Drucker vidí vo Ficovi problém

Dvaja exposlanci za Most-Híd, rektorka, bývalá novinárka, syn exministra. Tomáš Drucker predstavil tváre svojej novovznikajúcej strany Dobrá voľba, s ktorou sa bude uchádzať o hlasy voličov v budúcoročných parlamentných voľbách. Podľa Druckera ide viac o konzervatívny projekt, ktorý smeruje skôr doľava. Ak by skladal vládnu koalíciu, so Smerom by problém nemal, zato s lídrom Smeru Robertom Ficom áno. Za vymedzením sa voči Ficovi vidí sociológ Martin Slosiarik snahu osloviť koaličných aj opozičných voličov. Posledný prieskum Dobrej voľbe nameral tesne nad dve percentá.

19.09.2019 10:36 , aktualizované: 18:37
debata (14)

Medzi priority strany patria rodiny, najmä viacdetné, mladí ľudia aj seniori. Hovorí o vytvorení spravodlivého zdravotníctva s dôrazom na paliatívnu a hospicovú starostlivosť. Posilniť by chcela agrorezort a plánuje zmierniť rozdiely medzi regiónmi. Väčšiu ochranu chce poskytnúť obetiam trestných činov a domáceho násilia.


VIDEO: Pozrite si nové tváre u Druckera vo videu TV Pravda. Dozviete sa viac o ich minulosti a víziách. Poznáte túto občiansku aktivistku, podnikateľa z Košíc či poslancov, ktorí to majú namierené k Druckerovi?

Video

„Strana bude presadzovať fungujúci štát, venovať sa bude ohrozeným a zraniteľným,“ povedal predseda Dobrej voľby a exminister zdravotníctva a vnútra Tomáš Drucker. Podľa neho sú najmä viacdetné rodiny často trestané nižšími dôchodkami alebo problémami pri získavaní práce. „Riešením by boli znížené dane pre tieto rodiny či vyššie investície do budovania nájomných bytov,“ avizuje Drucker.

Druckerov tím

Drucker dnes predstavil tím dvanástich ľudí, ktorí budú zodpovední za hlavnú agendu strany. Medzi nimi sú odídenci z Mosta-Híd Katarína Cséfalvayová a Martin Fedor, rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská, bývalá novinárka Anna Ghannamová, v súčasnosti predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb, exriaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslav Kočan a Branislav Becík, syn bývalého ministra pôdohospodárstva za HZDS Stanislava Becíka.

Kurilovská sa v oblasti práva sústredí na slabších, obete trestných činov, problematiku domáceho násilia a na boj proti extrémizmu. Medzinárodné vzťahy, budovanie proeurópskej a proatlantickej orientácie bude mať na starosti Cséfalvayová, ktorá priberie životné prostredie a klimatické zmeny. Fedor má oblasť kyberbezpečnosti, bezpečnosti občanov a obranu vlasti. Sociálne problémy bude mať v gescii Ghannamová, ktorá hovorí o zatraktívnení pomáhajúcich profesií a pritiahnutí mladých ľudí k sociálnej práci. Becík pôjde v šľapajach svojho otca, jeho agendou budú drobní a strední poľnohospodári.

V tíme je aj Tomáš Kuča, ktorý s Druckerom spolupracoval v Slovenskej pošte, na ministerstve zdravotníctva a doteraz pôsobil pri premiérovi Petrovi Pellegrinim (Smer).

V októbri Drucker predstaví detailný program. Ustanovujúci snem si vtedy zvolí orgány strany. „Hodnotovo sme nastavení skôr konzervatívnejšie, orientácia je ľavicová až ľavicovo-stredová,“ spresnil zakladajúci predseda. Na kampaň plánuje minúť 700-tisíc eur, financovať ju budú z pôžičiek straníkov.

V prípade, že sa po voľbách dostanú do parlamentu, Drucker odmietol spoluprácu s extrémistami, s inými stranami je pripravený viesť dialóg o programe. „Netvrdím, že Smer je celý zlý, mal by som však výhrady, ak by sa Robert Fico (pozn. predseda Smeru) podieľal na riadení štátu,“ vyhlásil Drucker.

Potenciál na rast strany je vysoký

Podľa posledného prieskumu agentúry Focus by Dobrá voľba skončila pred bránami parlamentu so ziskom 2,1 percenta. Podľa šéfa agentúry a sociológa Martina Slosiarika potenciál na rast novej strany je vysoký. „Témy korešpondujú s tým, čo najviac trápi respondentov, a to najmä zdravotníctvo, riešenie rozdielov v regiónoch a dôchodcovia,“ zhrnul Slosiarik. Dôležité je, aby si tému ľudia spojili s kompetentným človekom, ktorému budú veriť. „Vidím snahu Druckera na každú tému zavesiť meno, ktoré bude uveriteľné. Aj keď ho možno nebudú hneď ľudia poznať, začnú si o ňom zisťovať podrobnosti,“ podotkol sociológ.

Hlavnou orientáciou strany bude podľa Slosiarika sociálnodemokra­tická agenda, čo pripísal aj tomu, že Drucker pôsobil ako nominant Smeru. „Potenciál jeho strany je však aj v tom, že Smer dnes dosť zostarol, čo sa týka voličstva. Drucker chce svoj záujem cieliť na rôzne skupiny, lebo sociálne opatrenia potrebujú aj mladé rodiny a zamestnaní,“ skonštatoval Slosiarik. Zároveň predpokladá konzervatívnu orientáciu v oblasti ekonomiky aj v kultúrno-etických témach. Sociológ pochybuje, že pôjde do tém ako registrované partnerstvá.

Vyhranenie sa voči predsedovi strany Smer Slosiarika neprekvapilo. Vidí za tým Druckerovu snahu osloviť voličov koaličných aj opozičných strán. „Týmto krokom akoby si otváral viac svoje budúce koaličné možnosti. Ak by sa voči Ficovi nevymedzil, tak by ho to zaškatuľkovalo ako potenciálneho partnera Smeru a SNS,“ uzavrel Slosiarik.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Drucker #Dobrá voľba