Z Mosta-Híd odchádza aj Cséfalvayová

Poslankyňa Národnej rady SR (NR SR) Katarína Cséfalvayová odchádza z Mosta-Híd, opúšťa tak aj poslanecký klub. TASR to potvrdila Cséfalvayová. Strana aj klub podľa jej slov prestali byť platformou, v ktorej vedela plnohodnotne presadzovať hodnoty, na ktorých jej záleží.

16.09.2019 10:20 , aktualizované: 11:32
debata (80)

VIDEO: Čo Kataríne Cséfalvayovej prekáža na súčasnej koaličnej politike? Podrží Pellegriniho vládu? Zláka ju Drucker? Cíti sa ako ľavicová alebo pravicová politička?

Video

„Po dlhých úvahách som sa rozhodla vystúpiť z Mosta-Híd,“ uviedla vo svojom stanovisku. Pripomína, že už pred letom avizovala, že bude uvažovať o svojej politickej budúcnosti.

„Vzhľadom na blížiaci sa koniec platnosti koaličnej zmluvy som sa definitívne rozhodla, že s Mostom-Híd nebudem ďalej spájať svoju budúcnosť. Poslanecký klub aj politická strana, bohužiaľ, prestali byť platformou, v ktorej som vedela plnohodnotne presadzovať hodnoty, na ktorých mi záleží,“ doplnila Cséfalvayová.

Predsedovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi dala k dispozícii funkciu predsedníčky parlamentného Zahraničného výboru. „Prejavil mi však ďalej dôveru ako jeho predsedníčke,“ dodala.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár berie rozhodnutie Kataríny Cséfalvayovej na vedomie. Uviedla to hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. Dodala, že Cséfalvayová o svojom rozhodnutí informovala Bugára v piatok. V súvislosti s predsedníckym postom v zahraničnom výbore parlamentu uviedla, že o tom rozhodne poslanecký klub.

Minulý týždeň opustili Most-Híd aj bývalý minister obrany Martin Fedor a bývalý europoslanec a exminister životného prostredia József Nagy, ktorý sa pridáva k vznikajúcemu hnutiu Spolupatričnosť. Vládna koalícia tak stratila v pléne NR SR väčšinu, Most-Híd má v pléne bez Cséfalvayovej 11 poslancov.

Koalícia má v súčasnosti oficiálne podľa počtu poslancov zaradených v kluboch 74 hlasov (Smer-SD 48, SNS 15, Most-Híd 11, pozn. TASR). Dlhodobo ju však podporujú napríklad nezaradení poslanci Alena Bašistová, Martina Šimkovičová, Rastislav Holúbek a Peter Marček.


VIDEO: Béla Bugár (Most – Híd), Anton Hrnko (SNS) a Peter Marček (nezávislý) komentujú fakt, že koalícia stratila v NR SR väčšinu. Budú jej prechádzať aj tak zákony a dokážu schváliť štátny rozpočet?
Video
80 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Katarína Cséfalvayová