebnej kandidátke sa bude napätie stupňovať a budú sa väčšmi odkrývať karty, kto je na čej strane. Ak sa na konci septembra ukáže, že vláda i ministri Smeru, ktorí majú dôležité slovo v strane, stoja za premiérom, môžu sa začať váhy nakláňať skôr na Pellegriniho stranu. Zatiaľ sa Fico zdá byť neohrozený,“ doplnil politológ.

Reforma zdravotníctva sa odkladá

Premiér zároveň informoval, že vláda schválila iba časť novely z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorej súčasťou bola aj tzv. stratifikácia nemocníc. Reforma sa tak nateraz odkladá. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská bude do 27. septembra hľadať podporu pre reformu naprieč politickým spektrom.

Čítajte viac v článku: Kalavskú čaká reparát

Či klub Smeru, ktorý presadzuje novelu ústavy, táto snaha ministerky osloví, nie je známe. Hovorca Smeru Ján Mažgút povedal, že si počkajú, s čím príde za poslancami Kalavská. Koaliční partneri tiež vyčkávajú. "Teraz, keď sa ministerka Kalavská vrátila k pôvodnému zámeru rezortu a stratifikácia prichádza do Národnej rady formou bežného zákona, s koaličnými partnermi budeme rokovať o tejto možnosti,“ reagovala hovorkyňa Mostu-Híd Klára Debnár.

Podľa SNS je dôležité je, aby mal Smer jasno v tom, k čomu má táto reforma smerovať. "Z nášho pohľadu bude záležať na obsahu návrhu, detailne rozpracované riešenie je ťažké robiť ústavným zákonom. Na druhej strane nejaké principiálne záležitosti by sa dali riešiť ústavným zákonom, ale potrebná je aj realizačná nadväznosť. Keď sa v Smere dohodnú, budeme sa snažiť na zákone pracovať, aby bol čo najkvalitnejší,“ vysvetlil podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Podporu reforme, ako ju predložila Kalavská, zatiaľ avizovala SaS. „V prvom čítaní ju ako obyčajný zákon podporíme. Najneskôr do druhého čítania budeme žiadať dopracovanie,“ odkázala líderka SaS pre zdravotníctvo Janka Cigániková s tým, že SaS by nehlasovala za ústavný zákon. Sme rodina chce tiež počkať na detaily návrhu. OĽaNO tvrdí, že ak Smer nepodporí návrh vlastnej ministerky, mala by Kalavská podať demisiu.

VIDEO: Pozrite si celý záznam tlačovej besedy premiéra Petra Pellegriniho.

© Autorské práva vyhradené

249 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Peter Pellegrini #sms komunikácia Mariana Kočnera