Fedor odchádza z Mosta-Híd, koalícia prišla o väčšinu v parlamente

Martin Fedor odchádza z klubu strany Most-Híd a vládna koalícia tak stráca v pléne Národnej rady SR väčšinu. Podľa Eduarda Bárányho z Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied a bývalého ústavného sudcu však môže parlament aj naďalej fungovať bez obmedzení. Ústava myslí na takéto veci a ide podľa neho o štandardné spôsoby na zabezpečenie aspoň minimálnej stability.

13.09.2019 13:20 , aktualizované: 19:11
debata (222)

VIDEO: Koalícia vraj funguje aj bez Fedora. Bugár: Omladzujeme tím. Hrnko: Zákony prechádzajú. Marček: Zahlasujeme podľa svedomia

Video

Poslanci podľa odborníka pri rovnakom počte hlasov koalície a opozície budú musieť byť disciplinovanejší.

„Ak budeme predpokladať, že by všetci poslanci hlasovali presne vždy podľa týchto čísel, teda 75 a 75, a boli by všetci prítomní na rokovaní parlamentu, ťažko by potom došlo k vysloveniu nedôvery vlády, kde je potrebná nadpolovičná väčšina. Podobne je to aj v opačnom prípade, pri vyslovení dôvery. Tým je zaručená aká-taká stabilita,“ konštatoval Bárány.

Nepríjemný dopad podľa odborníka to môže mať na hlasovanie o jednotlivých návrhoch a zákonov. „Tam to začína stáť viac na disciplíne. Pri takomto rovnakom počte hlasov môže byť veľký problém v každodennej prevádzke. Na prijatie musí byť nadpolovičná väčšina z prítomných a na uznášaniaschopnosť musíte mať nadpolovičnú väčšinu zo všetkých poslancov,“ konštatoval Bárány.

Aktuálne dianie na politickej scéne sleduje aj prezidentka Zuzana Čaputová. Konkrétne kroky však zatiaľ v pláne nemá. „Je predovšetkým vecou politických strán, aby sa situáciou zaoberali,“ reagoval Martin Strižinec, hovorca prezidentky, na otázku, či prezidentka neplánuje stretnutie s predsedom vlády Petrom Pellegrinim alebo predsedom parlamentu Andrejom Dankom, aby sa ich opýtala, či vedia zaručiť funkčnosť parlamentu.

Politológ Juraj Marušiak napriek sebavedomým vyjadreniam koalície nepredpokladá, že dovládnuť bude až také jednoduché. „Dá sa súhlasiť s Fedorovou kritikou pretekov nekoncepčných návrhov. Sociálne balíčky sú oprávneným krokom, ale v situácii, keď je zabezpečená príjmová stránka štátneho rozpočtu. Ak hrozí ďalší výpadok kvôli znižovaniu daní, je ťažké robiť sociálne opatrenia. Na druhej strane, celé pôsobenie v koalícii môže byť zlé aj pre samotnú stranu Most-Híd, pretože to určite nie je najlepší signál voličom. Aj na sneme budú musieť reflektovať, ako to zvládnuť a čo ďalej,“ hodnotí Marušiak.

VIDEO: Martin Fedor vysvetľuje prečo odchádza z Mostu – Híd a naznačuje svoje ďalšie pôsobisko. Rokoval s Druckerom.

Video

Koalíciu podporuje podľa Tomáša skupina nezávislých

Vládna koalícia možno nemá v parlamente oficiálne väčšinu, ale dlhodobo ju podporuje skupina nezávislých poslancov. V reakcii na odchod Fedora to uviedol poslanec Erik Tomáš (Smer). Ten je presvedčený, že Fedorov odchod žiadnym spôsobom neohrozí funkciu premiéra Petra Pellegriniho (Smer) vzhľadom na jeho odvolávanie v parlamente.

„Ja to zatiaľ považujem len za technickú záležitosť, pretože možno oficiálne nemá koalícia väčšinu, ale dlhodobo už vládnu koalíciu v parlamente vrátane zákonov podporuje skupina nezávislých poslancov,“ povedal Tomáš. „Len ďalšie hlasovania o nových návrhoch zákonov ukážu, či koalícia vie, alebo nevie zabezpečiť väčšinu v parlamente pre svoje návrhy,“ dodal.

  • Koalícia má formálne po odchode poslanca Martina Fedora už len 75 hlasov. Podľa počtu poslancov zaradených v kluboch tak nemá v parlamente väčšinu. Podporuje ju však napríklad Alena Bašistová, ktorá po zániku Siete pôsobí síce ako nezaradená.
  • Smer má v klube 48 poslancov, SNS 15, Most-Híd mal 13, ale po strate Fedora ich má už len 12.
  • S koalíciou dlhodobo v mnohých prípadoch okrem Bašistovej hlasujú aj nezaradení poslanci Martina Šimkovičová, Rastislav Holúbek a Peter Marček.

