Danko ešte do konca roka navrhne nové ministerstvo cestovného ruchu a športu

Funguje koalícia krátko pred voľbami? A ako budú prebiehať rokovania o budúcoročnom rozpočte, keď šéf SNS nechce vyššie dane a volá po zásadných investíciách. Do konca roka plánuje prísť s návrhom na zriadenie nového ministerstva cestovného ruchu a športu a so sprísnením pravidiel pre zverejňovanie prieskumov verejnej mienky. Hosťom Zuzany Martinákovej v relácii Ide o pravdu bol predseda parlamentu a strany SNS Andrej Danko.

17.09.2019 17:29
debata (37)
Video

Koalícia podľa Andreja Danka funguje bez problémov. Ako problém nevidí ani opatrenia, ktoré sa SNS chystá pretaviť ešte do budúcoročného rozpočtu. Šéf národniarov chce napríklad do konca roka prísť s návrhom na zriadenie ministerstva cestovného ruchu a športu. V pláne má aj zníženie DPH na tzv. raňajkové potraviny či športové poukazy. Zrušenie koncesionárskych poplatkov pre dôchodcov poslanci už schválili.

Danko zopakoval, že cigarety sa zdražovať nebudú. Odmieta, aby minister financií Ladislav Kamenický (Smer) namiesto riešenia systematických problémov, ako sú daňové úniky, plnil štátnu kasu najľahšou cestou, a to zvyšovaním daní. Danko otvoril aj tému investičného dlhu Slovenska, ktorý označil za svoju politickú víziu. „Ak sa budeme spoliehať na európske peniaze, diaľnice nikdy nepostavíme,“ povedal Danko. Trvá na tom, že štát by si mal požičať peniaze, keď je to ekonomicky výhodné, a neváhať s veľkými investíciami, ktoré by naštartovali ekonomiku a ktoré podľa jeho slov na Slovensku neboli 30 rokov realizované.

SNS pripravuje zmenu volebného zákona, ktorá by sa dotkla prieskumov verejnej mienky. Podľa Danka totiž ide o vážny politický nástroj. „Drucker ešte nič neurobil a už má sedem percent,“ poukázal Danko s tým, že každá nová strana si okamžite zabezpečí pozitívny prieskum. Navrhuje napríklad moratórium na prieskumy rozšíriť na 30 dní pred voľbami a zjednotenie postupov pri meraní aj so zavedením sankcií.

Líder národniarov považuje nedávne odchody poslancov z Mosta-Híd len za akúsi matematiku a nevidí dôvod čokoľvek z toho odvodzovať. Koalícia, ako zdôraznil, opakovane ukazuje, že dokáže konať jednotne. „Kým budú prechádzať zákony, nedá sa hovoriť o kríze,“ pripomenul s tým, že v parlamente mnohé prechádzajú dokonca počtom hlasov blížiacim sa k ústavnej väčšine.

„Ak sa my traja nedohodneme, tak sa nedohodne nič,“ konštatoval predseda SNS k voľbe ústavných sudcov. Predpokladá, že voľba bude verejná, aj keď predseda Smeru Robert Fico trvá na tajnom hlasovaní. „Jeho argumentácia má logiku. Uvidíme, aká voľba prejde,“ poznamenal Danko a kritizoval postup exprezidenta Andreja Kisku, ktorý vymenoval časť ústavných sudcov. „Čo prezident, to iný poradca a iný výklad ústavy,“ zhodnotil a dodal, že túto tému by chcel už definitívne uzavrieť. Poslancom sa na pôde Národnej rady v stredu prihovorí aj predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan.

Rozruch počas odvolávania premiéra vyvolala pikantná hádka predsedu parlamentu s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom. „Sú poslanci a našťastie máme už len jedného, ktorému nepomôže nič, možno len tabletky. Ospravedlňujem sa občanom, že som na pána Matoviča vybehol,“ uzavrel Danko. Podľa neho Matovičovi pomôže už len parlamentná diéta.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Ide o pravdu