Kočnera premiestnili z väzby v Leopoldove do Nitry

Obžalovaného a obvineného Mariana Kočnera premiestnili z Ústavu na výkon väzby (ÚVV) v Leopoldove do ÚVV v Nitre. V stredu o tom informoval jeho obhajca Marek Para, s tým že k premiestneniu malo dôjsť v utorok (10. 9.) vo večerných hodinách. Pre Pravdu informáciu potvrdilo aj Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže.

11.09.2019 09:51 , aktualizované: 14:50
debata (6)

Dôvodom prevozu sú preventívno-bezpečnostné opatrenia, tvrdí minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Povedal to po stredajšom rokovaní vlády.

Dôvody bližšie špecifikovať nechcel. Sú to také veci, ktoré nepatria do médií ani na verejnosť. Dodal, že sú to informácie, ktoré patria iba tým zložkám, ktoré s nimi operujú.

V súvislosti s prevozom Mariana Kočnera minister ocenil 100-percentnú pripravenosť a nasadenie príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže v praxi. Podľa Gála ukázali dokonalé zvládnutie prevozu a bezpečnostných opatrení, pred pojednávaním prípadu falšovania zmeniek v Bratislave.

O premiestnení Mariana Kočnera z Leopoldova do Nitry nerozhodol predseda senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ale orgány činné v trestnom konaní. Informovala o tom Kancelária predsedu ŠTS.

„Stále trváme na našom stanovisku a názore, že pokiaľ bude môj klient vo väzbe v Leopoldove, tak by mali prebiehať hlavné pojednávania v ÚVV Leopoldov. Alebo zastávame naďalej náš návrh, že by z ekonomických dôvodov mal byť Marian Kočner premiestnený do ÚVV v Bratislave, kde s ním aktuálne prebiehajú pojednávania,“ zdôraznil ďalej Para.

Senát Špecializovaného trestného súdu rozhodol v utorok záporne o návrhu obhajcu Paru, ktorý chcel, aby bol Marian Kočner premiestnený z ÚVV Leopoldov do ÚVV Bratislava. Taktiež zamietol doplňujúci návrh presunúť pojednávania do ÚVV Leopoldov. Senát taktiež zamietol návrh o tom, aby mohli zástupcovia strán informovať verejnosť o tých častiach svedectva exsiskára Petra Tótha, ktoré sa týkajú samotných zmeniek. Pojednávanie vo veciach falšovania zmeniek TV Markíza bude pokračovať v októbri v ÚVV Bratislava.

Na budúci týždeň je na piatok (20. 9.) pred Okresným súdom Bratislava II naplánované pojednávanie s bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom a spol. v prípade prípravy vraždy jeho bývalej spoločníčky Silvii Volzovej. Spoluobžalovaní sú v tomto prípade veľké postavy slovenského podsvetia. V tejto kauze figuruje Marian Kočner ako svedok. Aj toto pojednávanie je naplánované v ÚVV a ÚVTOS v Bratislave.

Od vzatia do väzby koncom júna minulého roka bol Marian Kočner umiestnený najprv v ÚVV Bratislava, potom v Leopoldove, následne v Banskej Bystrici, potom opätovne v Leopoldove, a teraz v Nitre.


VIDEO: Daniel Lipšic po pojednávaní v kauze falšovania zmeniek povedal, že Marian Kočner chce cez pána Sarbu zakrývať svoju trestnú činnosť.

Video
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner