Farská: Dôveryhodnú vládu nemáme. Fico: Protesty sú motivované politicky

Je dôležité, aby sme neprestávali. Vražda stále nie je vyšetrená a vláda nie je dôveryhodná. Zaznelo dnes v úvodnom prejave organizátorov iniciatívy Za slušné Slovensko na bratislavskom Námestí slobody. Krátko po 18:00 sa tu začalo podujatie, ktorým združenie po roku pripomína svoje požiadavky. Okrem dôsledného vyšetrenia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej volá po „slušnom spravovaní našej krajiny“. Žiadajú novú dôveryhodnú vládu bez prepojení na organizovaný zločin. Líder Smeru Robert Fico dnes už pred protestami upozornil, že zhromaždenia sú politicky motivované. Naznačil, že ide o podporu opozícii pred voľbami. „Netvárme sa, že sa prebrali deti v detských izbách a idú robiť protesty,“ povedal Fico.

20.09.2019 17:45 , aktualizované: 21:31
debata (550)

VIDEO: Karolína Farská a Eva Lavríková z iniciatívy Za slušné Slovensko hovoria dnes na jednom z protestov o ich požiadavkách. Apelovať na ľudí chcú aj pred voľbami, ktoré majú byť na konci februára budúceho roka.

Video

19:15 Zhromaždenie Za slušné Slovensko sa v Bratislave skončilo. V jeho závere Juraj Benetin tradične zaspieval slovenskú hymnu.

19:10 Karolína Farská na proteste v Bratislave povedala, že hlas, ktorý z námestia odvolal Fica či Gašpara, by mal odvolať „celú súčasnú koalíciu“.

18:55 Na zhromaždeniach Za slušné Slovensko prečítali list rodiny Kuciakovcov: „Takmer denne sledujeme nové a nové prepojenia, ktoré nemôžeme dopustiť a ktoré v demokraticky fungujúcej krajine, v spravodlivej spoločnosti, v kultúrnom štáte, nemajú mať miesto.“

V Žiline vystúpil aj otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak

Po siedmich mesiacoch sa na žilinskom Námestí Andreja Hlinku opäť hovorilo o slušnom Slovensku. Žilina je jedným z dvanástich slovenských miest, kde sa dnes večer uskutočnilo zhromaždenie iniciatívy Za slušné Slovensko. Zhromaždenie bolo nielen pripomenutím dvoch hlavných požiadaviek iniciatívy, ale predovšetkým spomienkou na novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú, od vraždy ktorých uplynulo už viac ako poldruha roka. Medzi rečníkmi sa objavil aj otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak.

Jozef Kuciak na úvod svojho príhovoru poďakoval približne trom stovkám prítomných za účasť a vyzval ich k dôslednému sledovaniu informácií, ktoré sa v súvislosti s vyšetrovaním vraždy jeho syna a priateľky objavujú. „My chceme, aby pravda vyšla najavo a ak sa mi dostane niečo do rúk, som ochotný to vždy zverejniť len preto, aby sa pravda ukázala. Aby sa nemohol nikto vyhovárať, že on s tým nič nemá. Ako sa tak na to pozerám, do celej kauzy boli zapletené nielen súdy, ale aj vysokopostavení policajti, ba aj prokurátori. V akej krajine sme to vlastne žili?“ vyhlásil Jozef Kuciak.

18:30 Kristína Tormová na bratislavskom proteste Za slušné Slovensko: „Dnes som neprišla nikoho hrešiť, všetci vieme, čo sa tu deje. Prišla som ako správna slniečkárka poďakovať, že to nevzdávate, že sa zaujímate o krajinu a nie je vám to jedno,“ povedala. „Ďakujem, že aj vďaka vám sa začalo v krajine niečo hýbať.“

18:25 Zástupcovia občianskych iniciatív na proteste Za slušné Slovensko v Bratislave: „Kočnerov telefón ohrozuje oveľa širšiu skupinu mocných – od špičiek politiky, súdnictva, štátnej správy až po veľký biznis. Táto skupina môže stratiť všetko a výmena starých telefónov za nové nebude tým jediným, čo spriada v pozadí.“

Zhromaždenie Za slušné Slovensko v Bratislave. Foto: Tamara Tomičová, Pravda
Za slušné Slovensko Bratislava Zhromaždenie Za slušné Slovensko v Bratislave.

