Opozícii sa nepodarilo odvolať premiéra Pellegriniho

Peter Pellegrini (Smer) zostáva predsedom slovenskej vlády. Opozícii sa nepodarilo získať dostatok hlasov na jeho odvolanie z funkcie. O kreslo ho chcela pripraviť preto, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom Kočnerom, obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

17.09.2019 07:26 , aktualizované: 12:15
debata (129)

Za odvolanie premiéra hlasovalo v pléne v utorok 62 poslancov, proti bolo 66, zdržali sa traja. Hlasovaním o dôvere premiérovi ukončili poslanci mimoriadnu 50. schôdzu NR SR.

Premiér Pellegrini tvrdí, že hlasovanie o vyjadrení mu nedôvery dopadlo podľa očakávaní. Povedal to pred utorňajším výjazdovým rokovaním vlády v Giraltovciach, kde priletel vrtuľníkom, keďže predpoludním bol v parlamente.

„Netvrdím, že som išiel úplne pokojný, pretože nikdy neviete, čo sa môže stať, treba mať pred tým pokoru a rešpekt. Myslím, že hlasovanie dopadlo tak, ako sme očakávali a opozícia nenašla dostatok hlasov a si myslím, že nielen dostatok hlasov, ale aj tie dôvody neboli také, ktoré by mali dôvod na to, aby bola vyhlásená nedôvera predsedovi vlády. Bolo to jedno z tých najslabších zdôvodnení, aké som zatiaľ v mojej politickej kariére videl,“ uviedol Pellegrini.

VIDEO: Pozrite si, ako prebiehalo hlasovanie a ako naň reagoval predstaviteľ koalície a opozície. Hrnko: Išlo o šou jedného blázna.

Video

Diskusiu k návrhu ukončili poslanci v piatok (13. 9.) pred polnocou. Debata trvala takmer 11 hodín. V pléne vystúpilo v piatok niekoľko poslancov, písomne prihlásených do diskusie bolo viac ako desať zákonodarcov. Premiéra obhajovala len hŕstka koaličných poslancov. Za vládu vystúpil v pléne podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši.

Ako prvý v pléne vystúpil predkladateľ návrhu, líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý kritizoval postoj premiéra pri odvolávaní Jankovskej, keďže ten chcel čakať na dôkazy od orgánov činných v trestnom konaní.

VIDEO: Rozpravu na mimoriadnej schôdzi k odvolávaniu premiéra Petra Pellegriniho začal líder OĽaNO Igor Matovič.

Video

Matovič označil predsedu vlády za najzbytočnejšieho premiéra, ktorý za rok a pol nespravil nič. „Vaša argumentácia bola postavená na tom, že musíme počkať na výsledky orgánov činných v trestnom konaní. Chceli ste od Slovenska, aby sklonilo hlavu, aby sme čakali, kým súdy rozhodnú, že Monika Jankovská sa spreneverila svojej funkcii. My sme naopak chceli, aby ste chránili morálnu zodpovednosť a vieru ľudí v spravodlivosť. Vy ste sa namiesto toho v tejto kľúčovej situácii rozhodli, že budete slúžiť mafii, ktorej slúžite už 19 rokov, a tou mafiou je Smer,“ povedal na úvod svojho vystúpenia v pléne Matovič.

Opozičným poslancom sa nepáčilo, ako sa predseda vlády postavil k odvolaniu dnes už bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej za údajnú komunikáciu s Marianom Kočnerom.

Parlament sa bude po hlasovaní zaoberať aj novelou zákona o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve, ktorej cieľom je, aby mali politici právo na odpoveď v tlači. „Treba zdôrazniť, že predmetom práva na odpoveď je len skutkové tvrdenie. Vylučuje sa teda odpovedať na hodnotiace úsudky,“ píše predkladateľ Dušan Jarjabek z vládnej strany Smer.

Poslanci Národnej rady budú taktiež diskutovať o novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Predkladatelia za vládny Smer tým chcú dosiahnuť, aby sa údaje o zamestnaní kandidátov na kandidačnej listine nezneužívali na propagáciu a aby sa tento údaj nepoužíval na identifikáciu príslušnosti kandidáta k hnutiu, konkrétnej občianskej iniciatíve či združeniu. „Kandidát má samozrejme právo hlásiť sa k rôznym občianskym aktivitám a vyjadriť svoju náklonnosť k hnutiu, avšak to všetko v rámci volebnej kampane a v rámci vysvetľovania svojich vlastných programov a cieľov,“ píšu predkladatelia.

VIDEO: Pellegrini: Nebojíme sa schôdze k môjmu odvolávaniu (TV Pravda 6.9.2019)
Video

© Autorské práva vyhradené

129 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #odvolávanie premiéra