Drahšie cigarety alebo vyrovnaný rozpočet?

Koalícia si pred vyriešením sporu o zdražovaní cigariet dala čas na vychladnutie. Nečakané zvyšovanie daní na tabak, ktoré má zaplátať diery v štátnom rozpočte, rozhnevalo predsedu národniarov Andreja Danka. Hovoril o vážnom porušení koaličnej zmluvy a žiadal stretnutie koaličnej rady. To sa napriek očakávaniam vo štvrtok neuskutočnilo a rozhodnúť by sa malo v piatok. V Moste-Híd hovoria o potrebe naplniť rozpočet opatrením, ktoré sa nedotkne všetkých, Smer zatiaľ mlčí. Danko vyhlásil, že o vyrovnaný rozpočet vlastne ani záujem nemá. Politický analytik Ján Baránek hovorí, že ani Smer nemá záujem o zdražovanie cigariet pol roka pred voľbami, pretože vyrovnaný rozpočet im ich nevyhrá.

12.09.2019 16:41 , aktualizované: 18:55
KOALÍCIA: Vyhlásenie predsedov strán Foto: ,
Na archívnej snímke zľava predseda strany Smer Robert Fico, predseda NR SR a predseda strany SNS Andrej Danko a podpredseda NR SR a predseda strany Most-Híd Béla Bugár.
debata (20)

Vyššie dane na tabak, ktoré túto stredu schválila vláda, sú pre Danka neprijateľné. Žiadal o zvolanie koaličnej rady, aj preto, lebo návrh na zdražovanie predložil na vládu minister financií Ladislav Kamenický (Smer) v poslednej chvíli a bez toho, aby o tom informoval koaličných lídrov. Včera sa predsedovia strán nestretli. „Máme dohodu, že to bude v piatok napoludnie,“ reagoval pre Pravdu Danko.

V Smere sú s vyhláseniami opatrní. Ako povedal hovorca Smeru Ján Mažgút, „lídri si to vydiskutujú na koaličnej rade a z jej záverov bude jasné, čo s tým a ako“. Danko, ako sa zdá, ustúpiť nemieni. „Bez ohľadu na to, ako bude kto reagovať, Slovenská národná strana žiadne zdražovanie cigariet nepodporí,“ odkázal ešte v stredu.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár naznačuje, že si bude treba vybrať. Na koaličnej rade sa chce preto porozprávať aj o návrhoch Smeru a SNS, ktoré zaťažia štátnu kasu. „Ak nechceme možné výpadky rozpočtu, musíme to aj takýmto spôsobom zaplátať. Znamená to zdaniť, čo nepotrebujete k životu, či sú to cigarety, alebo alkohol. Ak to odmietneme, tak potom nerobme ďalšie veci,“ mieni Bugár. V tejto súvislosti spomenul „nepremyslené“ návrhy predložené na prebiehajúcom rokovaní Národnej rady ako zvýšenie minimálnej mzdy, dôchodkov alebo odpustenie koncesionárskych poplatkov seniorom.

Predseda výboru pre rozpočet a financie Róbert Puci (Smer) si myslí, že zvyšovanie dane z tabaku je jedno z tých lepších opatrení na zvýšenie príjmov štátu. „Momentálne vidíme nielen na Slovensku, ale aj vo svete pravdepodobne prichádzajúcu krízu. Už aj Nemci priznávajú, že budú mať problém s dodržiavaním štátneho rozpočtu, a to isté čaká aj nás. Toto je preto jedno z tých pozitívnych opatrení, ktoré sa nedotkne väčšiny obyvateľstva a je na každom, aby sa rozhodol, či bude kupovať cigarety a fajčiť. Tých 100 miliónov pre štátny rozpočet je veľmi dobré číslo. Nemyslím si, že to je až také negatívne, ako o tom hovorí pán Danko. Ako ďalej však rozhodnú predsedovia strán. Radšej takéto opatrenie, ako zvyšovať DPH alebo iné dane, ktoré sa dotknú všetkých,“ konštatoval Puci.

Kamenického cigaretový návrh by štátu priniesol 100 miliónov eur. Danko mu odporúča hľadať peniaze inde. Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška hovorí, že v programovom vyhlásení vlády je sľúbená snaha o vyrovnaný rozpočet, nemalo by to však byť za každú cenu. „Treba zvažovať, či je potrebné ísť takou cestou,“ naznačil Paška.

Koaličnú dilemu sa snaží využiť opozícia. Kým v SaS pripomínajú voličom, že vláda chce sociálne balíčky zaplatiť zvyšovaním daní, OĽaNO upozorňuje na rúcajúci sa štátny rozpočet. Obyčajní žiadajú zvolanie mimoriadneho finančného výboru. Chceli by, aby sa peniaze do štátneho rozpočtu hľadali dôslednejším bojom proti daňovým podvodom, nie na spotrebe ľudí. „Ladislav Kamenický mal celé leto behať po ministerstvách a škrtať zbytočné výdavky, namiesto toho sa rozhodol hasiť požiar tým, že vytiahne viac peňazí od ľudí. Vláda Smeru, SNS a Mosta-Híd namiesto toho, aby si upratala vo svojich výdavkoch, zavádza nové dane a peniaze nehľadá u seba, ale ťahá ich opäť z vreciek ľudí,“ uviedol Eduard Heger z OĽaNO.

Predseda SaS Richard Sulík zas vyzval premiéra Petra Pellegriniho, aby jeho vláda prestala „s marketingovými akože sociálnymi opatreniami a balíčkami, ktoré len zvyšujú deficit verejných financií a ktoré výraznou mierou zaťažujú rozpočet“.

Politický analytik Ján Baránek celú situáciu považuje za chaotickú. Riešenie vládnej dilemy vidí skôr v prospech vyššieho deficitu štátneho rozpočtu. „Zvyšovať dane na tabakové výrobky zo dňa na deň bolo vnuknutie, ktorému nerozumiem. Zvyšovať dane pre veľké množstvo svojich voličov pred voľbami je úplne nezmyselné opatrenie, takže toto si musí Smer uvedomovať. Voličom Smeru je úplne jedno, či máme vyrovnaný rozpočet, ktorý ide na úkor sociálnych opatrení. S vyrovnaným rozpočtom na Slovensku nikto voľby nevyhrá,“ zhodnotil Baránek, ktorý si myslí, že cigarety dražieť nebudú.

Minister financií navrhuje zvýšenie ceny balíčka najpredávanejších cigariet priemerne zhruba o 40 centov. Priemerná cena škatuľky by tak vzrástla z 3,40 eura na 3,80 eura. Pri bezdymových cigaretách by balíček zdražel z 3,50 eura na 4 eurá. Kamenického návrh má byť účinný od 1. februára budúceho roka. Za necelý budúci rok by mali navrhované zmeny priniesť do štátneho rozpočtu 105 miliónov eur, v roku 2021 až 137 miliónov eur. Výnos spotrebnej dane z tabakových výrobkov za minulý rok dosiahol 728 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Béla Bugár #Andrej Danko #Koaličná rada