VIDEO: Andrej Danko (SNS) sa vyjadruje k tomu, že koalícia už oficiálne nemá väčšinu v parlamente. Pozrite si, čo odkázal Fedorovi a Matovičovi.

Video

Fedor odchádza z Mosta-Híd

Fedor v piatok oznámil, že odchádza z klubu Mosta-Híd a z vládnej koalície. Priznal rozdielne názory s Mostom-Híd. Vo svojom stanovisku poukázal na množiace sa propagandistické a populistické návrhy a neschvaľovanie strategických bezpečnostných dokumentov. Fedor hovorí, že nechce byť súčasťou rozbiehajúcich sa pretekov o rôzne „ľúbivejšie, populistické a zároveň aj kriticky nezodpovedné návrhy“.

„Dnešným dňom som sa rozhodol vystúpiť z poslaneckého klubu Mosta-Híd a tým aj z vládnej koalície. To, že vystupujem z klubu Mosta-Híd je len logickým pokračovaním toho, čo som uviedol už pred časom – že svoju budúcnosť nespájam s touto politickou stranou a budem zvažovať ďalšiu politickú budúcnosť,“ uviedol Fedor. Nepozdáva sa mu, že pár mesiacov pred voľbami sa množia propagandistické a populistické návrhy. „A to v čase, keď sa nedarí napĺňať zámer vlády o vyrovnanom štátnom rozpočte,“ doplnil.

Fedor priznáva, že jeho názory s Mostom-Híd sa môžu rôzniť a nechce, aby vznikali nedorozumenia a konflikty. „Aj pre samotný Most bude jednoduchšie, keď bude svoju stranícku agendu uplatňovať v prostredí jednotného straníckeho poslaneckého klubu,“ poznamenal. Stranu však zároveň oceňuje za to, že prispieva k zmiereniu medzi Slovákmi a Maďarmi žijúcimi na Slovensku a za to, že je poistkou voči excesom vo vnútri vládneho usporiadania.

Fedor upozorňuje aj na odklon od programového vyhlásenia vlády. „Malo garantovať principiálne postoje vlády v zahraničnej a bezpečnostnej politike a predpokladalo politickú stabilitu pre Slovensko. V uplynulých mesiacoch však vidno, že aj politika jasného európskeho a prozápadného smerovania je pod tlakom, dokonca aj od predstaviteľov vládnej koalície. Výsledkom je, že sa neschvaľujú strategické bezpečnostné dokumenty, ako predpokladá programové vyhlásenie,“ vysvetlil.

Koalícia sa podľa neho zjavne stále viac vzďaľuje svojim pôvodným zámerom aj v oblasti udržania ekonomickej stability pre Slovensko. „Pár mesiacov pred voľbami sa zjavne aj vo vládnej koalícii rozbiehajú závody o rôzne ľúbivejšie, populistické a zároveň aj kriticky nezodpovedné návrhy, pričom nechcem byť ich súčasťou,“ uzavrel Fedor.

Most-Híd: Fedor nebol členom strany

Most-Híd berie rozhodnutie Martina Fedora odísť z poslaneckého klubu na vedomie, uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár. „Martin Fedor informoval predsedu strany, že v blízkej budúcnosti opustí klub, pán Fedor nebol členom strany, jeho rozhodnutie berieme na vedomie,“ uviedla Debnár.

Možné scenáre vývoja v koalícii podľa politológa Jozefa Lenča

  • Najväčším testom pre koalíciu, ktorá stratila väčšinu, bude schvaľovanie štátneho rozpočtu, koalícii sa budú ťažko presadzovať aj sociálne balíčky.
  • Nezaradení poslanci budú hlasovať s koalíciou a vláda dovládne do riadneho termínu volieb. V prípade, že nebude väčšina hlasovať za odvolanie premiéra, vláda bude pokračovať a bude musieť hľadať dohody či už s nezávislými poslancami, ktorí dosiaľ podporovali vládnu koalíciu, prípadne s niektorými opozičnými stranami.
  • Ak koalícia neustojí hlasovanie o dôvere vlády do riadneho termínu volieb dovládne úradnícka vláda.
  • Vládna koalícia ustojí kľúčové hlasovania, ostatné nie. Bude len spolovice funkčná.
  • Scenár predčasných volieb by bol reálny len v prípade, že za ne bude hlasovať 90 poslancov predtým, než termín riadnych volieb vyhlási predseda Národnej rady.

© Autorské práva vyhradené

222 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Martin Fedor