18:20 Organizátori protestu Za slušné Slovensko vyzvali špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby odstúpil. „Krajina sa zmenila, posledné mesiace sme boli svedkom veľkého množstva špiny,“ hovoria Karolína Farská a Eva Lavríková z pódia.

18:00 Vo viacerých mestách sa začali zhromaždenia Za slušné Slovensko.

VIDEO: Na zhromaždení Za slušné Slovensko na Námestí slobody v Bratislave sa zišlo niekoľko tisíc ľudí. V závere už tradične zaspieval Juraj Benetin slovenskú hymnu.

Video

Čaputová: Volanie verejnosti, aby Slovenská republika bola právnym štátom, v ktorom vládne zákon je oprávnené

„Dnešné zhromaždenia vnímam ako pokračovanie protestov, ktoré spustila vražda Jána a Martiny. Všetci potrebujeme poznať mená vrahov, aj mená tých, ktorí si ich najali. Volanie verejnosti, aby Slovenská republika bola právnym štátom, v ktorom vládne zákon, kde má každý občan rovný prístup k spravodlivosti, kde aj všetci verejní činitelia, teda politici, sudcovia, prokurátori, či policajti nesú zodpovednosť za svoje prípadné zlyhania, je oprávnené,“ napísala prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Protest považuje za prihlásenie sa Slovákov k ideálom, ktoré sú späté s demokraciou.

„Vážim si, že občianske protesty u nás majú pokojný priebeh. Veľmi si želám, aby v takomto duchu aj pokračovali: slušne, s najlepším a najúprimnejším záujmom o našu krajinu,“ napísala prezidentka.

Protest Za slušné Slovensko v hlavnom meste uviedla Karolína Farská a Eva Lavríková. Vo svojej úvodnej reči pripomenuli vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice. „Krajina sa za ten čas zmenila. Posledné mesiace sme boli svedkami obrovského množstva špiny, ktorá sa vďaka statočným prokurátorom, vyšetrovateľom a prostredníctvom novinárov dostala na povrch,“ povedala Farská. Po tom, ako vyhlásila, že Dušan Kováčik nemá čo robiť na mieste šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry, dav tlieskal a kričal hanba.

Na pódiu v hlavnom meste vystúpili so svojimi prejavmi napríklad herečka, moderátorka a autorka kníh Kristína Tormová (Farkašová), herec Juraj Kemka, fyzik a publicista Martin Mojžiš, psychiater Jozef Hašto či novinári Matúš Kostolný a Štefan Hríb. Priestor dostanú aj zástupcovia učiteľov, sestier, organizátori podporia tiež globálny klimatický štrajk. Otec zavraždeného novinára Jozef Kuciak sa prihovorí účastníkom protestu v Žiline.

Zhromaždenie Za slušné Slovensko v Bratislave. Foto: Pravda, Tamara Tomičová
Za slušné Slovensko Bratislava Zhromaždenie Za slušné Slovensko v Bratislave.

Zhromaždenia prebehli v 12 slovenských mestách a tiež v Brne, Viedni, Londýne, Melbourne a Glasgow. Posledný protest iniciatívy Za slušné Slovensko sa konal na výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej 21. frebruára. V Bratislave sa ho vtedy podľa odhadov zúčastnilo 20 000 až 30 000 ľudí.

„Od začiatku máme dve požiadavky: dôkladné vyšetrenie vraždy Jána a Martiny a káuz s tým súvisiacich, a novú, dôveryhodnú vládu. Vyšetrovanie napreduje, no zároveň na povrch vyplávalo množstvo špiny. Veríme však, že ide o očistný proces, v ktorom máme svoje miesto aj my, občania. Našou úlohou je povzbudiť všetkých poctivých vyšetrovateľov, prokurátorov, policajtov a novinárov, bez ktorých by toto nebolo možné. Stále pribúdajúce kauzy týkajúce sa ľudí na najvyšších postoch otriasajú dôverou ľudí v štát a my musíme dať najavo, že si ho nenecháme ukradnúť,“ povedala Lavríková.

© Autorské práva vyhradené

550 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Za slušné Slovensko