Kalavská pri reforme nemocníc zatiaľ nemá podporu Smeru ani SNS

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru) našla podporu pre svoju reformu nemocníc u opozičných poslancov a v Moste-Híd. Ich hlasy nemusia stačiť, Smer a SNS zatiaľ na jej strane nestoja.

18.09.2019 12:07 , aktualizované: 17:53
debata (3)

Kalavská tento týždeň rozbehla rokovania v parlamente, na ktorých sa snaží získať poslancov pre balíček reformných zákonov, ktoré plánuje predložiť do Národnej rady. K tomuto kroku sa uchýlila po spore so šéfom Smeru Robertom Ficom, s ktorým sa najprv dohodla, že základná idea reformy pôjde cez ústavný zákon, nakoniec takúto legislatívu nepredložila. Fico jej teda odkázal, že s poslancami Smeru rátať nemá. Vo vyjednávaniach na pôde parlamentu ministerka sľubuje ústupky. Poslanecké kluby od nej žiadajú úpravy.

Koaličná strana Most-Híd za jej reformu, tzv. stratifikáciu, v prvom čítaní bude hlasovať. Podľa predsedu poslaneckého klubu Tibora Bastrnáka majú však isté pripomienky.

„Od začiatku hovoríme, že budeme podporovať všetky také návrhy, ktoré sú o bezpečnosti pacientov. Stratifikácia je taký návrh. Chceli by sme to podporiť. Máme nejaké výhrady a veci, ktoré si myslíme, že ešte ministerstvo zdravotníctva musí zlepšiť. Takže, keď príde tento návrh do parlamentu, tak ho v prvom čítaní podporíme. Keď ministerstvo odstráni maličkosti, ktoré nie sú úplne definované, tak by sme to mali podporiť aj v druhom čítaní,“ komentoval Bastrnák. Podľa jeho slov by išlo napríklad o zvýšenie dostupnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti v tých regiónoch, v ktorých by to bolo možné.

Danko chce počkať na stanovisko Fica

Predseda Národnej rady a koaličnej SNS Andrej Danko čaká na stanovisko Roberta Fica. „Ja sa vyjadrím vtedy, keď Smer povie na koaličnej rade, že stojí za Kalavskou. Dovtedy je jej návrh irelevantný, nemôžeme ísť proti záujmom koaličného partnera,“ uviedol Danko, ktorý pripomenul, že ministerka nemôže presadzovať svoje zákony bez súhlasu politického lídra Fica.

„Ak mi Robert Fico povie, že nie je presvedčený o kvalite návrhu svojej ministerky, ministerka nemá žiaden politický nárok na podporu od koaličného partnera. Tá situácia je zvláštna, až nepríjemná. Viete si predstaviť, že by Matečná (pozn. red.: ministerka pôdohospodárstva za SNS) hovorila, že Danko ma nepodporuje a behala by po poslaneckých kluboch?“ reagoval Danko dnes na otázky novinárov.

Robert Fico bol dnes práceneschopný, hovorca Smeru Ján Mažgút nevedel povedať dokedy. Podľa Mažgúta zatiaľ platí ich pôvodné stanovisko. „Postoj Smeru je zatiaľ nemenný, v prípade reformy nemocníc požadujeme ústavný zákon,“ zdôraznil Mažgút.

Kalavská s podporou OĽaNO a SaS

Opozičné OĽaNO a SaS za Kalavskej návrh budú hlasovať, ale len v prípade, že ministerstvo zadefinuje maximálne čakacie lehoty na liečbu ochorení a operácie. Poslanci Marek Krajčí a Eduard Heger (obaja OĽaNO) uviedli, že im to ministerka prisľúbila. Rovnakú podmienku mala aj SaS. Obyčajní vyzvali poslancov Smeru, aby podporili vlastnú ministerku. Rovnakú výzvu adresovali aj SNS.

„Po stretnutí s ministerkou zdravotníctva konštatujem, že strana SaS podporí reformu slovenských nemocníc, ak sa dostane na rokovanie NR SR,“ povedala členka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Cigániková (SaS). Ako však dodala, má pochybnosti, či sa návrh do parlamentu dostane. Doplnila, že pozmeňovací návrh predloží OĽaNO. Stratifikovať podľa jej slov treba aj ambulantný sektor.

Podpredseda zdravotníckeho parlamentného výboru Krajčí zdôraznil, že reforma je nevyhnutná, má k nej však výhrady. „V návrhu zákona chýba okrem definovanej geografickej dostupnosti aj časový nárok pacienta na svoju liečbu. Vnímali sme, že reforme nemocníc chýba, takpovediac, jedna noha. Pacientom by sa mohlo stať, že by im hrozili zvýšené čakacie lehoty na operácie,“ uviedol.

Dodal, že s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou sa na doplnení čakacích lehôt zhodli. „Dohodli sme sa, že v spolupráci s MZ SR vypracujeme pozmeňovací návrh, ktorým pacientom definujeme ich zákonný návrh na maximálne čakacie lehoty, ktoré určia odborníci na jednotlivé medicínske odbory,“ dodal Krajčí s tým, že tento návrh predloží v druhom čítaní zákona v NR SR.

Ak tento termín nebude podľa Krajčího vedieť zdravotná poisťovňa splniť, bude musieť pacientovi uhradiť liečbu či operáciu buď u nezmluvného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, alebo v inom členskom štáte Európskej únie.

O stratifikácii Kalavská stále rokuje

Kalavská priebežne rokuje o stratifikácii so zástupcami všetkých parlamentných strán vrátane nezaradených poslancov. Jej rezort sa k záverom vyjadrí po skončení vyjednávaní. Ministerka je presvedčená, že bez reformy zdravotníctvo skolabuje. Od politikov, ktorí za ňu nebudú hlasovať, vyžaduje, aby sa vyjadrili k téme, kam má zdravotníctvo na Slovensku smerovať.

Ministerstvo predstavilo koncepciu stratifikácie minulý rok. Cieľom je do roku 2030 skvalitniť ústavnú zdravotnú starostlivosť. Nemocnice by mali po novom dostať povolenie poskytovať určitú špecializáciu, iba ak dosiahnu predpísaný minimálny počet výkonov, napríklad operácií či pôrodov.

Pokiaľ kritérium nesplnia, zdravotné poisťovne nebudú povinné s nimi uzatvárať zmluvy. Nemocnice by sa zároveň mali rozdeliť na tri typy. Každý pacient by mal mať k dispozícii akútnu zdravotnú starostlivosť vo vzdialenosti do 30 minút od svojho bydliska. Pôjde o malé, tzv. lokálne nemocnice. Druhým stupňom by mali byť regionálne nemocnice, ktoré budú mať viac špecializácií. Najvyšším typom nemocnice bude národná nemocnica, ktorá bude poskytovať najkomplexnej­šie úkony.

Nová typológia nemocníc by mala byť platná od roka 2024. Priniesť by mala aj nový typ nemocníc, ktoré sa budú orientovať na dlhodobú starostlivosť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #OĽaNO #Andrea Kalavská #stratifikácia nemocníc