Saskári sa bijú o kandidátku. Podľa nespokojencov chce Sulík absolútne ovládnuť stranu

V opozičnej SaS, ktorá prechádza vnútrostraníckym turbulentným obdobím, sa rozohral boj o kandidátku do budúcoročných volieb. Na jednej strane stojí líder Richard Sulík so svojimi vernými a na druhej skupina nespokojencov okolo podpredsedu strany Ľubomíra Galka, ktorí si založili platformu. Situáciu má vyriešiť druhý mimoriadny kongres strany v priebehu mesiaca. Na ňom sa Sulík zrejme pokúsi odstaviť Galkov tábor. Politický analytik Ján Baránek upozorňuje, že ak sa celý spor skončí odchodom lídra, SaS to neprežije.

18.09.2019 21:04 , aktualizované: 22:23
SaS / Sulík / Foto: ,
Líder SaS Richard Sulík (vľavo) a podpredseda SaS Ľubomír Galko.
debata (105)

Rebelujúca platforma tento utorok pripravila vlastný návrh kandidátky, ktorý je podľa nich postavený na nositeľoch programu SaS bez ohľadu na to, ako sa stavajú k aktuálnym udalostiam v strane. „Je to férový návrh a odráža náš záujem zastaviť prehlbovanie konfliktu. Lídrom kandidátky by mal byť, samozrejme, Richard Sulík. Ten však zareagoval tak, že nebude na kandidátke s Jozefom Rajtárom a Ľubomírom Galkom. A miesto rozumnej reči teraz jeho prívrženci pripravujú ďalší mimoriadny kongres, kde sa uskutoční stranícka čistka,“ tvrdia členovia platformy na sociálnej sieti. Sulíka vyzvali, aby konal čestne, zodpovedne a pred svojimi vlastnými záujmami uprednostnil záujmy krajiny.

Sulík: Za ľudí na kandidátke dám ruku do ohňa

Sulík pre denník Pravda pripomenul, že kandidátku podľa stanov predkladá predseda, teda on. "Budú na nej ľudia, za ktorých dám ruku do ohňa. O jej obsadení budeme včas informovať,“ uviedol. Napriek výčitkám o čistkách od nespokojencov predseda trvá na tom, že strana sa nerozpadá. „K vnútrostraníckym záležitostiam sa nebudem verejne vyjadrovať. Nejde však o žiadny rozkol,“ ubezpečil Sulík. Potvrdil, že na 5. októbra zvolal kongres do Jasnej, pretože ho o to požiadala štvrtina členov strany. Na ňom má byť schválená kandidačná listina do parlamentných volieb v roku 2020.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová si myslí, že v SaS je zásadný rozpor. „Ak sa niečo takéto v strane deje, musí byť aj na prvé počutie zrejmé, že to nie je štandardná situácia,“ zdôraznila Blahová.

Straníci, ktorí založili platformu Demokratické jadro SaS, sú známe tváre, okrem Jozefa Rajtára sú medzi nimi napríklad aj všetci traja podpredsedovia strany – Jana Kiššová, Ľubomír Galko a Natália Blahová. Rebeli majú navyše prevahu aj v republikovej rade strany, ktorej súhlas je potrebný na schválenie volebnej kandidátky. O ich obmenu sa zrejme bude Sulík snažiť na kongrese v Jasnej. naznačuje to aj list viac ako stovky členov, ktorí vyzvali zástupcov v republikovej rade, aby sa členstva v nej vzdali do tejto nedele.

Janka Cigániková, ktorá na septembrovom mimoriadnom kongrese stála za Sulíkom, výzvu komentovať odmietla. „Sú to naše interné veci a nebudem ich rozoberať s médiami,“ reagovala. Do reči nebolo ani Branislavovi Gröhlingovi, tiež zo Sulíkovho tábora. „Ide o iniciatívu členov strany SaS, ktorí si ctia pravidlá a stanovy strany. Týmto ďakujem jej iniciátorom. Nechcem riešiť vnútrostranícke veci verejne, som presvedčený, že si ich vo veľmi krátkej dobe vyriešime vo vnútri strany,“ povedal pre Pravdu Gröhling.

Výzvu členovia rady podľa Blahovej odignorujú. „Vo výzve bolo napísané, že členovia republikovej rady sa majú svojho mandátu vzdať, pretože stratili dôveru. Odpovedala som, že s mojím mandátom nebudem hazardovať a sama sa ho vzdávať nebudem. Výzva bola na osobnom zvážení, tak sme zvážili a nikto neodstúpil. Myslíme si, že za týmto všetkým je vôľa vynechať niektorých členov z kandidátky," konštatovala.

