Na protest za odvolanie Jankovskej prišlo niekoľko desiatok ľudí

Na protest za odvolanie štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej (Smer) prišlo v pondelok doobeda pred budovu ministerstva v Bratislave asi 50 ľudí, medzi nimi aj poslanci parlamentu a bratislavského mestského zastupiteľstva. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič avizoval, že bude trvať do večerných hodín. Protest prišli po 14.30 podporiť aj exprezident Andrej Kiska a ďalší členovia strany Za ľudí.

26.08.2019 09:33 , aktualizované: 14:56
debata (233)

VIDEO: Matovič tvrdí, že Jankovská je mafiánska prostitútka. Jankovská na neho podáva trestné oznámenie. Pozrite si viac vo videu TV Pravda.

Video

„Pán premiér má každé ráno na stole zvodky zo Slovenskej informačnej služby (SIS). Má na telefóne riaditeľa SIS. Má omnoho lepšie informácie, aké mám k dispozícii ja,“ uviedol Matovič. Podľa neho na základe toho mali Peter Pellegrini (Smer) a minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) informácie o tom, že si mala Jankovská písať s Marianom Kočnerom. Ten je obvinený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a obžalovaný v kauze zmeniek TV Markíza.

Minister spravodlivosti Gábor Gál nemá poznatok o existencii takejto informácie z prostredia SIS, uviedla hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová s tým, že platí jeho predchádzajúce stanovisko. V ňom uviedol, že podá návrh na Jankovskej odvolanie v prípade, že sa preukážu väzby na Mariana Kočnera.

Plagát na proteste za odvolenie štátnej... Foto: Martin Martiš, Pravda
Monika Jankovská, Marian Kočner, protest Plagát na proteste za odvolenie štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej.

Matovič reagoval aj fakt, že prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry vyzvali predstaviteľov štátnych a justičných orgánov, ktorí s Kočnerom komunikovali, aby sa prihlásili. „Rešpektujem názor mnohých ľudí, že títo prokurátori sú čestní a naozaj im idú po krku,“ povedal.

Pellegrini povedal, že v prípade Jankovskej bude konať, ak sa podozrenia potvrdia. Gál podľa svojich slov okamžite po potvrdení väzieb na Kočnera podá návrh na jej odvolanie. V prípade, ak by strana Smer, ktorá ju do funkcie nominovala, trvala na jej zotrvaní v pozícii, zváži Gál podľa svojich slov zotrvanie vo funkcii ministra.

Štátna tajomníčka na sociálnej sieti uviedla, že s obvineným Kočnerom nekomunikovala ani sa s ním nestretla. „Naopak Igor Matovič nepoprel, že s obvineným Marianom K. komunikoval a existujú smsky, ktoré to dokazujú. Tento pán používa klebety ako fakt. Ja ako právnička zásadne rozlišujem medzi faktami a ohováraním. Podávam trestné oznámenie na Igora Matoviča za ohováranie a podnikám ďalšie právne kroky o údajnej komunikácii s Marianom K. a z toho vyplývajúcich úkonov vykonaných orgánmi činnými v trestnom konaní," uviedla ďalej Jankovská na sociálnej sieti.

Štátnej tajomníčke Monike Jankovskej ešte vo štvrtok 22. augusta podvečer zadržali policajti mobilný telefón v súvislosti s možnou komunikáciou s Marianom Kočnerom pomocou aplikácie Threema. Jankovská následne odcestovala na plánovanú dovolenku a zatiaľ nereagovala na otázky, či odíde zo svojho postu. Okrem Jankovskej vzali policajti mobilné telefóny aj viacerým sudcom či prokurátorom. Ide o prokurátora Bystríka Paloviča, sudkyne Zuzanu Maruniakovú, Miriam Repákovú, ako aj krajskú sudkyňu Andreu Haitovú, ktorá je Jankovskej sestra.

233 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Monika Jankovská #threema #sms komunikácia Mariana Kočnera