Čaputová ocenila Zelenského reformy a snahu vyriešiť konflikt v Donbase

Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila podporu proreformným snahám Ukrajiny. Urobila tak počas dnešnej návštevy Kyjeva, kde rokovala s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ocenila jeho priority - posilňovanie právneho štátu, spravodlivosti, súdnictva a boja s korupciou. Ocenila tiež jeho konštruktívny prístup a jeho snahu o zmysluplný dialóg. Prezidentka o tom informovala na svojom facebookovom účte. Zároveň informovala, že ukrajinského prezidenta pozvala na návštevu Slovenska.

16.09.2019 08:36 , aktualizované: 15:42
Ukrajina SR Kyjev prezidentka Čaputová návšteva... Foto: ,
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským počas oficiálnej návštevy Ukrajiny.
debata (621)

Pripomenula taktiež konkrétnu pomoc Slovenska Ukrajine v oblasti reverzného toku plynu. Dodala, že s prezidentom Zelenským sa rozprávali „o veľmi konkrétnych otázkach týkajúcich sa letiska v Užhorode, o hraničných prechodoch, o probléme pašeráctva, a vzájomných spoločných kontrol“.

Úspech Ukrajiny podľa Čaputovej závisí od toho, ako dôsledne sa jej bude dariť presadzovať reformy. Pripomenula, že Ukrajina v súčasnosti prežíva ťažké časy.

„Preto chcem, aby naši občania vedeli a aby sme otvorene hovorili o tom, v akej zložitej situácii sa Ukrajina nachádza a aké vážne dôsledky má porušovanie pravidiel mierového spolužitia medzi štátmi,“ povedala.

Prezidentka sa pozitívne vyjadrila k reformám prezidenta Zelenského. „Pozitívne vnímam, že medzi jeho priority patrí okrem iného posilňovanie právneho štátu, spravodlivosti, súdnictva a boj s korupciou,“ povedala a dodala, že úspech reforiem nie je možný bez účasti odbornej a občianskej spoločnosti.

Prezidentka sa informovala aj o situácii vo východnej časti Ukrajiny. „Chcem oceniť konštruktívny prístup pána prezidenta a jeho snahu o zmysluplný dialóg,“ povedala. Slovensko aj EÚ podľa jej slov zaznamenali, že tento prístup má svoje prvé výsledky.

„Osobne nás ako predsedajúcu krajinu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) teší upokojenie situácie v okolí Stanice Luhanskej, o ktoré sme sa zasadzovali,“ povedala Čaputová. Dodala že nedávna výmena väzňov s Ruskou federáciou a pripravované obnovenie rozhovorov v normandskom formáte sú „veľmi dôležité signály, že prostredníctvom dialógu sa veci dajú meniť k lepšiemu.“

Zároveň však zdôraznila potrebu dodržiavania princípov medzinárodného práva a rešpektovania suverenity a medzinárodne uznaných hraníc.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová príchodu k... Foto: SITA, Alexandra Čunderlíková
čaputová ukrajina pamatnik Prezidentka SR Zuzana Čaputová príchodu k Pamätníku večnej slávy v Kyjeve pri príležitosti pietneho aktu kladenia venca na hrob neznámeho vojaka.

Prezidentka v Kyjeve po bilaterálnom rozhovore s prezidentom Ukrajiny absolvovala plenárne rokovanie delegácií. Popoludní sa najvyššia predstaviteľka Slovenskej republiky stretne s ukrajinským premiérom Olexijom Hončarukom.

Čaputová sa počas svojej návštevy zúčastnila i na pietnom akte kladenia venca na Hrob neznámeho vojaka a uctila si pamiatku obetí hladomoru na Ukrajine.

Prezidentka svoju prvú cestu na Ukrajinu od nástupu do úradu zakončí v pondelok neskôr popoludní a odcestuje na Slovensko.

Zuzana Čaputová, ktorá zvíťazila v marcových prezidentských voľbách, zložila slávnostný sľub 15. júna. Prvá zahraničná cesta novozvolenej hlavy štátu smerovala 20. júna do Českej republiky. Čaputová už odvtedy navštívila aj Maďarsko, Poľsko, Francúzsko, Belgicko, Švajčiarsko, Nemecko a naposledy Rakúsko.

621 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Zuzana Čaputová #Volodymyr Zelenskyj