Blahová dodala, že v pondelok by mala zasadať republiková rada, ktorá by mala schváliť platformou navrhnutú kandidátku. "Verím, že potom by už mal nastať pokoj zbraniam. Ak chcú členovia podporovaní Richardom Sulíkom, aby sme opustili republikovú radu, predpokladám, že to bude riešiť kongres,“ mieni poslankyňa.

Kiššová: Kongres stranu poškodí

Jana Kiššová, ktorá sa rovnako odstupovať nechystá, varuje, že ďalší mimoriadny kongres SaS poškodí. „Keď som hovorila s viacerými členmi, mnohí potvrdili, že ma chcú voliť opätovne. Odstupovať sa preto nechystám. Máme v strane štandardné mechanizmy a malo by sa postupovať takto, nie nejakými výzvami. Pokiaľ členovia cítia voči niekomu z republikovej rady vážnu nedôveru, mimoriadny kongres je prirodzený proces. Obávam sa však, že tak ako predchádzajúci mimoriadny kongres zamával našimi voličmi a zneistil sympatizantov, tak ďalší prípadný kongres by narobil strane veľa škôd,“ zdôraznila Kiššová.

Mimoriadny septembrový snem SaS vo Zvolene zvolil Sulíka na čelo strany ešte predtým, ako sa mu skončilo funkčné obdobie. Vtedy nespokojenci založili platformu a obviňovali lídra z diktátorského riadenia strany. Proti Sulíkovi vo Zvolene nekandidoval nikto, v kuloároch sa ale spomínalo meno Ľubomíra Galka, ktorý má mať záujem o líderskú pozíciu. Viacerí straníci sa o ňom tento týždeň v médiách vyjadrili, že je intrigán.

Galka ako za dôvod sporov označila Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá si dala pozastaviť členstvo v strane. Nezhody sa podľa nej mali začať ešte v roku 2013 pred odchodom vtedajšieho podpredsedu Jozefa Mihála. „Odchod Mihála aj moje odstavenie od SaS sú výsledkovom dlhodobého Galkovho konania. Mihál to vtedy nechcel rozmazávať, aby neškodil SaS, ale teraz to robí, aby Galka zastavil. Ak nie, nasledovať budem ja aj Sulík,“ napísala tento pondelok na sociálnej sieti.

Galko na sociálnej sieti odmietol, že by stál za roztržkami v strane.

Rebeli zo SaS: Pod Sulíkovým vedením strana upadá

Na situáciu v strane krátko pred 21. hodinou zareagovala platforma na sociálnej sieti. „Richard Sulík nedokázal zmobilizovať mestských liberálnych voličov, naopak dokázal ich o od seba odpudiť a SaS pod jeho vedením začala upadať, len čo sa ukázali iné alternatívy. Teraz ide od seba vypudiť aj členov Demokratického jadra SaS a stať sa absolútnym vládcom strany SaS," napísali rebelujúci členovia.

Tvrdia, že pripravili kandidačnú listinu, ktorá zahŕňa všetkých relevantných členov.

„V prípade, že by k tomu v pondelok neprišlo, kongresu sa zúčastníme, budeme sa snažiť zabrániť čistke a presvedčiť čo najviac delegátov o tom, že v prospech strany a v prospech Slovenska je naša vzájomná spolupráca," píše sa v nich vyhlásení.

A zakončili ho známou vetou: „Jeden za všetkých, všetci za jedného.„

Baránek: Strana pár mesiacov pred voľbami nemôže robiť takéto veci

Politický analytik Ján Baránek hovorí, že ak sa oba tábory nedohodnú, akýkoľvek výsledok kongresu bude Pyrrhovým víťazstvom. „Očakával som, že si obe strany uvedomia, že ďalšie konflikty ich vzďaľujú od budúcej účasti v parlamente. Správajú sa iracionálne. Strana pár mesiacov pred voľbami nemôže robiť takéto veci. Neviem, či tieto dve frakcie budú schopné spolu ešte fungovať," poznamenal analytik.

Aby došlo k zmieru, museli by obe strany podľa Baránka spraviť veľké ústupky. Zatiaľ sa javí, že nedokážu spolu komunikovať. "Stačilo by pár týždňov bez problémov a voliči to zaregistrujú, ešte by to nejakým spôsobom mohli do volieb stihnúť. Jediné východisko pre nich je dohodnúť sa, nedohoda môže byť pre celú stranu fatálna. Ak navyše odídu zo strany Nicholsonová a Sulík, strana to neprežije,“ zhodnotil analytik.

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Ľubomír Galko #Jana Kiššová #Jozef Rajtár #Demokratické jadro SaS #SASKA